• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jekasus - майстор
profy написа:
Капачката (в превод на руски калпаче)
На руски колпачок.
profy написа:
в USA-изпълнението "Twist-on wire connector"
В Русия му викат СИЗ.
profy написа:
За сведение - в Русия спайките са забранени с поднормативен акт.
Забраната си е в ПУЭ - п2.1.21. Соединение, ответвление и оконцевание жил проводов и кабелей должны производиться при помощи опрессовки, сварки, пайки или сжимов (винтовых, болтовых и т.п.) в соответствии с действующими инструкциями.
Явно бъркаш със спойка - ГОСТ Р 50571.15-97 (МЭК 364-5-52-93)
3. Не рекомендуется применять пайку при соединении проводников силовых цепей.
526. Электрические соединения
П р и м е ч а н и е - Пайку соединений силовых проводников следует избегать. Однако, если такие соединения применяются, их следует выполнять с учетом возможных их смещений и механических воздействий (см. пункты 522.6-522.8).
522.6 - удари.
522.7 - вибрации.
522.8 - други механични въздействия.
оето реално не се отнася за скрита ел.инсталация на помещението.
fikata - майстор
Аз вярвам на съветско-руската техника и правилници.

http://www.chipdip.ru/product/sw-1-6.5mm/
Сейчас существуют различные способы для создания надежного и прочного контакта. Рассмотрим основные способы соединения проводов.
http://elektricvdome.ru/soedinenie-provodov/
Последна промяна от fikata на пет дек 26, 2014 2:48 pm, променено общо 3 пъти.
Salvador - специалист
Руската техническа терминология познава понятието "чистота" точно толкова, колкото и нашата.
Проблем е.Голям. Както у нас, ако искаш кабелни превръзки в магазина.Ако поискаш "свински опашки", нещата си идват на мястото....:)
Иначе съм пределно наясно, че "спайки" ще се използват още дълги години и от професионалисти, и от самодейци.И ще работят.Навиците след години работа по даден модел са трудно изкореними.
hidrazin - майстор
Е както казах - заболяха ме пръстите да обяснявам. Както ги заболяват пръстите ел. техниците дето използват тези "Twist on wire connector" и затова са измислили тези капачки с крилца.
profy написа:
... "Twist-on wire connector" на спайките изпълнява само две функции - на инструмент за
усукване, и второ за изолатор на спайката. Третата функция е на херметизатор за водонепроницаемо изпълнение, ако капачката се напълни с
полимеризиращ херметизатор или силикон.

Колко силно ще се притиснат жилата при усукването, защото натиск от конусна пружина ще има само в един незначителен участък?

А с Наредба 3/2004 г. са и узаконени.

И ха сега, гласувайте, забранете спайките не само в РБ, но и в САЩ, и не забравяйте да уведомите Конгреса на САЩ, че двама души от форум
"Направи сам" в България са забранили спайките в САЩ.

Няма и да бъдат забранени, след като са разрешени в САЩ. :lol:
Та уважаваният profy дето има такива юридически познания, би трябвало да знае че е добре да се запознае с всички възможни документи по случая - наредби, патенти, дрън, дрън... преди да ги пише тези неща.
Има си патент за тези "капачки с крилца" :-D. Ето го:
http://www.google.ca/patents/US5557070
Там ясно е написано:
When the connector is rotated, the coil spring engages the electrical conductors threading the connector onto the conductor bundle, thus twisting and pressing the conductors against one another.
The coil spring surrounds the stripped ends of the conductors entirely, gripping them tightly together, with the resilient memory of the spring maintaining pressure on the enclosed conductor ends.
Който иска може да си го преведе. За останалите - там ясно е написано че навивките на пружината обхващат проводниците изцяло,
притискат ги изцяло заедно и с еластична памет на пружината се поддържа натиска върху оголените краища на проводниците.
Та де юре и де факто капачката си е пружинна клема. Контактния натиск на пружината се явява не четвъртата, а първата и най-важна функция на тези капачки. Изброените останали функции са само допълнение.
Благодаря и на fikata. В неговия линк също е написано:
В безвинтовых зажимах сжатие происходит за счет пружины. Благодаря такому способу соединения можно соединять медные провода разного сечения, соединять медь с алюминием. Так как пружина имеет постоянное механическое воздействие на скрутку,
След като уточнихме че тези капачки не са спайки а пружинни клеми си идва извода че спайките в САЩ не са разрешени.
Та толкова за това дали са разрешени спайките в САЩ и какво е тяхното значение за подземния живот на картофите. :shock:
След като видяхме че и в САЩ няма спайки, може би profy ще ни покаже друга държава където се използват и са разрешени?
Може ни Гремания? Може би Франция? Или Япония?
Мисля че изяснихме защо спайката не е надеждно съединение - силно зависи от човешкия фактор и няма какво да оказва на проводниците допълнителен контактен натиск. Допълнителния контактен натиск винаги е желателен. Той се осигурява по различен начин.
При кербоването - от гилзата или кабелната обувка, при пружинните клеми - естествено от пружина, при контактори и релета от пружина или електромагнитна сила. При спайката ..... от НИЩО !!! Освен ако някой не смята контактния натиск от PVC лентата при изолирането. :lol:
Ако някой иска нека си направи експеримент. Да вземе един контактор, да му извади пружините и бобината за да има контактен натиск само от собствената тежест на контактите. После нека го натовари с номинален ток. Мисля че за всички резултатът ще е ясен.
Някой не бил виждал въртяща се спайка. Ми малко спайки е виждал. Ето ти една снимка любезно предоставена от jekasus. Грантирам че е въртяша се спайка. :prayer:
Изображение
А за Наредба 3 дето уж били разрешени - няма какво толкова да го коментирам. И в нашата наредба и в руското ПУЭ текстовете са идентични:
Жилата на проводниците и кабелите се съединяват, разклоняват и присъединяват чрез пресоване, заваряване,
спояване или специални клеми (винтови, болтови и др.).

Соединение, ответвление и оконцевание жил проводов и кабелей должны производиться при помощи опрессовки, сварки,
пайки или сжимов (винтовых, болтовых и т.п.)

И сега какво излиза? Тълкованието по нашата наредба - спайките са разрешени, тълкованието по руската наредба - спайките са забранени. :?
Значи един и същи текст с различни тълкувания? Извода от това може да е само един:
Бягайте надалеч от адвокати и сродните им!!! И да си бял ще те изкарат черен!!! :-D
Хайде стига токова че стана дълго.
:partyman:
P.S. Тези последните две страници и постовете в тях май ще е по-добре да замината за темата с кабелните връзки.
Така че ако на някой модератор му се занимава може да направи едно добро дело като ги премести там за да не потънат.
Salvador - специалист
Ненадеждността на това съединение не е "по принцип".Проблемът се причнинява от окиса, който ако помните, беше полупроводник....
jekasus - майстор
hidrazin написа:
ще ни покаже друга държава където се използват и са разрешени?
На юг от нас :-D https://www.youtube.com/watch?v=T4DxyI3QWko#t=278
На спайката големия проблем е човешкия фактор, който отсъства при пружинни клеми.
Който не харесва клемите, явно и ключове на серия Уника отказва да монтира :-D
hidrazin написа:
Ето ти една снимка любезно предоставена от jekasus
Аз продължавам да снимам :-D
Прикачен файл:
DSC_1982.jpg
DSC_1982.jpg (84.56 KиБ) Видяна 2373 пъти
Поне на ръка да бяха затегнали -
Прикачен файл:
DSC_1980.jpg
DSC_1980.jpg (71.31 KиБ) Видяна 2373 пъти
На този объект всичко беше трагично, шпакловчици ме намразиха, щото отворих всичките кутии(по неписан български стандарт замазани в мазилка).
Прикачен файл:
DSC_1840.jpg
DSC_1840.jpg (101.01 KиБ) Видяна 2373 пъти
Прикачен файл:
DSC_1841.jpg
DSC_1841.jpg (102.44 KиБ) Видяна 2373 пъти
Ако правеше ел.техник...
FM STEREO - специалист
Така е Хидразине,съгласен съм,а що се отнася за тази спайка на снимката,това не е никаква спайка,това е мурдарска работа,спайка се прави като проводниците се оставят по дълги,като единия е по дълъг,след това се усукват здраво и този,който е по дългият се огъва и притиска към спайката след което се запояват,но за съжаление на много места калят е спестен.И накрая естествено че спайката е по слабо надеждна от другите видове свързване,на времето така се е правело,някъде беше споменато за тези керамични клеми в кръгла форма,които се слагат в разклонителните кутии,те са обаче много калпави и са само за кръговете на осветлението Стягането става с винчето директно върху кабела и ако го стегнеш "малко" повече кабела се къса,но сега на пазара се намира всичко това за което си написал и не е скъпо,така че спайката в краен случай може да се направи само на кръговете на осветлението,ако на някоя скръндза :-D не му се дават пари. Весели празници!
Salvador - специалист
Принципът "може и така" винаги има един и същ резултат. Тук-там с редки изключения, колкото да потвърди правилото.Компромисът става все по-голям с времето и накрая се стига до откровено дивашки изпълнения.
hidrazin - майстор
FM STEREO написа:
...спайка се прави като проводниците се оставят по дълги,като единия е по дълъг,след това се усукват здраво и този,който е по дългият се огъва и притиска към спайката ...
Съжалявам но ще трябва да задам няколко въпроса. Това къде го прочете? И преди бях задавал подобни въпроси ама пак ще попитам:
Колко дълги се оставят ако са 1мм²? Ами ако са 1,5мм², 2,5мм², 4мм²...
Колко здраво се усукват? Колко сантиметра трябва да е спайката при различните сечения?
Минимално колко взаимни усуквания трябва да има на линеен сантиметър при два проводника например от по 1,5мм²?
А максимално за да не се скъса?
Ами при 3, 4, ... проводника? Ами ако са с различни сечения?
Кое ще осигури допълнителния контактен натиск?
Весела Коледа и на теб.
hidrazin - майстор
jekasus написа:
... На юг от нас :-D ...
Аз акъл от тея на юг от нас не ща! Те още си практикуват НАКОЛНА ЕНЕРГЕТИКА. :prayer:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 80#p568865
И благодаря за снимките!
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Как да си направя ЕЛ.Инсталация на апартамента." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: