вт май 05, 2020 12:46 amhidrazin написа:аз не мога да разбера.... питам за да се науча, правя грешки ама вместо да ми помогнете каквато е и целта на форума или се заяждате или се подигравате... защо така...пон май 04, 2020 10:40 pmivanvladov написа: това е...И кърти мивки. Яко. И без усилие...
![]()
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin
- майстор
97 мнения в "Свързване на бойлер"
ivanvladov
- специалист
BAlexandrov
- специалист
Тази инсталация е на поне 40 години. Време е за смяна и осъвременяване.
Тази работа само с питане по форумите не става за базови неща. Викни си майстор да не си запалиш къщата
Тази работа само с питане по форумите не става за базови неща. Викни си майстор да не си запалиш къщата

hidrazin
- майстор
вт май 05, 2020 9:08 amivanvladov написа: ...аз не мога да разбера.... питам за да се науча, правя грешки ... защо така...Защото бойлера е последното място където да се учиш.
Защото от тези грешки умират хора - всяка година от бойлер по няколко бройки.
Защото не различаваш контактор от трансформатор а си тръгнал да "връзваш" може би най-опасния електроуред в един дом.
Е те за тва...
Толкова ли нямаш 20-30 кинта или приятел който знае какво да направи?

ivanvladov
- специалист
вт май 05, 2020 9:35 amhidrazin написа:не е до парите, искам да се науча... просто питам за мнение... каква мм2 на кабела за 3кв нагревател, предпазител 16а до колкото го сметнах и как се заземява това питах... такъв стар контактор не бях виждал чесно и си помислих, че е трансформатор това е... ето вече знам че не е трансформатор...вт май 05, 2020 9:08 amivanvladov написа: ...аз не мога да разбера.... питам за да се науча, правя грешки ... защо така...Защото бойлера е последното място където да се учиш.
Защото от тези грешки умират хора - всяка година от бойлер по няколко бройки.
Защото не различаваш контактор от трансформатор а си тръгнал да "връзваш" може би най-опасния електроуред в един дом.
Е те за тва...
Толкова ли нямаш 20-30 кинта или приятел който знае какво да направи?
![]()
tzetz009
- специалист
вт май 05, 2020 10:03 amivanvladov написа: .......не е до парите, искам да се науча..... ето вече знам че не е трансформатор...

И вече като знаеш , че това е контактор какво се променя ? Една "проста" наглед схема за пускане на товар през реле или контактор би затруднила всеки неопитен . Би ли могъл да го елиминираш безопасно това устройство и как шИ стане ? Как може да се увериш откъде и какво го управлява ? Основното предназначение на постановката , която са Ви спретнали е да се управлява контактора от старите електромеханични часовници , които превключват електромера от дневна на нощна тарифа , с цел бойлера да работи предимно на нощна . Но часовника Ви отдавна го няма и е разкачен . Останал Ви е ( най-вероятно ) един ключ за принудително комутиране през деня . Та тези неща не са ти ясни не просто от липса на практика , ами и защото не си се замислял за тях . Чувал си го някога контактора да прещраква , ама защо го е правил ? А практиката започва с новите неща . Трябва да участваш в изграждането на някоя и друга нова инсталация , за да си изградиш мисловни модели по които после да търсиш проводниците след като "потънат" в стената и ти избягат от погледа

ivanvladov
- специалист
вт май 05, 2020 2:50 pmtzetz009 написа:Благодаря за компетентното мнение.вт май 05, 2020 10:03 amivanvladov написа: .......не е до парите, искам да се науча..... ето вече знам че не е трансформатор...Дотук добре . Що е то : бръмчи като трансформатор , а не е трансформатор ?
И вече като знаеш , че това е контактор какво се променя ? Една "проста" наглед схема за пускане на товар през реле или контактор би затруднила всеки неопитен . Би ли могъл да го елиминираш безопасно това устройство и как шИ стане ? Как може да се увериш откъде и какво го управлява ? Основното предназначение на постановката , която са Ви спретнали е да се управлява контактора от старите електромеханични часовници , които превключват електромера от дневна на нощна тарифа , с цел бойлера да работи предимно на нощна . Но часовника Ви отдавна го няма и е разкачен . Останал Ви е ( най-вероятно ) един ключ за принудително комутиране през деня . Та тези неща не са ти ясни не просто от липса на практика , ами и защото не си се замислял за тях . Чувал си го някога контактора да прещраква , ама защо го е правил ? А практиката започва с новите неща . Трябва да участваш в изграждането на някоя и друга нова инсталация , за да си изградиш мисловни модели по които после да търсиш проводниците след като "потънат" в стената и ти избягат от погледа.
![]()
![]()
![]()
попринцип исках да се вържа към инсталацията която е за стълбището и вметнах, че старите бойлери имат контактор нищо повече...
В крайна сметка го направих както трябва, нова инсталация само и единствено за бойлера с 16А авт. предпазител кабел 3х2.5мм2 (пресметнах, че с това сечение е напълно достатъчно за бойлера, няма да се свързва нищо друго на този кабел, и даже има малко аванс)всичко вързах, заземих го, даже го пробвах и всичко е наред.

Иначе за инсталацията иска си нова, наистина е на 40г, ще дойде и нейния ред скоро, но със сигурност ще викна човек още съм млад и навлизам в нещата тепърва.
Тема "Свързване на бойлер" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература