Да, той това си пита. Лошото е, че му се отговаря, че е само, защото е късметлия. Дал съм линк назад кой ток е опасен и кой безопасен според уикипедия. Дал съм и една задачка какъв е падът (върху човек) . Какво твоето лично мнение - опасен ли е ток 130µА за човешкия организъм? Или ти се вижда малко (смяташ, че е повече)? Би се мотивирал?
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Hoвoceлckи
- майстор
160 мнения в "Странна случка"
zz_stefanov
- майстор
Аз знам за над 10 mA, но това е неприложимо в практиката за осигуряване на безопасност, щото по време на попадане под напрежение ще мерим тока през пострадалия ли, това само ДТЗ го прави.
Hoвoceлckи
- майстор
Виж сега, електротехниката е точна наука. Ти го караш малко в стил ЕЖК. На демонстрацията показвам, че протичащият ток е 0,13mА. По закона на Ом съпротивлението е над 1,7МΩ. Включвайки се във веригата, човекът добавя своите около 1000Ω-а. Нещо се срамуваш да кажеш, че падът върху чавека би бил ~0,13V? Или не е така?
Какви са изискванията и препоръките е съвсем отделен въпрос. Колегата пита защо той даже не е усетил преминаването на ток през себе си. Вместо като технически грамотни да кажем, че просто в случая токът наистина е много малък, се разтегнаха 8 страници локуми. Абе оставете ги за децата/учениците ... На Бога пък е нормално да се позовават поповете. Вие уважаеми технически грамотни казвайте, показвайте, доказвайте с формули, цифри и закони, моля!
Какви са изискванията и препоръките е съвсем отделен въпрос. Колегата пита защо той даже не е усетил преминаването на ток през себе си. Вместо като технически грамотни да кажем, че просто в случая токът наистина е много малък, се разтегнаха 8 страници локуми. Абе оставете ги за децата/учениците ... На Бога пък е нормално да се позовават поповете. Вие уважаеми технически грамотни казвайте, показвайте, доказвайте с формули, цифри и закони, моля!
zz_stefanov
- майстор
Аз, направо ти казвам, че съм прескочил 6 от 8'те страници локуми. А пък за ЕЖК изобщо ми е през моя.
Има много ситуации при, които сме се отървавали и не сме умрели, това не означава, че не трябва да се вземат необходимите мерки за безопасност. А впечатлението ми от такива теми е, че създават усещането, че може и да я караме през просото.
Има много ситуации при, които сме се отървавали и не сме умрели, това не означава, че не трябва да се вземат необходимите мерки за безопасност. А впечатлението ми от такива теми е, че създават усещането, че може и да я караме през просото.

Hoвoceлckи
- майстор
Моето впечатление пък е, че някой и да не знае нещо по някоя тема, винаги може да се включи с наставления и пророкувания, че някой ден някой ще си изпати
Не съм срещнал нито една дума в духа на "при водопровод с PVC тръби няма нужда от спазване на мерките за безопасност и техническите изисквания. Беше поставен конкретен въпрос и никой не се опита да даде конкретен отговор. Но пък бяха изписани толкова страници за доказване късмета на автора 

zz_stefanov
- майстор
Ми какво да доказваме. Горе си написал, че електротехниката е точна наука - точна ама в лаборатория. В реалния живот нито се знае колко е изолирано, колко е заземено, колко добре е свързано, колко е проводяща водата, опряла ли е куката на бойлера арматура.... и 100 страници да напишем се тая, няма да отидем да ги измерим тия всичките. Та за това, добре че е имал късмет
Да си привежда инсталацията в изправност и това е.

Да си привежда инсталацията в изправност и това е.
Hoвoceлckи
- майстор
Па ти да беше чел малко по-внимателно.
Само преливате от пусто в празно. Не виждам никакъв смисъл да продължавам в този дух, така че спирам до тук. Ако някой случайно каже нещо смислено, с доводи може и да се включа пак.
Само преливате от пусто в празно. Не виждам никакъв смисъл да продължавам в този дух, така че спирам до тук. Ако някой случайно каже нещо смислено, с доводи може и да се включа пак.
zz_stefanov
- майстор
Това ми беше мисълта и на мен, че се прелива от пусто в празно, щото решението е едно единствено - да се оправи инсталацията. 

Здравейте! Имам странен проблем вкъщи. Четвърти телевизор изпуши ония ден, дори не беше включен.... Първо да поясня,че преди да купя втори LCD нямах никакви ядове. Имам две чинии с два дайсека. Само да вметна, че двете стаи, където са телевизорите са на един кръг(ако е важно), предпазителя е 25А. Дефакто са вързани два лед теелвизора, два тунера на булсатком, един комп + лаптоп+помпата на камината(с водна риза е). На тези две стаи има общо 8 контакта. На единия контакт има вързан два разклонителя(пречи еидн шкаф). Всички кабели са двужилни, заземени. Горе двете чинии не са заземени и бие яко ток, когато са свързани тунерите към мрежата.
Сеченията са главни по 4мм2 до разкл. и 2,5 до контакти. С един лед тв нямаше никакви ядове - връзвах PC, laptop, tunera към чинията, докато е включен ТВ без къси съединения и тем подобни. А втори ТВ вържа ли, започват да дават на късо буксите само при доближаване. Първото изгаряне стана: даже ТВ не беше включен, а само компа, като доближих VGA кабела. М/у другото тунерите си имат SAT-защита на коаксиалния кабел и SONO в контката(явно не помага нищо при късео...).
Сеченията са главни по 4мм2 до разкл. и 2,5 до контакти. С един лед тв нямаше никакви ядове - връзвах PC, laptop, tunera към чинията, докато е включен ТВ без къси съединения и тем подобни. А втори ТВ вържа ли, започват да дават на късо буксите само при доближаване. Първото изгаряне стана: даже ТВ не беше включен, а само компа, като доближих VGA кабела. М/у другото тунерите си имат SAT-защита на коаксиалния кабел и SONO в контката(явно не помага нищо при късео...).

fox_vt
- майстор
Hoвoceлckи написа:..Ето ти въпроса ето ти океана. Щом допускаш безкрайно голям ток за чиста вода то какво остава за океана от електролит
2. Ако не светне, какъв ток все пак трябва да очакваме във въпросната верига (и евентуално къде - какъв пад)?
3. При подадени фаза и нула на двата края на тръбата във водата токът ще бъде безкрайно голям или колко?

Тема "Странна случка" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература