• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
Тани написа:
...
Ти май не разбра простички неща от тези, които съм казал и за това не можем да се разберем.
1.Аз НЕ искам да опасвам стая в гофрета. Те и гофретата струват пари, но най-вече усилия за монтаж и после кофти подмазване. Вземи ми натъпчи цялата стена с гофрета и после ми наложи плътна мазилка - ама тая мазилка като я чукнеш и ще се напука. Тя стабилна основа ще има ли или ще лежи на мрежа от гофрета с каре 2х2см?
2.Как не разбра, че при новите сгради с гипсокартонен таван не е проблем да се изнесат конзолните кутии над тавана.
3.То това с таблата е по избор, но по едно на етаж да се монтира не мисля, че представлява проблем.
4.Аз мога да направя свързване звезда И да сложа на всеки контакт отделен предпазител, ако искам. И как не разбра, че твоята звезда никаква звезда не е, понеже ще ми режеш за 8 контакта кабела 7 пъти по ред и ще ми редиш каскада от клеми. Моята звезда няма каскада от клеми от какъвто и да е род, тя е от А до Б.
5.Магистрала или не - зависи от замисъла на инсталацията.
6.Целият ти подход издиша, ако искаш да сложиш нещо на място, където гофре няма.
7.НЕ мога да полагам ПВВ-МБ1 в гофре! Мостови кабел не се полага в гофре, а дори и да си ентусиаст - не може лесно да се бута в гофре.
8.Mного си капризен. Безопасността е пред красотата :mrgreen:
drastar написа:

Тани ти е обяснил и показал, че става въпрос за кухня. Естествено е да има повече кръгове. За стените, какво харесваш ти, можеш да решиш у вас. По обектите, ако си само електротехник правиш си ела без да те интересуват стени, мазилки бои и ......за това има други хора които мислят, освен, ако не си от големите майстори дето могат всичко :-D
Не бе, много я хвалите тая инсталация без разклонителни кутии, а понеже аз не бях се сетил и си нашарих такава с разклонителни кутии, просто ме е яд в момента. :rolleyes:
Тани общо взето иска на един кабел нарязан няколко пъти да ми връзва клеми Ваго за снадка, като всяка снадка увеличава съпротивлението на линията. После ми казва, че щял да слага няколко фази за отделни кръгове, но отново по тая схема. Аз му казвам пък, че ако съм клиент мога да му поискам на всеки контакт и на всяка лампа отделен бушон. По неговата схема ще се изприщи да опъва кабели в гофрета и да ругае защо някъде се е закачил поредният кабел за осмият контакт и ще направи един грамаден сноп от кабели, който няма да влезе в никое гофре. Иначе си прав, няма да разводн яваме повече темата, само ако има нещо да каже Тани, да го доизясним. Евентуално ще отворя нова тема по този въпрос.
thinkpad - майстор
drastar написа:
http://prikachi.com/gallery_view.php?us ... &gal=12707
Това са много кабели, но какво по-точно имаш предвид с картинката?
drastar - специалист
просто споделям как работим ние,без резкл кутии.
Тани - модератор
thinkpad написа:
1.Аз НЕ искам да опасвам стая в гофрета.
Това го разбрахме вече !
Те и гофретата струват пари, цената е 20+ стотинки на метър - една дължина на стена, около левче но най-вече усилия за монтаж и после кофти подмазване.
Та не разбрах това какво общо има с интересите на клиента? Безопасност? Естетика?
Вземи ми натъпчи цялата стена с гофрета и после ми наложи плътна мазилка - ама тая мазилка като я чукнеш и ще се напука. Тя стабилна основа ще има ли или ще лежи на мрежа от гофрета с каре 2х2см? Ако си направиш каналите като хората, и си замажеш гофретата, мазача няма да има никакви дертове с мазилката. Вярно е, че с тези гръцките тухли малко трудно се работи, но това се има предвид при договарянето на цената.
2.Как не разбра, че при новите сгради с гипсокартонен таван не е проблем да се изнесат конзолните кутии над тавана.
Интересно решение! За съжаление досега не съм имал клиенти извънземни, а на хората им е трудно, да стигат тавана без стълба, за да си включат лампата с ключ монтиран над тавана, а дори да достигат на височина е невъзможно да си проврат ръката през вече монтирания картон. Може би вместо конзолни кутии си имал предвид разклонителни, но второто ограничение важи и за тях! Нямаш достъп и при евентуален проблем трябва да разглобиш тавана!
3.То това с таблата е по избор, но по едно на етаж да се монтира не мисля, че представлява проблем.
Съгласен! Тук всичко е строго индивидуално и въпрос на разчети!
4.Аз мога да направя свързване звезда И да сложа на всеки контакт отделен предпазител, ако искам. И как не разбра, че твоята звезда никаква звезда не е, понеже ще ми режеш за 8 контакта кабела 7 пъти по ред и ще ми редиш каскада от клеми. Моята звезда няма каскада от клеми от какъвто и да е род, тя е от А до Б.
Тани написа:
Връзката на звезда също е приложима и при инсталацията без разклонителни кутии. Както писах вече, тя по никакъв начин не се различава от тазо с разклонителни кутии Ако на стената има 5 контакта, нищо не пречи гофрето със захранващия кабел да отива на третата конзолна кутия, а от там с клеми осмици , кабела да се разклони към всички контакти с отделен кабел - наляво два и надясно два, точно както би се случило , ако кутията е горе. Разликата е само в спестения десетина метра кабел с прилежащите му канали

Явно продължаваш да НЕ ЧЕТЕШ:

5.Магистрала или не - зависи от замисъла на инсталацията.

Така е - ако прочетеш първото ми мнение в темата, ще видиш, че и аз недолюбвам магистралите! Примера с осемте контакта ти го дадох да видиш, че не отива повече кабел, ако преместиш линията на магистралата от стандартната за тебе височина и я преместиш на нивото на излазите на контактите. Връзките си ги прави както искаш! Не е лошо да дадеш поне една картинка или конкретен пример, защото засега никой не те разбира за какво говориш! Кажи ми как ще изпълниш дадена схема и аз ще ти дам по-добро решение без разклонителни кутии!
6.Целият ти подход издиша, ако искаш да сложиш нещо на място, където гофре няма.
Така е, но пък ти имаш още по-малко възможности :wink:

7.НЕ мога да полагам ПВВ-МБ1 в гофре! Мостови кабел не се полага в гофре, а дори и да си ентусиаст - не може лесно да се бута в гофре.
А кой бута тези кабели в гофре?
Прикачен файл:
P1420540.JPG
Прикачен файл:
P1420784.JPG
8.Mного си капризен. Безопасността е пред красотата :mrgreen:
Не съм капризен, а взискателен! Не правя компромис с нито едното от двете. Безопасно, не означава непременно грозно! Явно на тебе не ти пука и за двете, като ти чета постовете, някои от които доста "шеговити" ! Внимавай с шегите, защото форума ни е един от най-четените в България. а шегата ти може да струва нечий дом, а не дай Боже и живот!!!

Тани общо взето иска на един кабел нарязан няколко пъти да ми връзва клеми Ваго за снадка, като всяка снадка увеличава съпротивлението на линията.
Това ти го твърдиш, а не аз! Още в първото си мнение в темата казах нещо съвсем различно, което се птвърждава и от снимките:
Тани написа:
В момента си правя основен ремонт на къщата и просто временно съм сменил старите кабели докато трае ремонта. Ползвах старите гофрета и разклонителни кутии. За това контактите на стените са само 7 (двойните контакти ги броя за 2), а всичко останало е свързано на разклонители и цялата стая е само на 5 кръга, но с ремонта това ще се промени. Няма да има разклонители, а по 4-5-6 контакта в обща рамка и от всяка такава група контакти/ключове, ще ходи поне едно гофре до таблото на отделен предпазител, без никакви разклинителни кутии по пътя . Когато подновявам ел. инсталации, това си ми е практика. bulhomes2 Видя само едно табло на един обект и каза, че в цялата къща няма толкова предпазители. А на тази къща съм монтирал 5 табла! Ключът за пестене на кабел, когато не се монтират разклонителни кутии е именно монтирането на повече табла. Безсмислено е да се прекарват N на брой кабели за многото кръгове от кухнята до където е таблото. Много по-удобно и евтино излиза да се прекара само един кабел с необходимото сечение и да се направи отделно табло за кухнята.

После ми казва, че щял да слага няколко фази за отделни кръгове, но отново по тая схема.
Това, че ще е по тази схема не си спомням да съм го казвал! Разбира се, че ще има и по тази схема, но само за горния ред контакти, които ще са си на предпазител 16А и отделен кръг! Всичко останало ще си е на отделни кръгове, а печката на два кръга с различни фази. Аз му казвам пък, че ако съм клиент мога да му поискам на всеки контакт и на всяка лампа отделен бушон. И ще ти сложа! По неговата схема ще се изприщи да опъва кабели в гофрета и да ругае защо някъде се е закачил поредният кабел за осмият контакт и ще направи един грамаден сноп от кабели, който няма да влезе в никое гофре. Все пак ще има някакъв шанс без къртене! А ти? Иначе си прав, няма да разводн яваме повече темата, само ако има нещо да каже Тани, да го доизясним. Евентуално ще отворя нова тема по този въпрос.

ПП Хайде обясни ми обаче, как се слага предпазител на всеки контакт СЛЕД разклонителната кутия, без допълнителни кабели и къртене, че не можах да ти схвана мисълта? Ако може и снимка!
drastar - специалист
отдавна се каня да питам, няма ли в Бг гофре със проводници или кабели- готови като тези

Прикачен файл

Capture2.JPG
Capture2.JPG (75.22 KиБ) Видяна 5364 пъти

Прикачен файл

Capture1.JPG
Capture1.JPG (77.94 KиБ) Видяна 5364 пъти

Прикачен файл

Capture.JPG
Capture.JPG (79.68 KиБ) Видяна 5364 пъти
thinkpad - майстор
Тани написа:
....
Отново пишеш по начин, който е труден за отговор.
1.Гофрето се гъне, това му е проблемът в мазилката.
2.Имах предвид разпределителните кутии, не конзолите. Извинявам се. И да, ще се наложи човек да се катери по гредичките на тавана.
3.Прочетох. Искаш с клеми осмици да разклоняваш кабела за всеки контакт. Интересно решение, но бая дълбока конзола ще пробиваш, за да можеш клеми 8-мици да ги събереш вътре.
4.Магистрали е удачно да се ползват при много консуматори, но малък разчетен товар на линията. Например тук 500W, там 1000W, там 200W.
5.Не само разчиташ на положените гофрета, ами не ми изясняваш как мостовака ще го мушна в гофре или как зазиданият мостовак ще ми го местиш наляво-надясно. Мостовакът е кабел за най-лесна работа, понеже директно се зазидва и най-малко издава мазилката, за сметка на гофре+СВТ. Въобще, в тия гофрета какви кабели полагаш? Или полага проводници?
6. Нещо не ти харесвам цветовете на кабелите. Предпочитам да работя с кафяво, жълто-зелено и синьо - баш според стандарта.
7.Магистралата може да се премести долу, но не харесвам много идеята. Магистралата е горе, за да не се налага да се заобикалят препятствия като врати и прозорци. Ако я положа на 50см от земята излиза, че може да се пречи с прозорец или врата. Колкото по-малко чупки има инсталацията е по-добре. Всъщност по този показател мрежата от гофре не печели. Правиш плетеница от кабели, които после трудно се проследяват кой къде е. Ще чукна един пирон за картина и ще ударя някой кабел.
8.Идейно е да се прекара само един кабел/магистрала/ до всяко помещение, който да отива в самостоятелно табло и към консуматорите. Пести се кабел, но не всеки харесва да търси многобройни табла, а някои обичат всичко да им е на едно място.
8.Ще дам един конкретен пример на нещо, което съм правил. Общ токов кръг за осветление и контакти е в случая. Предпазител витлов 16А стои там. ПВВ-МБ1 е евтин кабел с лесно полагане без гофрета. Магистралата не рационално да обикаля из цялото помещение на 30см от земята.
Прикачен файл:
image-8B63_5235E770.jpg
drastar написа:
отдавна се каня да питам, няма ли в Бг гофре със проводници или кабели- готови като тези
В БГ-то сме с по 300-700лв заплати. Търси се евтиното. Мостовакът е най-евтиното. И гофре не му трябва, което да оскъпява още. И дебела мазилка заради изпъкналото гофре, която да е скъпа не трябва. Пирончета стоманизирани за 3лв и трупчета.
п.п Тук няма spoiler таг - кофти.
drastar - специалист
thinkpad с цялото ми уважение към теб, но сме в 21 век. Има контакти и ключове в една рамка х2, х3, х4 и 5. Как ще направиш на входна врата на хол 4 девиаторни ключа ? Имам точно такъв проект. Ето материалите при мен.

ПП. thinkpad, а не може ли електротехникът да си купи машина с два диска и да изреже канали? То с голо д..е таралеж не се мачка.

Прикачен файл

Capture4.JPG
Capture4.JPG (80.3 KиБ) Видяна 5351 пъти

Прикачен файл

Capture3.JPG
Capture3.JPG (94.48 KиБ) Видяна 5351 пъти
Последна промяна от drastar на нед сеп 15, 2013 8:50 pm, променено общо 2 пъти.
thinkpad - майстор
drastar написа:
thinkpad с цялото ми уважение към теб, но сме в 21 век. Има контакти и ключове в една рамка х2, х3, х4 и 5. Как ще направиш на входна врата на хол 4 девиаторни ключа ? Имам точно такъв проект. Ето материалите при мен.
21 век сме, но както виждаш на картинката ми - две жила има кабела. Защото се присъединява към съществуваща инсталация(двужилна) Има различни неща, може да се поставят или няколко мостовака или многожилен кабел. Обаче е факт, че повечето хора искат просто един прост ключ за осветление. И две жила стигат тогава :)
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
... Пирончета стоманизирани за 3лв и трупчета...
Това какво общо има с инсталацията? Картини ли ще слагаш? :?
:partyman:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: