• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
profesionalist_wood - майстор
Благодаря,явно ще се откажа от идеята
agro - специалист
Здравейте,
ще използвам темата, за да си задам въпроса, който е свързан с управление с честотен регулатор. На отоплителния котел използвам български честотен инвертор, за да регулирам подаването на гориво в зависимост от температурата на връщащата се към котела вода. Работи достатъчно добре, за да изпълни задачата. Лошото е, че се налага всеки път ръчно да намествам клапата на монофазния вентилатор, подаващ въздуха за горене. Поръчах си от Интиел регулатор на обороти и за вентилатора с намерението да синхронизирам някак си двата регулатора на обороти. Изходния сигнал на честотния е право пропорционален на честотата в обхвата 0/4 - 20mA. Това трябва да го превърна в обратно пропорционален сигнал 0-10V, с които да управлявам монофазния регулатор.
Въпросът ми е - има ли готова платка с такава функция, която да се купи /свали от някакъв стар уред/ или трябва да се прави по поръчка, че аз не разбирам от електроника? 20mA = 0V, 4mA = 10V ?
todortv - майстор
Защо трябва да са обратно пропорционални?
"По-умните" инвертори го имат като функция в менюто.
lubomirlz - специалист
А за преобразувател използвай един 500 ома резитор, като най-евтин и лесен вариант стига да те устройва напрежение от 2-10V.
Кажи и модела на инвертора за да не се окаже че си има изход 0-10V.
todortv - майстор
Предполагам е Електроинвент.
С резистор ясно, регулатора има изход 4-20 и напрежението ще е 0-10В.
Въпросът е, защо трябва на 0-20 да съответства 10-0?
Когато се подава повече гориво са необходими и
по-големи обороти на вентилатора и пропорцията е права.
agro - специалист
Интиелския регулатор е наопъки - най-големи обороти дава при 0 V и т.н. А инвертора - да, на Електроинвент /ELDI B/, и няма функция да му се обърне градацията. Така че зависимостта трябва да е обратно пропорционална. И какъвто и резистор да сложа, 0 V при 4 mA май няма как да получа. Този проблем не може да няма масово употребявано решение, при положение, че това са най-масово използваните управляващи сигнали и би трябвало често да се налага да се преобразуват един в друг.
hrpankov - специалист
...noraitsrezerved dat4iktokaRS232...

Прикачен файл

dat4iktokaRS232.GIF
dat4iktokaRS232.GIF (3.11 KиБ) Видяна 2616 пъти
Колеги здравейте нов съм във форума но отдавна се сблъсквам с инвертори.
Та искам да питам следното: с инвертор се регулират оборотите на подаващ шнек мътреалът отива на преса с двигател 130kw токът на пресата се следи на стрелкови амперметър оразмерен както си трябва токов трансформатор и тогава амперметърът.
Как мога да съгласувам токът от пресата със вход на инвертора има си стандартните входове токов до 20ma постоянно и напреженов вход постоянно напрежение
с една дума да преобразувам ток в граници 0-5 А променлив във ток или напрежение постоянно
което да вкарам в инвертора така че овеличаваики си токът пресата подаването да намаля само
todortv - майстор
Токов трансформатор 300/5 и след това конвертор 5А - 4/20 мА.
В менюто на инвертора се обръща логиката.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 15

Тема "въпрос за честотен регулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: