Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lamer - специалист
Здравейте,
искам да попитам кога трябва да се постави СОТ при довършителните работи на нов апартамент? Трябва ли да е още в началото преди стените да са боядисани, трябва ли да се кърти и да се пробива, има ли много кабели за опъване и т.н.?
Просто ако някой има идея каква е процедурата при поставянето, че не съм хич наясно... :?
gandonov - специалист
Опъва се по кабел от управляващия панел (разположен някъде на скрито) до всеки датчик в апартамента.
С други думи, окабеляване аналогично на ел.инсталацията. Доста жици, пробиване и т.н.

Най-добре би било охранителната инсталация да се изгради преди шпакловането на стените. Така ще можеш да скриеш окабеляването.
Последна промяна от gandonov на пон окт 19, 2009 11:03 am, променено общо 1 път.
Антония - специалист
Още по-добре е всичко да се направи преди завършването на пода -- ние пуснахме едни маркучи по земята, през които прекарахме всички допълнителни кабеляци (телевизия, интернет достъп, СОТ, аудио, т.н.). Маркучите останаха в сухия под, само крайчетата им се подават край стените, под первазите на паркета. Ако случайно, пу-пу, да не му е уроки, се наложи да сменяме кабел, упражнението ще е супер лесно, няма да има къртене, няма да има мизерии.
Elmon - помощник
вече има и датчици които се монтират без кабел,май в метро се продаваха заедно с централата.Друг е въпросът колко време изкарват с една батерия-трябва да разпиташ някой.
Kasper - специалист
Кабелките се полагат под мазилката (желателно е да не се гледат) илил окачения таван (ако имаш такъв). Избери предварително мястото на самата аларма (това не е клавиатурата, която се слага до вратата), трябва да е на сравнително скрито място (да няма пряка видимост при отворена входна врата .... примерно в гардероб ... илил тякаква ниша ...). Кутията в която се поставя платката на алармата, акумулаторната батерия, трансворматора и прочие железарии е сатндартна и обикновенно е 40х40 см. До нея задължително трябва да се пусне и 220 V захранване, поради малката консумация кабела може да е 2х1 кв. илил най-много 2х1,5 кв.
Всички кабели се пускат от датчиците до централата, като се ползва проводник с 6 жила (многожичен) или 8 жила (аз лично ползвам такъв). Проводника макар и с много жила е доста тънък, да не вземеш да опъваш UTP (компютърен кабел)! За клавиатурата се пуска отделен кабел, като от нея се пуска и едно пърче кабел който се връзва към магнитен контакт над вратата т.е. магнитния датчек над входната врата се връзва към клавиатурата. Следващотот нещо, което трябва да решиш е къде ще бъде сирената и колко сирени ще имаш. За магазин задължително се слага една сирена от вън (сирената е с метална кутия, с двоен капак, лампа и собствен акумулатор - при опит да се рязглоби, да и се отреже кабела или свали от стената свири до свършване на тока в собственият и акумулатор - струва 36$ без акумулатор). Слагай сирени (разбира се не толкова зашитени) и вътре - целта им е да създават дискомфорт. До всяка сирена се пуска отделен кабел пак 6 или 8 жила.
Избор на датчици - Задължително слагаш датчици за движение, като ако в къщата има животно, на местата където ходи то при активирана аларма се слагат специални, които не се задействат от движението му (имам котка няма да ти обяснявам колко бяха "щастливи" комшиите преди да подменя датчиците). Недостатък на тези които е засичат животни е, че са по-слабо чуствителни ...
В стаите където не влизат котки и кучета можеш да сложиш комбинирани датчици за движение и звук (датчик за счупени стъкла), ако разбира се имаш стъкла в тези стаи и има възможнодст да се промакня нятой през терасата например. До комбинираните датчици кабелът задължително е 8 проводника! Ако използваш отделни датчици за движение и за звук (гластрек) до всеки се пуска отзелен кабел 6 проводника.
Кабел, комбинирани датчици (движение и звук), датчик за движение незасичащ животни, вътрешни сирени можеш да си купиш от ТелеТек - ниски цени, произведени в БГ, работят без проблеми. Не си купувай алармата от там - много са зле - монтирал съм най-скъпият им модел - и това е най-голямата глупост, да не говорим че стари и нови версии на софтуера за централите работят с точно определена серия клавиатури ....бе мани.
Кабел, централа и клавиатура, външна сирена, акумулатори (трябват ти два - един 12V5Ah за централата и друг 12V/1,2или 1,3Ah за външна сирена - аз нямам такава, но все пак ...), датчици за движение от Сектрон (или някой от дистрибуторите им има ги на сайта им с телефони). Задължително си поискай документация за програмиране - програми ра се сравнително лесно идинственият недостатък е, че е на английски, но ще се оправиш.
След като си сложиш системате не се абонирай за СОТ - големи мошинници са всички - по цял ден и цяла нощ висят по кафетата, а и ако мислиш че някой за 500 лв заплата ще дойде да се стреля или бие за твоя телевизор .... Ако изобщо го правиш сключи договор с полцейския СОД - имат право да задържат, имат съдействие от полицията .... по-читаво е. Аз лично предпочитам застраховкатат на имуществото - струва колкото абонамента за СОТ, но спиш спокойно.
Системата на Paradox която ползвам е Spectra 1727 - не ми е създавала никакви проблеми (най-старата монтирана е на 8 години).

Лелеееее какъв ферман изписах.... бе кой ще го чете това ... амам аре!
Kasper - специалист
НЕ СИ СЛАГАЙ БЕЗЖИЧНИ ДАТЧИЦИ - много лесно се смущават да не говорим за сканиране .... ако тоя дето е решил да влиза си разбира от работата си вътре. Виж от наркомани ще те спаси!
Ronin - специалист
За сирените Телетек....за централата само и единствено DSC ,всичко останало е компромис......за СОТ-а колегата греши много .......има достатъчно Сот фирми които работят много добре...МВР-СОД НЕ Е измежду тях за съжаление !! Датчици за животни пак DSC модела е
LC 100 пусни си гугала и ще разбереш защо.....комбинирани датчици за движение и стъкло LC 102......Никъде не е наложително да се ползва 8 жилен кабел....на една шестица могат да се навържат 4 независими датчика на отделни зони без проблем....когато кабела е в мазилката е препоръчително кабела да е 8 жила ...практиката така казва :lol: Spectra 1727 e четири зонов алармен панел с една 24 часова и една клавиатурна зона ......за къде по напред .....а и за 10 $ повече DSC 585 е в класи по напред ,да не говорим за качеството и възможностите и вградения комуникатор...и т.н...DSC осигоряват гаранционен и СЛЕД гаранционен сервиз....а това при парадокс го няма ,те и гаранционен почти нямат ама това е друга тема....
Kasper написа:
НЕ СИ СЛАГАЙ БЕЗЖИЧНИ ДАТЧИЦИ - много лесно се смущават да не говорим за сканиране .... ако тоя дето е решил да влиза си разбира от работата си вътре. Виж от наркомани ще те спаси!
Няма такова нещо......кажи кой модел ползваш и мога да ти помогна....

Безжична система на DSC модел 5132 работи безупречно от 15 години са първите които съм монтирал....оригиналните им батерии карат около 3-4 години.. :razz: не оригиналните 1-2 г...За сканирането аз мога да поканя всеки който иска да ми покаже как се разбива 128 битово крептиране на въпросната система...ако някой успее аз ще му подаря жична система до 1000 $ а ако не успее какво ще правим ??

Тема "Поставяне на СОТ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: