• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
вт авг 25, 2020 4:27 pmКумчо Вълчо написа:
Иначе въпросът стои....
И за какъв чеп стои и какво точно ти влиза в работата след като очевадно не ти е работа?
Просо настоявай да ти го свържат по препоръките на производителя и спи спокойно.
Иначе (на някоя и друга водка) се сещам поне за две причини.
До утре мое да станат и три... :shock:
:partyman:
MIRO_073 - майстор
Отговарям с презумцията, че няма 100% сигурна защита в нищо, с което съм напълно съгласен с теб. Обсъждаме най-сигурната ситуация на защита и тя не е еднозначна за всички случай.
Кумчо Вълчо написа:
...Колкото до това, което казваш, за проблемът с протичане на фаза и по нулева шина, де да знам? Все си мисля, че при преплитане на фаза и нула трябва да сработи защита някаква, но варианти за нещастия много, така че нищо не изключвам напълно.
Пример: Крайна къща/къщи отдалечени от трафопоста, присъединени на неизолирана въздушна мрежа НН, дълга и това се случва близо до къщата/къщите. Тока на късото съединение има огромен пад до трафопоста заради дължината на трасето и тръгва по "лошия" не добре заземен и не навсякъде където трябва заземен нулев проводник (щото е 50-60 годишна въздушна мрежа с 50-60 годишно земно и 50-60 годишен трафопост). Заради пада защитата не реагира защото е с характеристики като за натоварване на трансформатора, а не режим на късо съединение. Ето фаза на нулевия проводник.
Затова има приети 5 системи на заземяване, от които 2 биха защитили къщата/къщите в дадената ситуация - TN-S и ТТ. Първата почти я няма - не е икономически изгодна (както казва hidrazin - битовите абонати са последна дупка на кавала) а и се прави от 2004г насам. Втората би свършила добра работа в конкретния случай. но едно такова независимо заземяване е ангажиращо с ежегодни проверки за сигурност за сметка на ползвателя и може да се направи само в собствен имот. При градски мрежи логично не може да се направи.Там имат грижата енергото да поддържат нулевия (или PEN) проводник в пълна изправност и норми.
При останалите две системи на заземяване в конкретния случай TN-C и TN-C-S може да се направи допълнително заземяване на нулевия или PEN проводника в разпределителното табло обаче , ако има такова. Често стара въздушна линия влиза директно в къщата и таблото и електромера са вътре. Обаче има опасност да направиш много по добро земно от това на трафопоста и да заземиш цялата махала около теб и при нормална работа на мрежата да имаш други проблеми.

Ето затова трябва да се използва двуполюсен ключ за да се елиминират още вероятни инциденти
hidrazin - майстор
вт авг 25, 2020 8:50 pmtzetz009 написа:
Първата асоциация е с една клема , която присъства във ВСЯКО едно бойлерно табло . Въпросната клема е със знак за защитно заземяване и на нея можете "спокойно" да си прекъснете защитното заземяване . Писал съм го и преди и пак го казвам - тая клема е "рудиментарен орган" ( нещо , което по време на еволюция си е загубило функциите ) . Производителите на бойлерни табла продължават да я слагат , след като е повече от препоръчително да не се прекъсва защитното заземяване и ТЕ ГО ЗНАЯТ !!!
Я, я, я ... пак???
Какво разбираш под “прекъсване на защитното заземяване” ?
Щото масово “разбирачите” го разбират ... грешно. :-D
MIRO_073 - майстор

...Писал съм го и преди и пак го казвам - тая клема е "рудиментарен орган" ( нещо , което по време на еволюция си е загубило функциите ) . Производителите на бойлерни табла продължават да я слагат , след като е повече от препоръчително да не се прекъсва защитното заземяване и ТЕ ГО ЗНАЯТ !!!
Има си надеждни начини за свързване на проводник, било то фазов, нулев или защитен. И, ако основата на бойерното табло е метална да разбирам, че няма да я заземиш, защото няма да прекъснеш заземителния проводник?
mika - специалист
пон авг 24, 2020 8:04 pmtzetz009 написа:
Всичко това (предполагам) с уговорката , че хората трябва да се къпят на изключен бойлер . Хората забравят за уговорката и един ден ... хоп готово !!!
А онези с проточни бойлери нарочно нарушават "уговорката". Нямат и бойлерни табла, а над 11 kW са на 400V ...
nikolov333 - майстор
+1..а на моя моя трифазен проточен няма и нула за свързване.. :-D
tzetz009 - специалист
.......
Я, я, я ... пак???
Какво разбираш под “прекъсване на защитното заземяване” ?
Щото масово “разбирачите” го разбират ... грешно. :-D
[/quote]

:? Хващаш проводника с едната ръка , хващаш клещите с другата ръка и режеш . Получава се прекъсване на проводника . След това слагаш Ваго клема , лустер-клема , редова клема , усукваш чрез спайка или кербоваш . Проводника пак си остава прекъснат . Също като счупена порцеланова чаша . Лепиш я , но тя пак си остава счупена . От ТАП до бойлера защитното заземяване не се прекъсва никъде . Има си начини да се прави .

:partyman: :partyman: :partyman:
hidrazin - майстор
ср авг 26, 2020 1:49 pmtzetz009 написа:
...Хващаш проводника с едната ръка , хващаш клещите с другата ръка и режеш . Получава се прекъсване на проводника . След това слагаш Ваго клема , лустер-клема , редова клема , усукваш чрез спайка или кербоваш . Проводника пак си остава прекъснат.
Това с червеното къде го почете бре??? Я дай някакъв цитат от ... някъде.
Има си начини да се прави .
Я сега ми обясни как ще стане...
В стая имаш токов кръг с четири контакта на 30 санта от пода.
Магистралния за този токов кръг върви горе до тавана и от него трябва да захраниш контактите.
tzetz009 - специалист
вт авг 25, 2020 10:16 pmMIRO_073 написа:

............
Има си надеждни начини за свързване на проводник, било то фазов, нулев или защитен. И, ако основата на бойерното табло е метална да разбирам, че няма да я заземиш, защото няма да прекъснеш заземителния проводник?
:? Визираш металната основа на бойлерните табла Легранд ?! И как мислиш , че може да стане проблем от това ?

tzetz009 - специалист
ср авг 26, 2020 2:09 pmhidrazin написа:
......................
Това с червеното къде го почете бре??? Я дай някакъв цитат от ... някъде.
Има си начини да се прави .
Я сега ми обясни как ще стане...
В стая имаш токов кръг с четири контакта на 30 санта от пода.
Магистралния за този токов кръг върви горе до тавана и от него трябва да захраниш контактите.
[/quote]

:? И къде е бойлера ? Това , което съм го написал е само за бойлера ! Така са ме учили (научили) , така съм работил и при изграждането на всяка нова електроинсталация за мен е "закон Божи" ! Независимо от кабелите с които се работи . Ако на някой му се струва пресилено и смята , че е голям гърч всичко това си е негово собствено мнение .

• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "Зануляване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: