• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
emil679 - специалист
sts написа:
Колега знам че има осветителни тела за под но полюлей не може да се закачи на пода.
Колега ,пошегувах се . Нищо лично . :partyman: ПолЮлей не може да се закачи на пода ,но полилей може да се монтира стоящ ,като "чадър на стойка".. :) не ,че е някому нужно ,ама... може :)
hidrazin написа:
Защо, не си ли виждал подово осветление? Ще трябва да те огорча. Има осветителни тела за монтаж в под.
Също ще трябва да те огорча за монтажа на кабелите.
Може да се монтират както на 30-тина сантиметра от пода на стената, така и самия под.
Тук във форума има един колега дето може да ти покаже доста снимки на така монтирани кабели.
:partyman:

Не може да си на всяка "манджа мерудия" и на всеки пост ментор , не си единственият ,който може и знае. Не можеш да ме ОгорЧиш и вЪзмутиш. :) И от "уроците" ти нямам нужда . :partyman: Тук във форума има още един колега ,който е направил "няколко" инсталации с подово опроводяване и окабеляване ,къде директно под замазка или под сухия под.
Апострофирах на шега предният пост с указанията за осветлението и то точно във връзка с това ,че има вариант и за подово осветление . Ама кой разбрал, кой не разбрал и аЙде на клавиатурата да дава "уроци" :)
sts
Колега въпрос на творческо виждане е дали кабелите ще са по пода или по стената.При всички случаи за осветлението ще трябва да се полага кабел/проводници/ до ключа и тавана
emil679
Въпрос на творческо виждане е , може да е с подово осветление.
Последна промяна от emil679 на чет окт 01, 2015 1:02 am, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
emil679 написа:
Апострофирах на шега предният пост с указанията за осветлението и то точно във връзка с това ,че има вариант и за подово осветление . Ама кой разбрал, кой не разбрал и аЙде на клавиатурата. :)
Ами вземи го напиши така. че да си личи какво си искал да кажеш.
А за знаенето и моженето знам едно - колкото повече научавам, толкова повече разбирам колко малко знам.
Кофти е когато решиш че си един от знаещите всичко и можещите всичко. Щото такива няма.
emil679 - специалист
hidrazin написа:
emil679 написа:
Апострофирах на шега предният пост с указанията за осветлението и то точно във връзка с това ,че има вариант и за подово осветление . Ама кой разбрал, кой не разбрал и аЙде на клавиатурата. :)
Ами вземи го напиши така. че да си личи какво си искал да кажеш.
А за знаенето и моженето знам едно - колкото повече научавам, толкова повече разбирам колко малко знам.
Кофти е когато решиш че си един от знаещите всичко и можещите всичко. Щото такива няма.
Тук съм напълно съгласен с теб .И аз съм стигнал до същият извод с наученото и одъртяването , вече проверявам моята работа повече от чуждата. :partyman: Лека вечер и наздраве.:)
hidrazin - майстор
Аааа...Добре. Мир да има. Наздраве! :)
plam43 - специалист
Ето и чертежа не е профисионален ,но дано ви хареса.Това са ми възможностите.

Прикачен файл

img002.jpg
iliya_i - майстор
Защо двата коридора са на общ девиатор? Раздели ги. Малкият може само с един ключ на лампата, но в големият сложи вторият девиаторен до вратата към малкия, от страна на кухнята.
Осветление в банята? А защо не и на терасите?
plam43 - специалист
iliya_i написа:
Защо двата коридора са на общ девиатор? Раздели ги. Малкият може само с един ключ на лампата, но в големият сложи вторият девиаторен до вратата към малкия, от страна на кухнята.
Осветление в банята? А защо не и на терасите?
Извинявам се пропуснал съм го естествено, че ще има осветление в банята и на терасите.
nikolov333 - майстор
Мисля, че е по-добре ако апартаментното табло е в долния край на коридора, по-близо до консуматорите..така е и в повечето панелни блокове. Идеята е до повечето крайни точки да има почти еднакви дължини кабелите и съответно таблото да е по-близо до центъра в апартамента. Понеже ще сменяш захранващия от електромерното табло, спокойно можеш да го преместиш, ако в момента е до входната врата. Така ще съкратиш дължините на магистралите и осветлението и съответните гофрета за тях за сметка на 3 метра по дълъг захранващ кабел! :partyman:
Последна промяна от nikolov333 на съб окт 03, 2015 11:51 pm, променено общо 1 път.
plam43 - специалист
nikolov333 написа:
Мисля, че ще е по-добре апартаментното табло да е в долния край на коридора, по-близо до консуматорите..така е и в повечето панелни блокове. Идеята е до повечето крайни точки да има почти еднакви дължини кабелите и съответно таблото по-близо до центъра на апартамента. Освен това, ще сменяш захранващия от електромерното табло, така че спокойно можеш да го преместиш ако в момента е до входната врата. Даже ще съкратиш дължините на магистралите и осветлението и съответните гофрета за тях за сметка на 3 метра по дълъг захранващ кабел! :partyman:
Там не става ще има портманто може би над вратата между двата коридора коята обмислям да махна.
nikolov333 - майстор
Това се замислих и аз.. понеже в старата панелка имахме порт манто от 5 отделни дъски хванати с по 2 дюбела всяка през 20 см точно под таблото :-D
Не мога да си обясня, който ги е монтирал с дрелката, как е избегнал кабелите :cool: :prayer:
П.П. Ще му намериш място някъде по в центъра..а къде е най-добре сам прецени :partyman:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15

Тема "Питане за нова ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: