• 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
hidrazin написа:
nikolov333 написа:
... за контакта 16А при 3х2.5мм2 а ДТЗ да сложа 10А/30мА ....
Не може да слагаш ДТЗ за по-малък ток от този на АП. С по-голям може и е задължително, особено ако ДТЗ-то е за няколко консуматора.
По принцип за осветление, климатици и други уреди на твърда връзка, като готварски печки например (ако са с твърда връзка а не щепсел) ДТЗ-то не е задължително.
То е задължително за бойлери и за контактите. Иначе няма лошо да насвяткаш навсякъде.
В "най-главното" :-D табло се слага ДТЗ 300mA.
Относно кабелите и АП-тата - предпазителите пазят кабелите, а не уредите. За повече по въпроса:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... =11&t=7505
Обаче от друга страна погледнато - обикновено продаваните по магазините контакти са с максимално допустим ток 16А.
Така че за токови кръгове само с контакти е желателно АП-то да е 16А.
За по-нагледно може да погледнеш тук, на 8-ма страница:
http://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf
Разбира се при трифазно захранване ще е малко по-различно, но в общи линии е същото ако не броим още два фазови проводника. :?
А на Бай Иван е добре да му имаш номера, защото по спомени точно тази сметка се учеше в 8-ми клас. :shock:
:partyman:
Добре, обаче аз в 8-ми клас мислех за глупости и тоя час съм го пропуснал :-D та тебе да питам.. Да гоня ли 10А АП за фурната примерно която е 3.3кв и 9А понеже и кабела със щепсел, който е заводски монтиран е 3х1.5мм2 или да си захраня контакта с 3х2.5мм2 и 16А АП.. и ти благодаря за инфото. 8-ма страница ми беше полезна :partyman:
nv952 - майстор
nikolov333 написа:
Да гоня ли 10А АП за фурната примерно която е 3.3кв и 9А понеже и кабела със щепсел, който е заводски монтиран е 3х1.5мм2 или да си захраня контакта с 3х2.5мм2 и 16А АП
:| Май ще трябва да се върнеш в 8 клас (може да ме вземеш с теб :? )
За фурна 3.3kW тока е 14.34А Поне според моя калкулатор...Бай Иван може да го сметне различно. :-D
пп Утре ще я прочета тая тема,че ми стана интересно.
jekasus - майстор
hidrazin написа:
nikolov333 написа:
... за контакта 16А при 3х2.5мм2 а ДТЗ да сложа 10А/30мА ....
Не може да слагаш ДТЗ за по-малък ток от този на АП. С по-голям може и е задължително, особено ако ДТЗ-то е за няколко консуматора.
По принцип за осветление, климатици и други уреди на твърда връзка, като готварски печки например (ако са с твърда връзка а не щепсел) ДТЗ-то не е задължително.
То е задължително за бойлери и за контактите. Иначе няма лошо да насвяткаш навсякъде.
В "най-главното" :-D табло се слага ДТЗ 300mA.
Относно кабелите и АП-тата - предпазителите пазят кабелите, а не уредите. За повече по въпроса:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... =11&t=7505
Обаче от друга страна погледнато - обикновено продаваните по магазините контакти са с максимално допустим ток 16А.
Така че за токови кръгове само с контакти е желателно АП-то да е 16А.
За по-нагледно може да погледнеш тук, на 8-ма страница:
http://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf
Разбира се при трифазно захранване ще е малко по-различно, но в общи линии е същото ако не броим още два фазови проводника. :?
А на Бай Иван е добре да му имаш номера, защото по спомени точно тази сметка се учеше в 8-ми клас. :shock: :partyman:
много точен пост(ама за тези които разбират), само че бай Иван биеше шамари след 8 клас :lol:
nikolov333 - майстор
nv952 написа:
nikolov333 написа:
Да гоня ли 10А АП за фурната примерно която е 3.3кв и 9А понеже и кабела със щепсел, който е заводски монтиран е 3х1.5мм2 или да си захраня контакта с 3х2.5мм2 и 16А АП
За фурна 3.3kW тока е 14.34А Поне според моя калкулатор...Бай Иван може да го сметне различно. :-D
е прав си да..говорих на изус заради кабела, с който е захранена фурната 3х1.5мм2-и аз "логично" :) реших, че е 9А понеже лампите с 1.5мм2 им слагам 10А..та кво правим ако сложа 16А АП..Пазим ли кабела питам :D
nv952 - майстор
nikolov333 написа:
nv952 написа:
nikolov333 написа:
Пазим ли кабела питам :D
Да...Ако АП е 10А просто няма да може да тръгне.В смисъл когато пуснеш печката,АП ще изключва понеже минава ампеража на предпазителя.Следователно трябва да е с по голям ампераж и с малък запас. Тъй че 16А е добре стига да не включваш други консуматори

:!: По добре е хидрата да каже , за да не ида пак у бисерите :-D
nikolov333 - майстор
nv952 написа:
nikolov333 написа:
..е прав си да..говорих на изус заради кабела, с който е захранена фурната 3х1.5мм2-и аз "логично" :) реших, че е 9А понеже лампите с 1.5мм2 им слагам 10А..та кво правим ако сложа 16А АП..Пазим ли кабела питам :D
Да...Ако АП е 10А просто няма да може да тръгне.В смисъл когато пуснеш печката,АП ще изключва понеже минава ампеража на предпазителя.Следователно трябва да е с по голям ампераж и с малък запас. Тъй че 16А е добре стига да не включваш други консуматори
Интересно ми е, че и котлона GORENJE ECT 330 BC с две зони 1,8 + 1,2 кв=3кв и му дават кабел HO 5RR F3Х1,5мм2, което е нормално ако работи едновременно само едната зона, затова може и фурната GORENJE BO75SY2B понеже има грил с Мощност на грила: 2600 W, Консумация на енергия / при конвенционална работа на фурната /:0,92 кВт/ч, Консумация на енергия / при работа и на вентилатора /:0,85 кВт/ч да е нормално да е с 3х1.5мм2 кабел. При това положение 16А предпазители ли слагам,че никъде в инструкциите не пишат.
nv952 - майстор
Недей чака,аз да ти отговарям...мога,ама не е много сигурно,дали е правилно.
Ето го http://www.gorenje.bg/built_in_appliances/hobs?c=465888
Това е твоя нали. :?:
пп Плотовете за вграждане и фурната се свързва със твърда връзка а не със щепсел "Шуко" и с кабел 4кв² от АП-то до консуматорите.
Тъй че,нещо изгубих мисълта ти относно кабела 1.5 кв . :?
hidrazine -по нататък си ти. :roll:
Последна промяна от nv952 на пон мар 02, 2015 3:24 am, променено общо 1 път.
nikolov333 - майстор
nv952 написа:
Недей чака,аз да ти отговарям...мога,ама не е много сигурно,дали е правилно.
Ето го http://www.gorenje.bg/built_in_appliances/hobs?c=465888
Това е твоя нали. :?:
пп Плотовете за вграждане и фурната се свързва със твърда връзка а не със щепсел "Шуко" и с кабел 4кв² от АП-то до консуматорите.
Тъй че,нещо изгубих мисълта ти относно кабела 1.5 кв .
Мисълта ми е, че в инструкцията на плота пише само за кабел 3х1.5мм2 понеже няма монтиран, а фурната си е направо с кабел 3х1.5мм2 или да ги махам тия кабели и инструкций и да си бича с 2 директни кабела 3х2.5мм2 до АП-16А, както си мисля и да им слагам ли ДТЗ, ако кабелите са директни до АП-то. Същата дилема имам и за бойлера под мивката-2kW и той е с 3х1.5мм2 кабел.
nv952 - майстор
Искам да не приемаш,текста по долу като закон и непременно да изчакаш и други мнения.

Ще си позволя да копирам един цитат на колегата.
valentino76bs написа:
Според Наредба №3[1] дефектнотокова защита с чувствителност 30 mA задължително трябва да се използва и в следните случаи:
• За защита на токови кръгове, захранващи контактни излази, в които могат да се включват преносими електрически уреди.На практика това са всички контактни излази с общо предназначение в жилищни сгради, хотелски стаи, офис сгради, сервизни помещения и др.
• За защита на токови кръгове, захранващи контакти в помещения с повишена опасност и особено опасни помещения – бани, мокри помещения, помещения с влага и подобни.

Така ,че сме ги дъвкали тези неща много!Та ако ти е стационарно свързането на печката фурната или котлона чрез твърда връзка не е задължително!
За ДТЗ-то,на печката ...предполагам разбра. :?:
Относно бойлера-2.5кв и ДТЗ
Печката 2.5кв и АП 16А
котлон 2.5кв АП 16А
или и двата консуматора на един кръг с кабел 4кв и АП 32А
И пак ти казвам не приемай,нещата които съм написал,че са 100 процента верни.
nikolov333 - майстор
nv952 написа:
Искам да не приемаш,текста по долу като закон и непременно да изчакаш и други мнения.

Ще си позволя да копирам един цитат на колегата.
valentino76bs написа:
Според Наредба №3[1] дефектнотокова защита с чувствителност 30 mA задължително трябва да се използва и в следните случаи:
• За защита на токови кръгове, захранващи контактни излази, в които могат да се включват преносими електрически уреди.На практика това са всички контактни излази с общо предназначение в жилищни сгради, хотелски стаи, офис сгради, сервизни помещения и др.
• За защита на токови кръгове, захранващи контакти в помещения с повишена опасност и особено опасни помещения – бани, мокри помещения, помещения с влага и подобни.

Така ,че сме ги дъвкали тези неща много!Та ако ти е стационарно свързането на печката фурната или котлона чрез твърда връзка не е задължително!
За ДТЗ-то,на печката ...предполагам разбра. :?:
Относно бойлера-2.5кв и ДТЗ
Печката 2.5кв и АП 16А
котлон 2.5кв АП 16А
или и двата консуматора на един кръг с кабел 4кв и АП 32А
И пак ти казвам не приемай,нещата които съм написал,че са 100 процента верни.
Разбрах, благодаря! За ДТЗ при твърда връзка знам, че не е задължителна, въпроса ми е по-скоро защо? и колко ампера АП и ДТЗ да сложа на бойлера? При тези слаби консуматори в кухнята има ли смисъл да захранвам нейното табло с 8ТАП с трифазен ток, за да разпределя товара. пп.захранващия кабел 5х6мм2 съм го опънал предварително, понеже трудно върви в гофрираните тръби
  • 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: