• 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bobko - специалист
Добре де хайде 230 съгласен съм :)
FM STEREO - специалист
IxU=P(ТОК х НАПРЕЖЕНИЕ= МОЩНОСТ)
P:U=I,пример: 3000W(3kW):230v=13.04A.
nv952 - майстор
bobko написа:
Добре..Дайте пример как да сметна трифазния бойлер 21 кв и монофазна фурна 3.3 кв.
Ако си скаран с математиката има приложение....стига да имаш умен телефон.Заместваш и си готов. :)
https://play.google.com/store/apps/deta ... calculator
Пример.
Когато го инсталираш ще се появят тези от първата снимка...избираш Current calculator

после си въвеждаш данните в полето.
1 Първо волтаж-230V
2 Power-демек мощност 21 000 вата
3 или цъкаш до него където пише watt и избираш kiloWatt-тогава пишеш само 21
Както и да го напишеш все ще е вярно.
и се получава 91А :? Нещо май съм сбъркал... :roll:
пп Никой не карам на сила да го ползва,но мисля че е по лесен начин. :cool:
ИзображениеИзображение
FM STEREO - специалист
Как са ти вързани нагревателите в трифазния бойлер? В звезда,тоест на единият от краищата на нагревателите се подава съответно фаза от трифазното захранване,R,S,T,а общият им карай е свързан с нулата. Или са свързани в триъгълник,тоест на единия край на нагревателя се подава фаза R,на другия фаза S,на третия фаза T, a нулата е свързана с корпуса на бойлера(защитно зануляване).Трябва да си наясно с това свързване,при втория случай тока на бойлера ще ти е 52А, по 17А на фаза,при първият 91,3А по 30А на фаза.
bobko - специалист
Ехееее,много токове станаха тука :-D .Бойлера фабрично си е свързан,(средно по 7kW на фаза)той просто трябва да го подвърже.хората са си написали
Захранване 3~/PE, 400 V V,21 kW Предпазител 32 A
извадката е от тук http://www.technoarena.bg/bg/catalog/id/5895.html
FM STEREO - специалист
Да, значи нагревателите са с общ край свързан към нулата,да слага 32АП-трифазен и да не се притеснява.
hidrazin - майстор
Малииииий. Тук станало страшно като са се събрали корифеите. :lol:
Че чак и "умен" телефон, приложение за телефон.... :shock: Що не използвате суперкомпютър и платен софтуер бре?
И какво стана накрая? Нищо. Да извикам бай Иван общака и ще го сметне без да се замисля.
:partyman:
nikolov333 - майстор
:lol:
hidrazin написа:
Малииииий. Тук станало страшно като са се събрали корифеите. :lol:
Че чак и "умен" телефон, приложение за телефон.... :shock: Що не използвате суперкомпютър и платен софтуер бре?
И какво стана накрая? Нищо. Да извикам бай Иван общака и ще го сметне без да се замисля.
Благодаря за помоща на всички, които дадоха полезна информация, понеже аз на Бай Иван му нямам номера :partyman:
И още един въпрос, след като сметнах амперите и получавам примерно 7 или 9А към 10А ли да закръглям АП или да спазвам максимума за проводника и за контакта 16А при 3х2.5мм2 а ДТЗ да сложа 10А/30мА и 3Р+N или 3Р ДТЗ да ползвам за трифазния бойлер.
hidrazin - майстор
nikolov333 написа:
... за контакта 16А при 3х2.5мм2 а ДТЗ да сложа 10А/30мА ....
Не може да слагаш ДТЗ за по-малък ток от този на АП. С по-голям може и е задължително, особено ако ДТЗ-то е за няколко консуматора.
По принцип за осветление, климатици и други уреди на твърда връзка, като готварски печки например (ако са с твърда връзка а не щепсел) ДТЗ-то не е задължително.
То е задължително за бойлери и за контактите. Иначе няма лошо да насвяткаш навсякъде.
В "най-главното" :-D табло се слага ДТЗ 300mA.
Относно кабелите и АП-тата - предпазителите пазят кабелите, а не уредите. За повече по въпроса:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... =11&t=7505
Обаче от друга страна погледнато - обикновено продаваните по магазините контакти са с максимално допустим ток 16А.
Така че за токови кръгове само с контакти е желателно АП-то да е 16А.
За по-нагледно може да погледнеш тук, на 8-ма страница:
http://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf
Разбира се при трифазно захранване ще е малко по-различно, но в общи линии е същото ако не броим още два фазови проводника. :?
А на Бай Иван е добре да му имаш номера, защото по спомени точно тази сметка се учеше в 8-ми клас. :shock:
:partyman:
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: