• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
В момента монтирам в къщи алармена система на Парадокс с модул Спектра 1727. При закупуването и, не зная какво броих, но реших че са ми необходими 5 зони (4 обемни датчика и 1 МУК), в рекламата пишеше че модула е с 6 зони. Оказа се после че е с 4 зони + 1 клавиатурна + 1пожарна (пак са 6 де). Така че в момента ще включа 4-те обемни на зоните а МУК на клавиатурната. ОБАЧЕ ????? имам питане-къде и как се свързва тампер зоната, има ли начин да се свърже така, че да се ползва а и в последствие когато реша да се включа в СОТ специалистите им да не мрънкат че няма тампер. Предпочитам да ми отговаряте с малки чертежчета, малко съм инженер, от обяснения не желая да разбирам. Опитах се да приложа схеми на свързване на алармата на pdf вмъкнат в doc формат, но не се получи. Ето сайт на руски http://www.paradox-russia.ru/files/Cont ... V11_RU.pdf . Очаквам до получа по-подробни обяснения, а в последствие ще питам , ако има нещо неясно и по "НАСТРОЙКИ", на вече монтираната система.
asinka - специалист
adiadi72 написа:
........... Предпочитам да ми отговаряте с малки чертежчета, малко съм инженер, от обяснения не желая да разбирам.........Очаквам до получа по-подробни обяснения, а в последствие ще питам , ако има нещо неясно и по "НАСТРОЙКИ", на вече монтираната система.
:error:
Само да вмъкна, че форумът няма автоматичен компютърен отговор, и хората, които пишат тук го правят доброволно, и без заплащане.
Надявам се разбираш защо го казвам това...
:idea:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
...нямаше нужда.
Аз си мислех, че в този форум може да се научи нещо полезно, но се оказа ,че или няма кой да го каже или който може иска пари. Явно тук се подвизават пишман майсторчета, които чрез форума си търсят работа и ходят по на хората къщите да им обират парите без гаранция и без да плащат данъци за това. Очаквах да има повече хора, които наистина споделят това което си "правят сами" (след като чаках 5 дни за оторизация), но явно не е така. Ако някой все пак реши да ми помогне нека ми пише на adiadi72@yahoo.com.
asinka - специалист
Да, наистина е нямало нужда.
1-во не съм си и помисляла да обидя някого.
2-ро никой не е поискал каквито и да е материални облаги за съвет.
Изказах мнението си, моето, личното.

Все пак всичко е до възпитание...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Но се оказа (уви) че си права, много права.
Аз казвам "да го духат" 'сички тропкащи с краченца незадоволени лигльовци. Никой не им е длъжен. Ндам.
2v6 - майстор
adiadi72 написа:
Аз си мислех, че в този форум може да се научи нещо полезно, но се оказа ,че или няма кой да го каже или който може иска пари. Явно тук се подвизават пишман майсторчета, които чрез форума си търсят работа и ходят по на хората къщите да им обират парите без гаранция и без да плащат данъци за това. Очаквах да има повече хора, които наистина споделят това което си "правят сами" (след като чаках 5 дни за оторизация), но явно не е така. Ако някой все пак реши да ми помогне нека ми пише на adiadi72@yahoo.com.
Аз имам такава аларма. Миналата зима един плъх прояде един кабел и сега е блокирала. Трябваше да търся схеми, но сега ги имам наготово от твоя линк, мерси.
Какво е това "тампер зона"?
batman - специалист
Тампера връзваш към протовопожарната зона (реално тя ти е зоната за 24 -а охрана). Свързва се последователно на противопожарните датчици. PIR датчиците си имат изходи за тампер, които се връзват аналогично. Те се продават с упътване и схема, на която виждам че много държиш.
Въпрос на тълкуване е протовопожарната зона тампер ли е или обратното. В крайна сметка се преследва един и същ ефект. Може да има централи и с 2-те, но до там не ми стигат познанията.
Идеята на тампера е при снета от охрана система и настъпване на събития от рода на срязан кабел, отваряне на датчици или на самата централа с цел елеминиране на същата, да сработи някакъв изход (по подразбиране сирена, реле и т.н.). С други думи ако си поканиш някой "гост" и той реши докато ходи до тоалетната например да ти "шунтира" някой от елементите, мислейки по-късно да се върне докато теб те няма, в момента на срязването да писне една хубава аларма и да го компрометира.
Надява се да съм бил полезен.
А за форума не бих казал, че си съвсем прав! Обаче това е една съвсем "Друга бира".
Благодаря много на батман, за изчерпателната информация, аз ровейки се също намерих начин за връзване на тампер зоната, прилагам схема за да я ползват и други ако решат. Утре вечер след работа ще пробвам да съживя вече окабелената аларма. Тогава ще потвърдя дали работи и този вид монтаж. Много елементарно е решен - та ще видим дали ще работи, иначе е логично, ако някой среже (или плъха закуси с) кабела при дезактивирана аларма, при активирането и ще дава прблем та ето и схемата . А за бирата съм много съгласен - винаги е от полза и запълвя всички празнини в живота (това последното е превод от руски ама е по вярно на български живот=корем) :-D.
Е пак не стана да прикача файл иначе е елементарно - шунт 1 Ком на НЗ контакт, изхода за КОМ минава последователно през тампер ключа 1 Ком и НЗ контакт, изход за зона се взема от единия изход на НЗ - ето дори аз не го разбирам така само на обяснения, за това ако се инрересувате http://www.realsystem.ru/goods_desc/doc ... -58_IM.pdf на стр 13.
  • 1
  • 2

Тема "Монтаж и окабеляване на алармена система PARADOX, настройка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: