• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Ето и снимка

Прикачен файл

IMG_0175.jpg
KnauFer - специалист
имам 1 светодиод XP G CREE 5 w.
Скоро ми дадоха малко акумулаторче на 12 волта ,цъкнах диода за секунда към батерията и си светна доста мощно ..
Въпроса ми - мога ли да го димирам ,искам да ми кажете какъв реостат да си взема (за да си димирам светодиода- ) .Обикновен ,този който намаля от 220 в за лунички ,ще свърши ли работа при 12в .!? :?
Здвейте :) ! Искам да си направя ето такава лампа от ветлодиоди http://perf.modder.ru/gallery_photos_or ... 159000.jpg http://perf.modder.ru/gallery_photos_or ... 640700.jpg имам адаптер от един стар телефон Input 230 vac 50Hz 30mA / Output 4.8 VDC 350mA.

Какви светлодиоди трябва да взема и резистори ?

Благодаря предварително :)
ndinev - специалист
@KnauFer

За да захраниш твоя диод трябва да ползваш импулсен стабилизатор на 3.5в или съответните ампери по спек. Не е тривиално

Всеки друг начин би довел до 3 пъти по-голяма консумация
ndinev - специалист
@refresh

по принцип може да вземеш 1ват диод - те са 350мА(в комет имат обикновено. но май вече навсякъде може да купиш)
обикновено правото напрежение на тези диоди е 3.2в средно. значи ти остават 1.6в да го разсеш някъде(то може и малко да падне напрежението на адаптера). та 1.6/0.35=4.5 ома последователно да вържеш. Направо си вземи 5ома 2Вата да не ти грее много (0.6 вата ще ти е загубата)

успех
пс: може да добавиш съпротивления по 1,2,3 ома (за общто 5,6,7,8 ома) и да си експериментираш за да не ти свети много силно. А и доста се понапече цялата схема ако е на макс тока :-) и може радиатор за диода да потрябва. направо пробваи от 10 ома до 5 ома и виж как ще е
valentin112 - специалист
ndinev , разсмиваш ме, ти имаш уникални разсъждения :cool: ай с,я светотодиодите да ги слагаме на радиатори :rolleyes:
2v6 - майстор
valentin112 написа:
ndinev , разсмиваш ме, ти имаш уникални разсъждения :cool: ай с,я светотодиодите да ги слагаме на радиатори :rolleyes:
Диодите от 1W и нагоре на могат да работят на пълна мощност без радиатори - намалява им силата на светене и се скъсява живота неколкотратно :!:
ndinev - специалист
valentin112 написа:
Какво да ти кажа... обичам да веселя хората. Но мисля че твоята заслуга за веселбата е по-голяма в случая.

Та за тези които приемат термо проблемите насериозно могат да погледнат този отличен калкултор за охладители на LED тук
http://support.luxeonstar.com/customer/ ... alculator-

примерът по случайност е за 1 ват диод. Необходимия радиатор е с термично съпротивление от 52C/W

ето и цитат отсъщия линк:

Significant damage to the LED can be caused by even a small amount of overheating, including:

Significantly shortened life.
Reduced light output.
Change in color output. (Especially with white LEDs)
Complete LED failure.
kirofabv - специалист
@Самонадеян, страхотно е станало осветлението и като гледам доста прилично си осветява. Казваш, че го захранваш със зарядно за лаптоп, а диодите паралелно ли са или последователно, колко бройки са и използвал ли си други схеми или елементи или са само диодите?
kotaraka написа:
meraklia написа:
Евала kotarak :) много добре се е получило браво :) и колко ти струва това удоволствие сметнал ли си го ?

10 лева и 2 дни докато го измисля.

Вече имам и един клиент. Монтирах му мощни RGB ленти на 42" плазма.
Ефекта е поразителен.

А за колко парички би направил и за мен ?
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: