• 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Значи да систематизирам какво научих от вашите постове а вие кажете дали съм разбрал.
1. ДТЗ трябва да е с по-голяма стойност в ампери когато е обща за няколко АП, иначе ДТЗ-А=АП-А
2. ДТЗ при трърда връзка не е задължителна, но няма лошо и да има.
3. Собственното заземяване /два кола в двора с многожилен кабел ?-мм2 след замерване! се връзва в електромерното табло заедно с нулата и заземяването на енергото и от него се делят на нула и заземяване за апартментното табло.
4.В трифазното електромерно табло за 44 kW мощност 5х10мм2-СВТ с АП-63А И ДТЗ 300mA
4. Бойлера, мокрите помещения плюс всички контакти-задължително с ДТЗ
5. Фурната и котлона най-добре с твърда връзка-в моя случай директно до АП/не съм решил дали да им сложа ДТЗ понеже и таблото за кухнята ми е с 8 АП май ще я икономисам или ще сложа обща за всички уреди, само бойлера под мивката не знам дали да е с отделна ДТЗ/
6. Кабелите за консуматори и контакти в моя случай от 1.5 до 3.3 kW-3x2.5мм2 СВТ с 16А АП и ДТЗ а за трифазния бойлер 21 кв 5х6мм2 с АП-32АИ ДТЗ-30mA
Единственно не ми стана ясно бойлера под мивката който е 2 kW с 10 или 16А да го предвидя, но това и по-късно мога да го мисля
Благодаря на всички за съветите, бяха ми полезни и дано правилно да съм разбрал, че сигурно изнервих бай Иван. :-D
FM STEREO - специалист
Да правилно си разбрал. За бойлера под мивката ако е на твърда връзка може и 10А да му сложиш,2000W:230V=8,69A,ако е на контакт тогава 16А,контакта издържа до 16А.
FM STEREO - специалист
Когато бойлера не е на твърда връзка,трябва да има ДТЗ монтирана в него,защото ако се разчита на общата,тя може да не сработи,ако заземяващите пластинки на контакта не правят добра връзка с щепсела или пък са окислени.
nikolov333 - майстор
И последно малко мнения за марката и вида на прекъсвачите, ДТЗ и евентоално катоден отводител.
Мисля да слагам АВВ или Шнайдер с крива В/4,5 кА след като замеря тока на късо съединение.
Стиви - специалист
На някои хора трябва да им се забрани да пишат в този раздел
FM STEREO написа:
Когато бойлера не е на твърда връзка,трябва да има ДТЗ монтирана в него,защото ако се разчита на общата,тя може да не сработи,ако заземяващите пластинки на контакта не правят добра връзка с щепсела или пък са окислени.
ДТЗ не се интересува от наличие на заземяващ проводник. Тя следи само нулевия и фазовия проводник след нея и няма значение къде се намира. Предимството да е в таблото е, че ще следи и за проблеми по целия кабел от таблото до бойлера.
Ще оставя без коментар захранването на бойлер в баня през щепсел и контакт. Не, проблема не е в мощността, която е по-малка от една духалка.
FM STEREO - специалист
Това така,и тя пак ще се задейства ако има утечка през тялото към земята,ако обаче си изолиран от земята няма да има задействане, а утечката ще остане ако защитният PE проводник има лоша връзка,тоест връзката не е твърда,а е на контакт при окисляване на защитните контакти или прекъсването му и ДТЗ няма да сработи,а целта е при появата на такава утечка тя да изключва преди да има съприкосновение на човешкото тяло с въпросната утечка.Това имах предвид.
Последна промяна от FM STEREO на вт мар 03, 2015 1:40 pm, променено общо 1 път.
Junak - майстор
Стиви, според твоята теория ДТЗ може да се монтира и на двупроводна инсталация. А това според Наредби и правилници е ЗАБРАНЕНО

Да, на доста хора трябва да им се забрани да пишат в този раздел
bobko - специалист
:) Само за хора със и над IV кв.гр по ПБЗРЕУЕТЦЕМ
FM STEREO - специалист
Прикачен файл:
oie_transparent.png Трябва ли да има връзка между нулев и заземителен проводник преди ДТЗ,с цел изравняване на потенциалите между нула и заземление?
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: