• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
П. Петков - специалист
gogo7777 написа:
Хм....мисля си, че съществуващата навивка не е еднослойна.
За сега само гадая, защото не е пред мен тука. :-D Аз все се надявам, че като го пооблека с още малко бакър туй желязо, то би било полезно за хорицата,....ама ще видим. :) ,
Това 2,55 А/mm2 малко ме "плаши", но...бакър имам в изобилие. :-D

ПП....Това с волтодобавката е интересно решение. Ако съм разбрал правилно, трябва от трафа да извадя само недостигащото напрежение и да го добавя към съществуващото мрежово...тъй ли?
Точно така!
2,55 А/mm2 е токовата плътност за трансформаторите. В случая намотката ще е най-отгоре и ще се охлажда, и плътността може да се удвои.
Хидрата е прав за стабилизаторите, но тази цена е височка. Същият стабилизатор, който е с регулируем, двоен автотрансформатор, в "Конрад" го продават за 187лв. http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=8428
Имам и пълната му документация, която съм я правил нявга.
Прикачен файл:
top.jpg
Прикачен файл:
pcb.jpg
Решението с дросела за елиминиране на уравнителните токове на двойната намотка е много добро!
За дросела уравнителните токове са противофазни и импедансът му е голям, а двата, паралелни товарни тока са синфазни и при равенството им импедансът на дросела за тях е нулев (теоретично).
Всъщност, двойна е само намотката върху която се плъзгат двете четки. Магнитопроводът е тороидален и е само един.
Четкодържателите са с радиатори за охлаждане.
Колкото съм могъл, свалил съм и съм измерил всичко, което е видно във вътрешността на стабилизатора.
Към схемата съм добавил само индикация за "сфазиране" на щепсела "Шуко" - R1 и LP1.
На снимката на лицевия панел тази индикация се вижда.
Прикачен файл:
dr1..jpg
Тъй като дискусията се поотплесна от темата, този стабилизатор има и изход за 110 V.

Прикачен файл

IMG_2528[1].JPG
IMG_2528[1].JPG (46 KиБ) Видяна 1561 пъти
Последна промяна от П. Петков на чет окт 12, 2017 5:39 am, променено общо 2 пъти.
П. Петков - специалист
Стабилизатор от "Конрад" и автотрансформатор на "Атанас Романов":
Прикачен файл:
IMG_2527[1].JPG
IMG_2527[1].JPG (44.59 KиБ) Видяна 1561 пъти
Прикачен файл:
IMG_2526[1].JPG
IMG_2526[1].JPG (42.66 KиБ) Видяна 1561 пъти
П. Петков - специалист
Обикновен, регулируем автотрансформатор, може да се направи повишаващ, ако мрежовото напрежение се подаде между плъзгача и общия извод, тоест, ако се подаде към изхода, а входът да е към товара. Разбира се, при включване пълзгачът винаги трябва да е в горно положение и да не се прекалява с "повишаването".
Имам един такъв, който съм го направил "двурежимен", като съм му добавил ключ DPCT (Двоен с пълни превключващи групи и средно положение).
Разбира се има и надписи с предупреждания:
Прикачен файл:
IMG_2529[1].JPG
IMG_2529[1].JPG (51.42 KиБ) Видяна 1560 пъти
Автотрансформаторите на "Атанас Романов" също могат да работят в този режим, но нито един от двата им изхода няма да е рефериран към работната нула. Затова те не могат да се ползват за уреди със защитно канулен корпус!!!
Цялата тази информация не трябва да се ползва от хора, които са "далече" от електротехниката!!!
gogo7777 - майстор
Благодаря за мненията. Като започна "проекта" ще питам още, за напреженовата защита и реферирането към нулата.
:partyman:

ПП...Така ли трябва да изглежда "волтодобавката"
Прикачен файл:
668866D869F.JPG
П. Петков - специалист
-
Последна промяна от П. Петков на чет окт 12, 2017 11:17 am, променено общо 3 пъти.
П. Петков - специалист
gogo7777 написа:
Благодаря за мненията. Като започна "проекта" ще питам още за напреженовата защита и реферирането към нулата.

ПП...Така ли трябва да изглежда "волтодобавката"?
Прикачен файл:
668866D869F.JPG
668866D869F.JPG (3.15 KиБ) Видяна 1531 пъти
Да! Вторичната обаче трябва да се сфазира така, че нейното напрежение да не се изважда от мрежовото, а да се добавя към него. Това става лесно, като се ползва волтметър. Мери се между работната нула и изхода. Ако изходното напрежение е по-ниско от мрежовото, то напрежението от допълнителната намотка е в противофаза и се вади от него. Тогава изводът на вторичната, който е свързан към фазата, трябва да се размени с другия. Може да се разменят и изводите на първичната, които са свързани към работната нула и фазата. Освен това, вторичната трябва да е от две части, всяка от които е половината от добавеното напрежение, като двете части са свързани последователно и са разположени на двете колони на автотрансформатора. За изходни изводи могат да се ползват изводите от ролките, като последните само се изолират от колонните намотки без ролките да се премахват. Под ролките могат да се поставят парчета стъклотекстолит, като врътката разбира се не трябва да се върти. Това ще запази автотрансформатора като изделие и частите му няма да се разгубят.
gogo7777 - майстор
Да! Вторичната обаче трябва да се сфазира така, че ........
Свързването ми бе известно, но друго си е някой про да го потвърди, така вече съм 100% сигурен, а и за четящите ще е полезно. Имаш дарбата да обясняваш нещата разбираемо и просто...Евала. :supz:
Сега ми идва на тиквата да оставя врътката с плъзгачите, но да не ги изолирам от намотките. Така ще имам опция за донастройване на напрежението. Вторичната ще бъде с малко намотки, така че място има за да оставя диапазон за ход на плъзгача. Естествено ще "спъна" винта за да нямат ход колелцата към по-високи напрежения :-D Контролен волтметър също ще има.

Още веднъж Благодаря.
П. Петков - специалист
Опа-а-а! Това с донастройване на напрежението е много опасно. Мрежовото напрежение трябва да се подаде на изхода, тоест на двете ролки, като при включване те трябва да са в крайно, горно положение. Тоест, да са непосредствено до изводите на колонните намотки. Вторичните, или допълнителните намотки, трябва да се навият в другия край на колоните, като ролките в никакъв случай не бива да стигат до тях. Чрез плъзгане на четкодържателя надолу (към допълнителните намотки), ще се променя коефициента на трансформация, а оттам ще се повишава и напрежението на вторичните намотки. Трябва да се следи подмагнитващият ток да не стане прекалено голям (токът на празен ход), тъй като индукцията в магнитопровода може да надвиши допустимата и трафа да влезе в насищане. Мрежовите изводи на колонните намотки не са в края (вижда се на снимката), а са малко по-надолу, което позволява намаляване напрежението на допълнителните намотки, когато ролките се приплъзнат в посока нагоре, до края на намотките. Посоката нагоре означава към ръкохватката.
Целият процес може да се автоматизира, като се постави едно двигателче с редуктор да върти ръкохватката, но трябва да се сложат и крайни изключватели (подходящи са S800 на "Шалтбау"), а самата електроника е начертана в по-горните постове барабар с изключвателите. Двигателчета има много - РД 09. http://esxema.ru/?p=2726 От тях има ралични модификации по отношение на редукцията.
Прикачен файл:
IMG_2530[1].JPG
IMG_2530[1].JPG (43.08 KиБ) Видяна 1516 пъти
gogo7777 - майстор
Ахааа, ясно.
Ще го имам впредвид, Благодаря.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9