Тани написа: В дадения от тебе пример , ако захранваме един светодиод 3W 1A , а драйвера ни е за 10W , то консумацията на драйвера ВИНАГИ ще е 10W , 3 от които ще отдаде на светодиода в случая, а останалите 7 ще отдели във вид на топлина. Правилно ли съм те разбрал този път? Отново говоря принципно , за да не се заядеш с детайлите по навик, като КПД например и загуби по кабелите!Не считай всяко различно мнение "за заяждане" - ще ме загубиш в дискусията, ама хайде заради Великден.
АКО стабилизаторът на ток е класическа линейна схема - отговорът е ДА! Даже не 10W, а примерно 12-14W (заради "детайлите").
И аз не знам каква е схемата. Ако е импулсна - вече като принципна тенденция - по-високо външно съпротивление, по-малки вътрешни загуби - не обратното.
Всяко регулиране тръгва от излишък (запас) по мощност, която се редуцира до по-ниска стабилна + загуби за управлението, според схемата.
Предполагам точно заради вътрешната разсейвана мощност, някои от разглежданите драйвери имат странното на пръв поглед ограничение на обхвата отдолу - 7V. По принцип генераторът на ток си работи и при 0 Ом, респективно 0 V на изхода и номинален ток. Цялата консумирана мощност се разсейва от схемата - най-тежък режим.
Горното ограничение на обхвата (12V) е по напрежение - вътрешното, дето писах Uin.
П.П. При импулсна схема трудно ще премериш читаво тока откъм мрежата.