Junak написа:Надявам сеnikolov333 написа: Например съседа има бойлер и не е чувал за ДТЗ а сме на общ щланг с ПВЦ тръба, или пък решава че с тоя ремонт заслужавам да ми пусне една фаза по общата ВИК инсталация.Трудно върви фазата по ПВЦ тръба...

Junak написа:Надявам сеnikolov333 написа: Например съседа има бойлер и не е чувал за ДТЗ а сме на общ щланг с ПВЦ тръба, или пък решава че с тоя ремонт заслужавам да ми пусне една фаза по общата ВИК инсталация.Трудно върви фазата по ПВЦ тръба...
nikolov333 написа: Не казвам че ще ползвам ВИК инсталацията за заземяване. Питам дали и нея да я заземя към коловете ако отнякъде дойде фаза по-нея и няма предпазител който да я изключи.Виж сега,ако тръбите са метални,когато заземиш бойлера,ти ще заземиш и тръбите тъй като заземяването се връзва за корпуса на бойлера. Ако тръбите са ПВЦ то сам се досещаш че няма смисъл от заземяването им,водата има определено съпротивление и фазата на съседския бойлер не може да дойде до твоя по водата при положение че тръбите са ПВЦ.
FM STEREO написа:Окей..да кажем че до съседа са ПВЦ, но моите след водомера са Pexal от параджийските и от бойлера си отиват директно в смесителя на ваната. Имам снимка на тази медна тръба за която говоря монтирана и заземена точно на ПВЦ инсталация/свалих я някъде от този форум, но не мога да я кача/. За това питам има ли смисъл от такова заземяване, ако от някъде тръгне фаза по Пексала?nikolov333 написа: Не казвам че ще ползвам ВИК инсталацията за заземяване. Питам дали и нея да я заземя към коловете ако отнякъде дойде фаза по-нея и няма предпазител който да я изключи.Виж сега,ако тръбите са метални,когато заземиш бойлера,ти ще заземиш и тръбите тъй като заземяването се връзва за корпуса на бойлера. Ако тръбите са ПВЦ то сам се досещаш че няма смисъл от заземяването им,водата има определено съпротивление и фазата на съседския бойлер не може да дойде до твоя по водата при положение че тръбите са ПВЦ.
jekasus написа:Как си със руския? - http://www.svetmontage.ru/dopolnitelnay ... tencialov/Благодаря. Точно това търсих.. Завършил съм руска гимназия.
dobcho_vn написа:Пак ще повдигна стария въпрос - какво сте се вманиачили на тема ДТЗ? Преди като е нямало ДТЗ как се е осигурявала безопасността на хора и всичко се е експлоатирало нормално?Това ако говорим по-принцип може и да е така, но на практика, когато има шанс нещо да ти спаси живота( не че е гаранция) и тоя живот е моя или на семейството ми, и при положение,че така и така правя нова инсталация и имам достатъчно място в таблата и не съм настроен да спестявам 200 лева заради това, че едно време е нямало, за мен не значи, че не е необходима.
nikolov333 написа:А, френскаjekasus написа:Как си със руския? - http://www.svetmontage.ru/dopolnitelnay ... tencialov/Благодаря. Точно това търсих.. Завършил съм руска гимназия.
FM STEREO написа:Ако файла на снимката е много голям,използувай този онлайн редактор на снимки, качи я да я видим!Ето го..мисля че става въпрос точно за система за изравняване на понтенциялите както подсказа jekasus
nikolov333 написа:jekasus написа:
Как си със руския? - http://www.svetmontage.ru/dopolnitelnay ... tencialov/
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: