Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Имам една батерия Li-on 9.6V искам да намля напрежението на 6.8V на изхода ще има вързан за консуматор ел. моторче от самолетче с дистанционна и перката му, като тока, който моторчето черпи е 50mA интересува ме може ли да сложа ценер диод на 6.8V и как точно трябва да го свържа, за да намля напрежението
Bobivan - специалист
Със ценер няма да стане!!Използвайте LM 7806(6-6.2V),100mA,ако ви устройва това напрежение-6V!!!
ELEMENTAL - специалист
Как да не става с ценер?Кой да е 6,8 волтов/1ватов ще свърши работа.Разбира се ще му трябва и токоограничаващ резистор (в случая 56ома ).
Става и с интегрален стабилизатор например 7806 със свързан диод м/у извода за регулиране и масата.Може да се използва и LM317.
mitcd - специалист
Може ,може!Единия вариант е да се сложи мощен ценер за 2,8 V.А другия и по лесен е да се сложат 4 изправителни диода(7,2 V едва ли ще го обърка)Според мене и на 9,6 ще бачка .ELEMENTAL и по твоя начин ще стане ,но по първия ще се повиши консумацията а по втория е много малка разликата в напреженията за да работи корекно стабилизатора, да не говорим като почне да се тощи батерията.

Прикачен файл

clp2.jpg
clp2.jpg (25.61 KиБ) Видяна 5966 пъти
2v6 - майстор
bascho написа:
Имам една батерия Li-on 9.6V искам да намля напрежението на 6.8V на изхода ще има вързан за консуматор ел. моторче от самолетче с дистанционна и перката му, като тока, който моторчето черпи е 50mA интересува ме може ли да сложа ценер диод на 6.8V и как точно трябва да го свържа, за да намля напрежението
На кое по-точно му трябва 6.8 V?
Дистанционното едва ли ще му е проблем да работи директно на батерията. На моторчето пък защо му е стабилизирано захранване?
Ак ти се струва, че се претоварва при директно свързване му сложи последователно една крушка - примерно 3.5 V/200mA.
mitcd - специалист
2v6 – защо му е тая крушка .При захранване с батерии е мого важно да няма излишна консумация.
sstefanov - майстор
Най-високо КПД (ако те интересува) ще постигнеш с импулсен преобразувател на 6.8V
2v6 - майстор
mitcd написа:
2v6 – защо му е тая крушка .При захранване с батерии е мого важно да няма излишна консумация.
С ценер 6.8 V успоредно на товара ще има най-много загуби. Ако се използва стабилизатор на напрежение също ще има малка консумация на ток, който не минава през двигателчето.

С крушка последователно целия ток преминава през двигателчето, дори се получава до някаква степен регулиране на напрежението.
Мощността, която ще се губи в крушката е равна на мощността която ще се губи при използване на ценер или диоди последователно.

sstefanov е написал за най-ефективното решение, ама за 20% печалба при 50mA товар незнам дали си заслужава...

Тема "Намаляне на напрежението чрез ценер диод?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: