• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Не знам какъв отговор очакваш... Вижда се че всичко е за ремонт който си планирал. Ползвай си инсталацията в този си вид засега. Толкова години нищо не е станало. Ако не я претоварваш няма да има проблеми. А дали тези стари предпазители работят ние няма как да знаем. Може да помолиш ел. техника като идва за кабела на бойлера да натегне връзките в таблото ако има нужда.
Иска си нова инсталация, ново табло и всичко ще е наред.
POCOMAX - специалист
shadow__01 написа:
Не знам какъв отговор очакваш... Вижда се че всичко е за ремонт който си планирал. Ползвай си инсталацията в този си вид засега. Толкова години нищо не е станало. Ако не я претоварваш няма да има проблеми. А дали тези стари предпазители работят ние няма как да знаем. Може да помолиш ел. техника като идва за кабела на бойлера да натегне връзките в таблото ако има нужда.
Иска си нова инсталация, ново табло и всичко ще е наред.
Какъв отговор да очаквам, бе брат ми... имаше заплахи за пожар и натравяне на цяло семейство... предпазителите си работят.
Като се сипят такива думи... един отговор нормален човек трябва да даде поне... ДАеба аз ... ай да не продължавам...
Това не е към теб... ам към тез, те си знаят.

Ай лека
nikolov333 - майстор
Викни техника да оправи кабела за бойлера и да огледа връзките в таблото и новите контакти и си ток..
П.П.Пак да повторя да му кажеш да слага трижилен кабел до бойлера, за да не го сменяш после пак при ремонта..
FM STEREO - специалист
Този предпазител е 25А,вероятно на този кръг има и други контакти. Йдеята ми беше в самото помещение където ще монтираш новите контакти да сложиш един предпазител 16А и през него да прекараш и бойлера,така при включване на печка примерно 2кW и бойлер 3kW става 21ампера и предпазителя,който е 16ампера ще изключи.
vgeorgiev - специалист
@POCOMAX: Казваш, че си ИТ. Значи си учил поне няколко електричарски предмета. Надраскай си как е вързан боклера при двпупроводна инсталация. Нарисувай си зануляването на корпуса на бойлера. След това прекъсни някъде нулевия проводник. Проследи пътя на тока от фазовия проводник и виж какво става ако имаш допир с водата. За това е много важно да не се прекъсва нулевия проводник и връзките да са възмножно по-малко или изобщо да няма.
hidrazin - майстор
POCOMAX написа:
Къде си hidrazin-еее, невольо.... ела да дадеш мнение...
Тук съм бре. Ама снощи ми се спеше че цял ден се занимавах с омразни глупости - оптична мрежа и сателитен Интернет.
POCOMAX написа:
...Добре, реших да си викна един специалист... ся говорих с него по телефон, приятел на мой приятел е... каза ми, че бойлера по принцип трябвало да си има отделен непрекъснат кабел и отделно трябвало да се върже с негов си специален прекъсвач... прави ще излезете май...
И той ми каза, че въобще не е нормално да е вързан в контакт... било абсурд...
Е са кво? Получил си независима диагноза.
Това че 20+ години нищо не се случило нищо не означава.
Не означава че ще продължава нищо да не се случва, нито и че ще се случи.
Но пък риска да се се случи се увеличава и няма как някой с всичкия си да те съветва да оставиш така нещата.
Това да си извикаш някой ми се струва добро решение. Пък и като гледам как си разкопал си отметнал част от работата.
Струва ми се че разстоянието от банята до това табло не е голямо?
Аз какво бих направил:
1.Нов кабел от това табло до бойлера 3х4 квадрата - директен, без никакви снадки, контакти ....
2.Оставям си този кабел към терасата (въпросния контакт) от който се е захранвал и бойлера на самостоятелен кръг.
Той ще ми захранва само и единствено терасата. Така ще мога да сложа там и печка.
3.Ще направя една ревизия на това старото табло - нови башони (не такъв сбирщайн) и евентуално нова кутия за таблото.
Не знам що ми се струва че таблото ти е от тези старите табла?
Едно ново табълце и ще ми замяза пък и са няколко лева.
POCOMAX - специалист
ДОБРЕ,
засега ще направя следното:

1. Ще махна от клемата фазата и нулата на бойлера от конзолата. Ще ги изолирам и завъртя да не ми пречат. Бойлера няма да го пускам за няколко дни.
2. Ще си направя улей с ъглошлайф(неметал диск) от конзолата до възможно най-близо до тъблото(дотам докъдето не ме е страх да режа) - за да мине НОВ кабел със сечение 2.5мм2... който да се върже за предпазител - тва ще е кабел само за новите 2 контакта на балкона.
3. Ще купя един кабел 3метра примерно със сечение 4мм2 и ще го оставя настрана. Този ще е за бойлера.
4. Ще се пробвам да направя улей и в банята... стария кабел се пада зад плочки - ще отрежа един ред, така че да го замаскирам после(иам останали от същите плочки.

До тук ще свърши моята част(по-грубата). Оттам ще викна ел. техника да:
1. Обследва всички предпазител в таблото - и по възможност да го смени с ново.
2. Да довърши улеите за кабелите(за балкона и бойлера) той, понеже около самото табло няма да дълбая да не стане фал.
3. Да ми върже кабела(който вече ще е 2.5мм2) за кабелите на балкона на отделен предпазител.
4. Да ми върже новия 4мм2 сечение кабел към бойлера и до го провери всичко ли му е наред. Сигурни ли сте, че 4мм2 сечение ще стане? Някъде четох, че имало проблеми с тва сечение към бойлер... в момента е с 2.5мм2, 3kw е.

Оттам вече като всичко е сменено, поне в тоя част на етажа... ще си замажа улейте и ще си шпакловам и довърша козметичната работа.

Така бива ли?
POCOMAX - специалист
Добавка:
Ще купя кабел с 3 жила и сечение 4мм2 за бойлера, А стария кабел ще си остане в стената... ще го изолирам от 2та края и замажа... тва за сега
nikolov333 - майстор
Окей, само не режи плочките в банята...по-скоро пробиваш дупка отвътре навън и правиш канала по стената отвън, както другите канали, като се надяваш да не удариш друг кабел при пробиването и рязането на новия улей.. :prayer: :-D
FM STEREO - специалист
POCOMAX написа:
Сигурни ли сте, че 4мм2 сечение ще стане? Някъде четох, че имало проблеми с тва сечение към бойлер... в момента е с 2.5мм2, 3kw е.
Слагай 4мм2 и не се бой, 3kW може и на 2,5мм2,но е по добре на 4мм2,защото не се знае за в бъдеще какъв бойлер ще ти се наложи да сложиш,примерно ако решиш да сложиш проточен 6kW то задължително кабела трябва да е минимум 4мм2 и тогава пак ще трябва да къртиш плочки.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14

Тема "Прокарване на контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: