• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drastar - специалист
Съгласен съм, че заплатите са малки, но е важно клиентите да знаят, че може и има материали за такива изпълнения. Макар, че цените на имотите в големите градове в Бг никак не са малки и не са много различни от европейските, особено, ако се сравнява и със стандарт на живот заплати и .......

с тия пирончета настъпи колегата по мазалут :-D
Последна промяна от drastar на нед сеп 15, 2013 9:03 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Това какво общо има с инсталацията? Картини ли ще слагаш?
Не. :mrgreen: Те са за закрепване на ПВВ-МБ1, докато го задиза майстора. Нали няма да даваме пари за винтчета и скоби? :wink:
А защо са стоманизирани? Ми опитай да начукаш обикновени в тухла или бетон. Пръстите може да си наковеш, но обикновени пирони - не.
drastar написа:
Съгласен съм, че заплатите са малки, но е важно клиентите да знаят, че може и има материали за такива изпълнения. Макар, че цените на имотите в големите градове в Бг никак не са малки и не са много различни от европейските, особено, ако се сравнява и със стандарт на живот заплати и .......
Има материали. Но повечето такива изпълнения не им трябват, нито искат. Заплатите са ни катастрофално малки спрямо останалата западна част от ЕС, но това е...Както и да е...тема на разговор не тук е... А имотите още повече са несъразмерно високи спрямо заплатите.
drastar - специалист
thinkpad написа:
hidrazin написа:
Това какво общо има с инсталацията? Картини ли ще слагаш?
Не. :mrgreen: Те са за закрепване на ПВВ-МБ1, докато го задиза майстора. Нали няма да даваме пари за винтчета и скоби? :wink:
А защо са стоманизирани? Ми опитай да начукаш обикновени в тухла или бетон. Пръстите може да си наковеш, но обикновени пирони - не.
правя си канали в тухлите, полагам си кабелите и си измазвам каналите. Не се доверявам на майсторите след мен, че не се знае какви ще ги измъдрят :weedman:
И да си правят мазилката колкото си искат дебела, без да обвиняват жичкаджията за дебела и бавно съхнеща мазилка :weedman:
todor_kynev - напреднал
Здравейте и от мен.Като новак при вас бих искал да изкажа моето уважение към Тани.Метода който той прилага е доста как да кажа не традиционен,но много ми допада.Като се замислите дали разклонителната кутия ще е до тавана или по неговия метод зад контактите връзката я има(разликата е само в метража),дали ще са 5 или 8 контакта важното според мен е добре подбран захранващия кабел и разклонения към контактите избрани според бъдещите нужди на клиента.Като плюс е лесното обслужване понеже разклонителните кутии се намират в конзолните.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Ама ти наистина нямаш нищо общо с ел. инсталациите. Мостов НЕ СЕ КОВЕ !!! Пък с тия трупчета направо ме утрепа. Ами сметни колко време и усилия ще ти трябват за дупки, трупчета, гипс, пирончета ... Все пак не сме в 80-те години. :-D Какви винтчета и какво спестяваш при няколко стотинки за скоба?
Изображение

http://yazon.ovo.bg/shop/krepezhni-elem ... za-kabel;2
:partyman:
Тани - модератор
1.Гофрето не се гъне, ако си изкъртиш всичко както трябва, и лично си замажеш поне завоите. В повечето случаи работя с гипскартон, но и там си има тънкости при завоите. Тънкостите се учат с практиката.

2. Ще се качиш на гредичките на гредореда АКО ГИ ИМА! Мога да ти дам снимки и на такава инсталация. Там наистина съм сложил разклонителни кутии на тавана, но там така или иначе ползвах старите говрета (тръби) в стените и по този начин спестихме къртене. И на гредичките ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ СЛАГАТ ГОФРЕТА!!! Ти всъщност колко инсталации си направил? Имам чувството, че досега ни говориш за една и съща!

3. Ти всъщност виждал ли си някога клеми Ваго на живо? Явно не си! Ето ти нагледно как се събират връзките на 8 кабела (16 проводника) в разклонителна кутия, която не е от най-дълбоките! Забележи с кабели с какво сечение са направени част от връзките!
Прикачен файл:
P1630267.JPG
Прикачен файл:
P1630272.JPG
4. Да магистрали наистина се ползват при малки консуматори и с ограничен ток. Тогава многото на брой връзки не са проблем, защото няма натоварване. А няма как да има, защото предпазителя ще изключи! Тогава ползването на дебели кабели става излишно, но както виждаш от снимките е възможно и ЛЕСНО! Помисли си как би свързал 8 кабела по 4mm² :axe: със спайка!

5. Човече вземи малко ги разгледай тези картинки, като не ти се чете! Посочи ми , къде сък казал/показал мостов кабел в гофре? Като имаш заварено положение - ползваш прекараните кабели, където е възможно, а за тези , които ти прекарваш , инсталираш гофрета! Там си прекарваш ПВА или СВТ кабели , аз работя с ПВ-А1 , както се вижда по снимките, а за 4mm² ползвам ПВА2, че се тегли по-лесно.

6. Прав си, но си взимам по едно топче от всеки цвят, който има и за да различавам кръговете в едно гофре, си пускам различни цветове понакога, а понякога най-ползваните цветове свършват. Гледам обаче никога да не оставам без жълтозелен, другите въобще не ми пука какви са! Пък и както виждаш, на всичко правя снимки!

7. В частта с вратите си прав, прозорците , дори и френски да са, могат да бъдат заобиколени. Освен това, между вратите спокойно могат да се пуснат отделни кръгове или да се заобиколят отгоре. Втория вариант обаче, го използвам само за осветлението! Така или иначе обаче, отива много по-малко кабел , дори да се наложи да се заобиколи врата! Не се налага да се спускат кабели за всеки контакт с дължина по-голяма от височината на вратата :wink:
8. Да смесиш всичко в един кръг е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и по закона и от морална гледна точка, така, че няма да коментирам това твое изказване!

Картинката ти ще я коментирам по-късно!
Тани - модератор
Прикачен файл:
image-8B63_5235E770-1.jpg
Ето, че има възможност за оптимизация! Пести се кабел , една разклонителна кутия и труда за изкопаването на отвора за нея! За всеки следващ контакт се пести поне още толкова кабел, независимо къде ще го свържеш - дали в още една разклонителна кутия върху него или в първата разклонителна кутия , за да спестиш една връзка! Въобще не коментирам избора ти, да свържеш осветлението за същия токов кръг. Все пак ми отговори с какъв кабел си го свързал? Би ли нарисувал онова предимство на твоята инсталация, в която слагаш предпазител на всеки контакт след като е разклонен от магистралния кабел. Нарисувай ги на тази картинка!

ПП нарисувал съм ширина на гофрета, но съм писал за направо "наковани" мостови кабели, щом така му харесва на човека! Все пак темата е за инсталация без разклонителни кутии, а гофрето е допълнителна екстра!
hidrazin - майстор
Опаа... Сега видях че не кове кабелите а ги прихваща с летвички и пирончета. Думата "трупчета" ме подведе. Похвално че не го дупчи. Длъжен съм да се извиня за "коването" на кабела. Все пак обаче е много по трудоемко от скобите и нищо не спестява.
:partyman:
bencho_rb - специалист
Answers: 1
миналата година поръчах изпълнението на ел. инсталатция на един малък апартамент мезонет без разл
клонителни кутии и неповярвах колко е трудно да намериш някои да го изпълни.бях направил обстоен проект до наи малката подробност от каде да минат кабелите ,сечението им,как да се захванат за стената или тавана ,мястото на ключове и контакти и брои на предпазители и други .първо потърсих услугите на фирма те ми отговориха че немогат да ми направят оферта за работа понеже е нещо нестандартно,после потърсих услуги на електротехници и пак същото мънкане никои непредстави точна оферта а пък имах бюджет за целия ремонт и исках да знам колко ще ми струва преди да почна работата.накрая намерих електротехник които се съгласи да го изпълни инсталацията срещу 1200 лева като тои трябваше да осигури табло , предпазители и нов кабел 15метра от външното табло а от мен всичко друго,стори ми се скъпо но се съгласих,та тои се опита да ме разобеди да си направя стандартна инсталация с разпределителни кутии като ми истъкна предимствата и щяло да бъде лесно да добавя контакти в бъдещето от разпределителната кутия/пълна глупуст и двата случая ще къртиш в единия от разпределителната кутия която е високо а в другия случаи от контакта до новия контакт/или колко е добре да имаш отделен токов кръг за всяка стая щяло да е лесно да си смениш изгоряла крушка като ще имаш осветление в другите стаи/още по голяма глупост и в двата случая ще си смениш крушката на тъмно.работа му трябваше да се контртолира от вуичо ми и при завършването и да му се плати,но поради заболяване на вуичоми му платих без да се провери какво е свършил.няколко месеца след това се прибрах да започна останалия ремонт и какво да видя нищо с това за което исках да се направи,имах четири разпределителни кутии и вместо 7 предпазителя имах 12.. и още хиляди чудеса и ако електротехника беше някъде наблизо щях д аго убия.после го намерих и си взех 600лева от него но неисках да го виждам повече та за останалите пих една студена вода и всичко на ново,намерих друг електротехник и с него започнахме наново.та ето как сам я изпълнил;3 кръга контакти/кухня и хол спалня/като 2.5 квадрата кабел отива от таблото до 1,2,3 и тн. нататък контакти и от последният се връща обратно в таблото за да е в кръг
1кръг контакти 4кв за електрически радиатори за отопление в всички стаи,осветлението1.5кв е на един предпазител като използвах спетциални розетки за лампи които са като разпределителни кутии.и другите предпазители бяха стандартни/боилер,котлони и печка,климатик/за кутии за контакти използвах метални квадратни кутии 50мм дълбоки.дефакто използваш повече кабел но пък може да си сложиш сам контактите и ключовете

.
thinkpad - майстор
Тани написа:
...
На гредичките винаги слагам гофре, така че моля, не пиши с ГЛАВНИ букви.Можеш да го видиш дори от картинката, която дадох. Не знам какво чувство имаш, инсталациите са ми повече от една. Обаче мразя да се занимавам след друг майстор. Последно като правих нещо, беше защото осветление било светело като семафор, а то какво се оказало - две витки в разклонителната кутия и също толкова на кабела от електромера. Хлабаво, окислено - не знам честно казано как не е създало повече проблеми. Лично аз ползвам спайка+спояване.
Виждам, че събираш 16 проводника, а аз говоря за кабели. С поставени кабели се работи малко по-трудно, особено от типове като СВТ с по-голямо сечение на проводниците, понеже просто заемат място в дупките на конзолната кутия. С кабели като мостоваци, които са зазидани в стената доста по-трудно се прави този трик, който ти ми показваш с проводници, които в случая са свободни във въздуха и ги нагласяш както си искаш. Не мога да направя спайка на 8 кабела, поне не и надеждна.
Допустимо е да се свърже осветление и контакти в един кръг при 16А предпазител, както беше казано по-рано.
Не виждам по твоята точка 5 защо да се водя и да инсталирам проводници в гофрета, вместо мостови кабели. Присъединявам към съществуващата инсталация с мостови кабели кръг отново с мостови кабели.
Хубаво си правиш картинки на всичко, но различно от стандартното не обичам да ползвам, за да не гадае този след мен кое как е.
hidrazin написа:
Ама ти наистина нямаш нищо общо с ел. инсталациите. Мостов НЕ СЕ КОВЕ !!! Пък с тия трупчета направо ме утрепа.
Кой те излъга, че ще кова мостови кабел? :-D Ще кова до него, разбира се! Тия пирони да не мислиш, че ще ги завирам в кабела? Пиронче, летвичка и в така създаденият от двете улей просто поставяш кабела. Като се зазидва, се свалят. Да не съм идиот да кова пирони в кабела? Казвам го като възможен и безопасен вариант. Правил съм го инцидентно при липса на скобички и т.н
Тани написа:
Ето, че има възможност за оптимизация! Пести се кабел , една разклонителна кутия и труда за изкопаването на отвора за нея!
Предимства няма в конкретният случай, просто защото осветление и контакти са в един и същи кръг. Кабелът за осветлението на тавана в гофрето е СВТ 2х1,5мм2, от разклонителната кутия до ключа е ПВВ-МБ1 2х1,5мм2. Контактите са ПВВ-МБ1 2Х2,5мм2. Магистрала - ПВВ-МБ1 2Х4мм2. В конкретният случай всички предимства няма как да се изявят, но би било много трудно зазидани кабели да се свързват с клеми, като едновременно се остави аванси се монтира и контакт в кутията. Разклонителната кутия опростява свързването.
Работя с ПВВ-МБ1, който не е изтеглен в тръби и оставянето на аванси е критично за експлоатацията на инсталацията, защото ако нещо стане и има нагоряла връзка не може просто да се издърпа и да се постави нов. Това е недостатък, но мостовият кабел директно зазидан си остава най-евтиният вариант. Ако пък пускам кабел от всеки контакт към магистралата, а не към най-близкият - не печеля нищо особено. При натоварени контакти и повече от един кръг в стая по тази причина така или иначе трябва да се пускат индивидуални кабели. Ако искам пък да пусна кабел от другата страна на помещението - след вратата ще трябва да обикалям вратата и да пускам дълъг кабел до магистралата.
Основната причина да се ползват разклонителни кутии е по-лесен монтаж впоследствие както и това, че кабелите могат да се пускат право и над препятствия като врати и прозорци. Инсталацията трябва да има възможно по-малко врътки, а като погледнеш разклонителната кутия - знаеш приблизителното разположение на кабелите в стената. Така има по-малък шанс да се нацели нещо, а още повече че хората рядко забиват с пирони или пробиват за неща на височина толкова голяма, колкото горният ръб на стената до тавана. В друго помещение, където има контакт зад вратата твоето предложение би ме вкарало в преразход - хем давам повече за магистрала, хем заобикалям вратата и пускам кабел до магистралата в контакта до вратата. 4+2,5 квадрата струват повече пари отколкото парче 2,5 и парче 1,5 квадрата. Да не говорим, че СВТ не се полага във мазилки с вар и трябва да се полага до магистралата с гофре. Мостовака няма такива дертове. Дават се пари и за гофре. Разликите изглеждат незначителни в този случай, но могат да се натрупат, ако говорим за сгради с десетки помещения.
Иначе действително с магистрала в първият контакт и свръзки с клеми към останалите, т.е първият хем контакт, хем разклонителна кутия определено е идея, която дава нещо за размисъл. С твърди зазидани кабели обаче това е по-трудно, а поставянето и на контакт допълнително намаля малкото място.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: