Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте !
Преди да пусна въпроса, прегледах форума и открих малка схемичка, от която за съжаление нищо не разбрах...
Въпроса ми е следния : Жена ми имаше над цветята си красива луминисцентна лампа, на която много държи, но пустата лампа, взе че и изгоря нещо, вероятно нещо по платката...нищо по-лесно да скоча до Бриколажа за нова, но тя си иска тая, и вярва че мога да я оправя... :shock: :shock:

Как мога да игнорирам въпросната платка (има снимки) и да свържа лампата без платката, но през онези алуминиеви цилиндърчета (с 2 медни пъпки отдолу), които всички сме виждали и сменяли...
Моля за схемичка, която максимално просто да ми покаже как да свържа лампата, че да вземе да светне...моля, не разбирам от означенията по схемите - примерно нещо къдраво и навито...нека до него има надпис какво е...

Ето и снимките, последната е малко макро... :

Изображение Изображение
Изображение Изображение
hygro - майстор
Luftwaffe написа:
...но пустата лампа, взе че и изгоря нещо, вероятно нещо по платката...
Изображение
Вероятно причината е в тръбата, но щом си нарочил платката, провери най-напред предпазителя с веригопроверител. При повечето повреди на този тип устройства мрежата се окъсява и предпазителя изгаря. Ще го намериш най-вляво на платката, до синята и кафявата жица. Оптически не се разпознават дефекти, освен може би съмнителна спойка - най-долната при двете бели жици вдясно. Ако и не се долавя особена миризма от филтровия кондензатор (големия черен цилиндър с лепенка "QC 8") или трансформатора (големия жълт елемент вдясно), то 90% повредата не е в платката, а в луминисцентната тръба.

Тръбата също лесно се проверява с веригопроверител - две по две крачетата отстрани трябва да дават верига. Купи само тръбата и има вероятност да пиете по една бира с икономисаните стотинки... :)

Хей! И да не забравиш да дръпнеш щепсела преди пробите, щото ще светнеш вместо лампата :wink:

И още нещо - като гледам снимката, филтровия кондензатор май няма разряден резистор, т.е. дълго след изключването в него може да има високо напрежение... След като си включвал устройството, изчаквай десетина минути преди да ровиш по него :warn:
Купих нова туба - същата работа - свети, по-скоро тлее само по 3-4 сантиметра от двата края и не ще да засвети... :? :? :?

Както и да е - платката е вече на парчета, отрязана и злобно наблъскана с големия чук...молбата ми за схема на свързване без платка остава...а също и какви части трябват, освен алуминиевото цилиндърче.... :wink:
8180 - майстор
Колега, понеже говориш за алуминиево цилиндърче (те сега са пластмасови и им викат стартер) явно имаш предвид старата класическа схема с дросел и стартер. Стария вариант обаче не е така компактен.
Може би си чел това:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 21&start=0

Там колегата също имаше въпроси, но мисля, че му отговорихме или мина на друг вариант.
Прочети по-внимателно първите десетина поста.
Твоята лампа вероятно е 6-8W - това е ВАЖНО.
Ако си от София ще ти кажа къде да идеш за да си намериш всичко от раз на прилична цена. Сигурно ще ти предложат и електроника, но е по-скъпо.
В горната тема има други вар. "Направи си сам".
Успех.
Мерси за предложенията, всичко си дойде по местата, както и трябваше да стане веднага - старата лампа с всички джаджи отиде на боклука, купих нова с 2 тела и вече всичко е ОК !
ribolovec2 - напреднал
все пак можеше и да я поправиш - да се радва мацето. Вадиш всички джунджурии- платки, млатки, джакузита, макузита ...... докато остане само кутията. Вземаш подходящ дросел и стартер, както и фасунги за лампата и дросела. Свързваш по схемата и хип-хип-ура.
Osiris - специалист
Мдааа друго си е да слушаш приятното жужене на дроселчето докъто ти гори левчетата от джоба наистина страхотна идилия АБЕ ХОРА ВИЕ В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕТЕ :?

Тема "Въпрос за луминисцентна лампа..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: