• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bonjyr89 - специалист
В този ред на мисли колегата е много прав аз давам пример за ремонт на инсталация след проблем с подръчни средства.А що се отнася до инсталацията на хотел там вече въпроса стои по друг начин.
ELEMENTAL - специалист
Най-сигурният начин за свързване на 2 кабела- запояването.Съпротивлението на връзката е в пъти по-малко от колкото при усукването или при захващането с клема.Друг е въпроса, че не във всички случаи е възможно да се поят проводниците.А иначе клемата си е
къде-къде по-сигурен начин за свързване, спрямо усукването на проводниците.Вярно, че 2 добре усукани проводника имат по-малко контактно съпротивлнение, ама за да се усучат стабилно се иска не-малка сила.Пък и ми е много интересно как биха се усукали 2 кабела със сечение примерно 50 кв. мм. със помоща на едни мижави клещи.А и ако усукването беше съвършен начин за свързване, то тогава изводите на ДТЗ-тата, автоматичните прекъсвачи пък било и всичките електрически компоненти щяха да се изпълняват не с клеми за свързване, ами със стърчащи медни жила.
Ами то всъщност няма и да се учудя и такива да се появят, щото ганьо знае само да "рационализира" . javascript:emoticon(':evil:')
Evil or Very Mad
bonjyr89 - специалист
Незнам въобще защо се заяждаме ELEMENTAL може би е по-добре да подържаме добрия тон :)
Що се отнася до запояването с двете ръце съм за но за да се запои кабел примерно 2х2мм2 ти е необходим голям поялник в случай,че нямаме използваме усукване (ще се аргументирам),в случай,че неможем използваме клема.
2-ро "Пък и ми е много интересно как биха се усукали 2 кабела със сечение примерно 50 кв. мм. със помоща на едни мижави клещи."
Факта,че задаваш този въпрос показва,че не си чел моите постове по темата а направо си се хвърлил в спора.
Аз твърдя,че усукването е препоръчително при кабели със сечение до 4кв.мм. от там нагоре незнам до колко професионално се занимаваш е електротехника,но се продават специални скоби със по 4 винта за да е добра връзката,а ако питаш мен най-добре е силовия кабел да е от табло до табло (да не се прекъсва и съединява).

А сега да обясня защо според мен в нормативните документи е наложена разглобяемата връзка.Според мен по този начин "вържат гащите" на некадърните майстори,защото може би не е по силите на всеки да усуче 2 кабела,докато всеки знае как се завива винт,друг въпрос е колко ще се стегне и колко лоша ще е връзката.

И накрая искам да ти задам един въпрос .
Обясни моляте кое е несигурно на връзката чрез усукване,как тя би могла да се разхлаби,и как след като контактната площ е по-голяма връзката е по-лоша?

P.S.аз се аргументирах за разглобяемите връзки как биха могли да се разхлабят и да стане лоша връзката.
ELEMENTAL - специалист
То който както иска да си ги прави кабелните връзки.Виждам , че има колеги, които ревностно защитават усукването на проводници, вярно, че понякога се налага такова изпълнение, ама само понякога(да не стане като при китайските разклонители, при които проводниците са увити към
шиничките на контактите и дръпнеш ли го малко кабела :-D ).
Обаче във всеки случай една спойка между два проводника 4 кв.мм. ще има по-малко контактно съпротивление от колкото едно усукване.Колкото до мощността на поялник нужен за спояване на проводници-с 1 40 ватов до 4 кв.мм. проводници без проблем се запояват.
...но повече няма да пиша, защото се страхувам, че за пореден път мнението ми ще бъде изтълкувано погрешно. :-D
bonjyr89 - специалист
ELEMENTAL този път те подкрепям,и аз решавам да се отегля,защото просто няма смисъл да се спори по ненужни теми.В този случай не помагаме на никого а просто си обтягаме отношенията.Така,че това ми е последния пост по темата "Кабелни връзки".
MIRO_073 - майстор
Толкова много тези прочетох, че едва ли бих могъл да изкажа мнение по всички с които не съм съгласен.
Темата беше как да се направи връзката в една разпределителна кутия в апартамент.Няма да коментирам мненията за устойчивостна вибрации,комутации,и т.н.по простата причина че в една такава кутия те липсват.От какви типове кабели се изгражда една ел.инсталация на жилищна сграда?
Разбира се най-използвания провидник (99%) е ПВВ-МБ1 или така наречения мостов проводник.Тои е с жило клас 1 или жило от плътна мед.Поради тази причина ,че е от плътна мед клемата не е най-удачния вариант. Щом имаме кутия значи имаме най-малко 3 края. Как 3 края от плътна мед ще ги разклоним в обикновенна лустър клема? Или трябва да използваме клеми от преди 40 год - керамични клеми за разклонителни кутии!Замислете се защо не се използват вече тези клами!Сигурни защото са много "надеждни"Поради недостатъците които бяха изказани (и съм напълно съгласен с тах)за клемите с този тип кабел съм абсолютно за УСУКВАНЕТО в КУТИЯ.Всяка инсталация израдена с проводници с такъв клас жило (плътно) а именно ПВ-А1 или СВТ(м/у другото според мен трябва да си луд да сложиш СВТ в апартамента за вътрешно окабеляване,ако ше е в тръба ПВ-А1 или А2)е по надеждно да се прави с усукване.Предимства -по-евтино,по-бързо по-надеждно, но не и единствен вариант. Усукването се прави най-малко 3.5 -4 см или 4-6 виткикато целта на повечето витки не е да увеличи контактната площ, макар че това е + ,а да държат стегната сглобката
Обаче едана инсталация в апартамент може и се прави и с други типове кабели-кабели с жило клас 5 -ПВ-А2 едножилен многожичен гъвкав кабел или ПВВ-МБ2 многожичен мостов гъвкав кабел (предполагам че много от Вас не са предполагали че има такъв)Е там вдигам двете ръце за клемитеМногожичния кабел се усуква един друг и се ползват клеми 1 сечение по големи -примерно двата края на магистралата се усукват в единия краи на клемата , а в другив се връзва отклонението за контакта. Многожичния кабел в сноп след като го натисне болчето на клемата дава лек"отпор" на стоперния болт на клемата и тя не се разхлабва, докато при твърдата мед не е така
А за бойлери и печки или за големите консуматори 3-4-5кW за какви кутии говорите?Там се пускат директни линии
tarsiaglo - специалист
Здравейте - хареса ми дискусията която водите до момента и се включвам със следния въпрос: в кухнята ще си поставям шкафове с вградени фурна и котлон. Но за съжаление контактите трябва да се преместят за да може да се включат уредите. Та въпроса ми е ако се удължат жиците /чудя се с клема или усукване/ ще ли е достатъчно сигурно и дали няма да изгорят /да се прекъснат жиците/ при снадката. Снадката се получава точно зад гърба на шкафовете и ако има проблем не знам как човек би могъл да стигне до там. Та обратно към питането - дали да се снажда и как или да викам ел. майстор да ми изтегли нови жици от разпределителната кутия до мястото където ще се включат уредите. И в тази връзка още един въпрос - при вградените уреди къде се прави връзката /имам предвид връзката към ел. мрежата/ точно зад тях или малко встрани където човек би могъл да бръкне /например в съседен шкаф без задна стена/ и да ги изключи оттам ? Мерси за помощта !
MIRO_073 - майстор
Виж сега , всички връзки (с усукване или клеми) се правят на места с достъп или по всяко време да можеш да отремонтираш евентуален проблем.В стената да я замажеш е просто недопустимо(не , че не се прави...)Най-добре е според мен да изкъртиш до разпределителната кутия и си пуснеш нов кабел до желаното от теб място. А за къде се прави излаза за печката - там където ти е удобно, стига да не е близо до вода или канализация. Ако искаш да си изключваш печката от контакта си го направи на удобно за теб място(по принцип тези уреди за вграждане се правят на твърди връзки,защото се предполага , че като са вградени не се местят)
sstefanov - майстор
Най-големият проблем на лустер-клемите е, че с течение на времето и поради температурните колебания винтът рано или късно се разхлабва, контактът се нарушава и това води до лавинообразно влошаване на положението. Колкото е по-натоварена клемата толкова по-бързо се случва това. Затова според мен трябва да се използват някакъв вид пружинни контактни клеми, чиито пружини да обират механичните деформации. Такива обаче аз не съм виждал по нашите магазини и затова си карам с усукване и запояване на усуканото (когато може).
Trifun - специалист
Като стана въпрос за пружинни клеми ...
Има такива. На тях има следните надписи :
SDK3 или SDK5 - цифрата означава броя проводници, които могат да се снадят, а SDK - идея си нямам какво означава
0.5 - 2.5 --> диаметъра на проводника, който може да се пъхне във всеки отвор
450 V - това няма да го обяснявам какво означава :razz:
Нямам идея къде се продават, но поне в магазини Кауфланд връзките в разклонителните кутии се правят с такива клеми (и за осветление, и за контакти - нормални и UPS)
Самата клема представлява една прозрачна пластмасарийка, с 3 или 5 отвора - просто се оголва проводника и се пъха вътре. При пъхването му той натиска една метална пластина с пружинно действие и не може да се върне назад. Металната част, която е вътре, е съставена от 2 метала (бял и жълт) - неизвестно защо ...
Може да ги има в Практикер, в Бриколаж или в Кабел комерс, но не съм сигурен.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: