• 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
синя лед лента

Кликни на линка, разгледай цените и си прецени, дали си заслужава да си губиш времето да сглобяваш отделни светодиоди, които имат много тесен ъгъл на светене.
vaseto69 - напреднал
Благодаря все пак,ако говорим за време то аз разполагам с времето на целия Китайски народ.Искам да се занимавам с нещо и аз да си го направя.Тогава удоволствието е неописуемо-като да си направиш дете или да си купиш готово.
MIRO_073 - майстор
vaseto69 написа:
Искам да се занимавам с нещо и аз да си го направя.Тогава удоволствието е неописуемо-като да си направиш дете или да си купиш готово.
Е чак пък толкова :-D А по въпроса ти за марка диоди, попитай в съседния под раздел на форума Електроника и Схеми
hidrazin - майстор
Тани написа:
...да сглобяваш отделни светодиоди, които имат много тесен ъгъл на светене.
Тесен, тесен, колко да е тесен? Едни 120 градуса са напълно прилични.
http://www.ledbg.eu/led.html
Пък и не е казал с какви точно иска да го прави. Ако толкова е навит, дори може да ползва и същите като по лентите за SMD монтаж - 3528 или 5050. Само дето ще падне голяма играчка и ще е по-скъпо като се има на предвид това, че лента със 60бр. 3528 се намира на цена 1,60 лева на метър дори и у нас. :-D
:partyman:
jordanvass - майстор
vaseto69 написа:
Благодаря!Да искам да направя осветление монтирано на канал от 51 диода или 17 модула от три пос. + резистор 150 ом. сини диоди 3-3,4в и 0,020а. захранени от адаптер на 12в и 1а като смятам че общия ток ще е 0,34а и обща мощност 1ват.Питането ми е вярно ли съм сметнал и ако не къде бъркам?Благодаря!!!!!!!!!!!
...
Сърдечно ти благодаря за отговора който ме сложи на гребена на вълната!
Много бързаш да се радваш ;). Всъщност са 3 вата. Забравил си да умножиш по 3, колкото са ти светодиодите във всеки модул.
vaseto69 - напреднал
Не разбрах кое е 3вата
Тани - модератор
Консумацията ти е 17 групи по 20mA = 0,34A , а общата мощност 4,08W при 12V захранване.
vaseto69 - напреднал
Благодаря! Аз е смятам на 3в пада върху резистора 0,06 по 17 а би трябвало общия ток по 12в нали така?
jordanvass - майстор
vaseto69 написа:
Не разбрах кое е 3вата
3 вата е онова, което ти си сметнал за 1 ват - мощността върху светодиодите (51бр. х 3В х 0,02А). И имаш още 1 ват върху гасящите резистори, та общо около 4 вата мощност, консумирана от захранването.
vaseto69 - напреднал
Страхотни сте за което ви благодаря!Сега искам съвет за следното:За да включа много диоди на 220v но не с резистор а кондензатор преди греца и как да изчисля неговата стойност и стойноста на разреждащия резистор паралелно на кондензатора.Трябва ли след греца да включа и филтриращ кондензатор и как да го сметна =D>
  • 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: