• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
Тани написа:
В дадения от тебе пример , ако захранваме един светодиод 3W 1A , а драйвера ни е за 10W , то консумацията на драйвера ВИНАГИ ще е 10W , 3 от които ще отдаде на светодиода в случая, а останалите 7 ще отдели във вид на топлина. Правилно ли съм те разбрал този път? Отново говоря принципно , за да не се заядеш с детайлите по навик, като КПД например и загуби по кабелите!
Не считай всяко различно мнение "за заяждане" - ще ме загубиш в дискусията, ама хайде заради Великден.

АКО стабилизаторът на ток е класическа линейна схема - отговорът е ДА! Даже не 10W, а примерно 12-14W (заради "детайлите").
И аз не знам каква е схемата. Ако е импулсна - вече като принципна тенденция - по-високо външно съпротивление, по-малки вътрешни загуби - не обратното.
Всяко регулиране тръгва от излишък (запас) по мощност, която се редуцира до по-ниска стабилна + загуби за управлението, според схемата.
Предполагам точно заради вътрешната разсейвана мощност, някои от разглежданите драйвери имат странното на пръв поглед ограничение на обхвата отдолу - 7V. По принцип генераторът на ток си работи и при 0 Ом, респективно 0 V на изхода и номинален ток. Цялата консумирана мощност се разсейва от схемата - най-тежък режим.
Горното ограничение на обхвата (12V) е по напрежение - вътрешното, дето писах Uin.

П.П. При импулсна схема трудно ще премериш читаво тока откъм мрежата.
kuger - майстор
Опитах, не става :o
Отговора беше за
П.П. При импулсна схема трудно ще премериш читаво тока откъм мрежата.
Subsa - специалист
захранвайте с DC на входа на импулските и тогава мерете ток и напрежение
за кпд става, за реална работа е далече, заради пулсациите
kuger - майстор
А дали греца е директно на входа? Залято е, не искам да експериментирам, нямам друго :-D
kozl - майстор
Би трябвало на входа да има филтър ама цената може да го е елиминирала.
И kuger благодаря ти за опитите, които извърши покрай развихрения спор, но стига вече занимай се със светилото. Аз монтирах два готови китайски продукта с IP 65 по 20 вата. От икономията много съм доволен, от светлината не толкова. В крайна сметка като изгладя пулсациите м-у икономия и осветеност стрелката е към доволната зона :wink:
Niki72 - специалист
Здравейте! И аз имам проблем с тези луни на 220волта и с 4по1ват светодиода.Драйверите са като на снимките по-горе с дроселчета, не са димиращи. От 4бр. такива лампи 2 почнаха да мигат когато загреят.Греят светодиодите и радиаторите на които са монтирани-драйверите са хладни.На едната лампа-първата която почна да мига постоянно даже и като студена и когато е е изкл. гаснеше плавно си помислих-нещо от драйвера е заминало.Смених й драйвера с димиращ такъв( вход 85V - 265V-изход (280mA -300mA) и почна да свети нормално,но след няколко минути като вдигнаха температура светодиодите и почна мигането.Всички светодиоди светят еднакво силно-възможно ли е някой да е пробил или къде е причината за това мигане след като смених драйвера остава проблема да е в светодиодите или? Всъщност може ли един светодиод да свети и да не е в ред - нещо като частично изгорял? :?
Neno Er - специалист
Много теория бе момчета.
Не ми стигна търпението да изчета всичко.
Кажете с думи прости. :?
Банята в момента е в ремонт. Ще бъде с окачен таван който може да бъде до 30 см. от тавана заради отдушника и вентилатора.
Какви LED лунички да сложа–примерно 3 броя? На 12 или 220V?
romanpm - майстор
Окачения ти таван от какво ще е , нашия е от пластмасови панели и на него монтирах вентилатора ! А луничките е по-добре на 12 V /20 Вт 6 броя/ че горят по малко и с добро импулсно захранване. Бих ти препоръчал има едни които са със сменяема лампа , а отражателя е същия и е доста евтина самата лампа :)
fox_vt - майстор
romanpm човека пита за лед лунички :wink: а иначе 3 броя може да са ти малко не си казал колко е голяма банята.Принципно една 3 ватова се равнява на една 20 вата халоген от там нататък си смятай ти.По добре е 12 волтови особенно в банята,макар че нз дали лед лунички ще устискат дълго на влагата.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "LED луни - охлаждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: