• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krismarg - специалист
вт окт 30, 2018 9:42 pmiliya_i написа:
Много лесно ги биете тези колове. А по-интересното е, че както и където ги забиете, винаги от раз ви се получава. После сигурно викаш всяка година лаборатория за проверка.

То чули, недочули, тръгнали съвети да дават!

Съветвам авторът на темата да не чете подобни съвети!

Калпав самоделен заземител е много по-опасен от нулата на ЕРП-то.
Чули недочули е сертифицирана лаборатория с над 400 обекта на година. Това е форум, съветите са безплатни.
iliya_i - майстор
пет ное 02, 2018 9:37 pmkrismarg написа:
Чули недочули е сертифицирана лаборатория с над 400 обекта на година.
И с по един кол на всякакъв терен :? Камък, глина, пясък :?
Тези обекти реално ли ги мериш или само пишеш протоколи?
Или си на другия вариант - полейте обилно да премеря, пък после да става каквото ще.
bavareca7778 - специалист
пет ное 02, 2018 9:55 pmiliya_i написа:
пет ное 02, 2018 9:37 pmkrismarg написа:
Чули недочули е сертифицирана лаборатория с над 400 обекта на година.
И с по един кол на всякакъв терен :? Камък, глина, пясък :?
Тези обекти реално ли ги мериш или само пишеш протоколи?
Или си на другия вариант - полейте обилно да премеря, пък после да става каквото ще.
Тези колкове ако са 3 .... един до друг ли се бият и с един общ кабел ли ????
iliya_i - майстор
Изображение
Бият се през около 1 - 1.5 метра един от друг. На края им има едни шини, които се заваряват една за друга. Кабела е общ. После се вика специализирана лаборартория която да провери заземяването и да ти издаде протокол. Ако резултата не е в нормите се бият още колове.

Абе въобше работата не е "просто забиш един кол".
Така ... вчера ми дойде новото табло с 18 позиции , малко са го объркали понеже трябваше да е на 2 реда по 12 а те са ми пратили 1 в един ред с 18 . Както и да е и те ще ми стигнат ама ще са си в един ред. Остана да разбера само за това бойлерно табло. След като има Дтз има ли нужда от него ??? И този ДТЗ главния .... 63А 300ммА да го махна и да си сложа нормален АП 63 А ? Така като гледам мога и след време да си го добавя и да си пренареждам АП-тата . За сега няма да слагам нито едно ТДЗ но ще си наредя таблото така че ще оставя място за тях , ще си ги отделя на нулевата шина а между оделните шини ще сложа мосчета и след това като сложа дтз за даден Т.К махам мосчето и захранвам ДТЗ.
съб ное 03, 2018 8:23 amiliya_i написа:
Изображение
Бият се през около 1 - 1.5 метра един от друг. На края им има едни шини, които се заваряват една за друга. Кабела е общ. После се вика специализирана лаборартория която да провери заземяването и да ти издаде протокол. Ако резултата не е в нормите се бият още колове.

Абе въобше работата не е "просто забиш един кол".
Да , не е проста и благодаря за отговора .... Намерих си супер местенце за тези колове и виждам че ги заравят на някаква дълбочина но не пишеше на колко . Забиват се на триъгалник по 1,20 метра и когато се свържат помежду си пак под земята в изкоп стигат до къщата със отделна шина заварена за коловете и там вече се бодва кабела. Само да те питам .... Достатъчно ли е това земно примерно ако реша да пусна два кабела .... един за първия етаж а другия за втория ?
iliya_i - майстор
Ако заземлението се получи добре (много зависи от почвата), не е проблем да свържеш и цял блок.
нед ное 04, 2018 10:45 amiliya_i написа:
Ако заземлението се получи добре (много зависи от почвата), не е проблем да свържеш и цял блок.
За много добре пише че трябва да обиколя цялата къща с такива колове свързани помежду си (което няма как да стане) и другия вариант е да е на северната страна на къщата.Аз съм на втория вариант. И това място което съм избрал е там където сондата дърпа водата така че, предполагам че ще е влажно :) Сондата ни е на 5 метра дълбочина.Другото което е ...заземителния кабел задължително ли трябва да го закарам до таблото понеже ще е малко шибано да стигне до там или мога да го свържа до най близкия конакт?
nikolov333 - майстор
До таблото с електромера е най-добре. Втория вариант е до входното табло на къщата, но е добре и до електромера да има заземяване. Шината на заземяването, която излиза над земята се свързва с таблото посредством многожилен проводник 16мм2 с кербована кабелна обувка на болтова връзка.. http://joiven-eshop.com/product/577/pok ... v-tip.html
iliya_i - майстор
С най-близкия контакт няма да стане. В таблото. Сечение на кабела не по-малко от фазовият проводник, дето идва от стълба.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17

Тема "Свързване на ел табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: