Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivoto - специалист
Инсталацията е нова, изпълнена е от професионалисти, според правилата...
Имам две дефектнотокови - на контактите и на линията за бойлерите.
Тази, която е за двата бойлера, пада произволно след час-два... Бойлери няма сложени, и консуматори няма никакви. Краищата на кабелите са изолирани и ги виждам, не са из стените. Вдигам дефектнотоковата - след час е паднала.
Другата, която е на контактите си е ОК.

Въпросът ми е, що за утечка е това, да държи дефектнотоковата защита права поне един час? Защо не пада веднага, ако има проблем някъде из инсталацията?

Шнайдер, 20 ампера ако не се лъжа, комбинирана с прекъсвач - за който го интересува модела...
dobcho_vn - специалист
Хм сигурен ли си, че изключва от ДТЗ модула ? Като съвет бих дал да я смениш с друга преди да тръгнеш да правиш какво и да е друго.Може да е дефектна бройка.
valentin112 - специалист
Тази, която е за двата бойлера, пада произволно след час-два... час-два след кое събитие?
moimoimoi - майстор
аз предполагам след като е вдигнал дтз-то
а бойлерите на обща линия ли са или до всеки бойлер е отделен кабел?
има ли бойлерни табла?монтирани ли са?ако не са в конзолите за бойлерните табла изолирани ли са кабелите?
колко милиампера е тази защита?
velas - специалист
Две са възможните причини:
1. Дефектна ДТЗ.
2. Дефектен/ударен/ кабел.

При наличието на напрежение е възможно кабела да си променя съпротивлението на изолацията. Действа се по реда на най-лесно/евтино. Първо откачаш кабела след ДТЗ-то. Ако спре да пада, закачаш и мериш тока на утечката. Над 30мА-кофти...Йофков..."По жицата".
Ако няма утечка по кабела, разменяш двете ДТЗ-та...и те така.
moimoimoi - майстор
случвало ми се на нова сграда незнайно защо сложиха топлоизолация от вътрешната страна на стената и дупчеха смело и безотговорно за дюбелите
та вдигаш предпазителя-проблем няма,на другия ден отиваш-той паднал,пак го вдигаш и няма проблем на свички контакти напрежение има и работят
и така една седмица всяка сутрин предпазителя е падна а като се вдигне не пада
откачих земното и зачаках, на слдващата сутрин предпазителя не беше паднал а по кабела за земното имаше фаза,изключвам предпазителя,връзвам земното и вдигам-той пада с гръм и трясък,второто включване е без проблем

та мисълта ми е че инсталацията може да е направена професионално и от професионалисти ама след тях-разни други майстори -мазачи,мебелисти и др не се знае каква са я свършили

вземи по метода на изключването да откачиш фаза,после нула от дтз-то и накрая земно
да видим промяна ще има ли
valentin112 - специалист
Вслушай се с в moimoimoi, по метода на изключването....направи си план/схема/ и се включвай в събитията!
ivoto - специалист
Благодаря за съветите. Започнах по най-скъпия начин - смених ДТЗ на таблото. Вече 24 часа не е падала. Дано да е това... Не ми се мисли, ако имам ударени кабели из стените...
Скоро ще закача и консуматори. Дано след като сложа бойлерите няма проблеми...
Благодаря още веднъж...
blv - специалист
Ако проблема е решен, кажи каква марка ДТЗ и с какви параметри си сменил, за да имаме едно на ум.

Тема "Странно поведение на дефектнотокова защита..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: