Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shotik - майстор
Едно момче ме пита дали 16 кв.мм за кабел е достатъчно с който да се свърже акумулатор на кола, изместен от мястото му при мотора в багажника.Аз съм го правил преди години на Трабант и му казах да го направи.Но ме пита дали тези 16 кв.мм на кабела ще са достатъчни за захранване на аудиосистема за кола ,което ме учуди ,че са му казали с такъв кабел да прекара захранването и.
Питам знаещите,колко мощни са тези аудиосистеми за да се изисква такъв дебел кабел-по-мощни ли са от стартера на колата? :?
rendo - специалист
Това го правихме за централната с-ма аз бих сложил 24 кв/мм за да ми е мирна главата и да се има в предвид че пътя на кабела е по голям

А що се отнася до аудио системата 16кв/мм според мен ще му е напълно достатъчен.

имай в предвид че при по дълго време държане на стартер дори 24-кв/мм почва да грее !!! :shock: :shock: :shock:

а за аудио системата не би трябвало да има проблем като се има в предвид че във къщите ни бойлерите по 3 киловата са закачени на 4 кв/мм :lol:

Кажи му само ЗАДЪЛЖИЪТЕЛНО да сложи многожилен кабел. !!!

Предполагам че няма да му се дават парите за кабелите като види цените им ......

Аз правих подобни неща с кабел за заземяване (жълто/зеления) малко по евтиничък е - а оплътнението му е сравнително дебело и не би трябвало да има проблем с аудио с-мата
shotik - майстор
цитат:

[ а за аудио системата не би трябвало да има проблем като се има в предвид че във къщите ни бойлерите по 3 киловата са закачени на 4 кв/мм ]

Тука бъркаш,защото ако при 220 V ,за 3 KW е 13.6 А , а при 12 V ,ако стартера е 0.6 КW е 50 А , разликата е 36.4 A.

Формулата за изчисление е W : V = A

В повечето коли кабелите от акумулатора към стартера са от 12 до към 25 кв.мм,но дали мощност над 200-300 вата може да е аудиосистемата?
tysonlkr - специалист
Зависи каква му е аудио системата :?
Ако има някое по мощничко усилвателче скрито в багажника, консумацията ще е доста големичка :wink:
Кажи каква е мощността на музиката и тогава може да се каже колко кв.мм ще са нужни :wink:
LZ - специалист
Ако е мощна системата, а тя може да е 1КW и нагоре е добре да се сложи достатъчно дебел кабел, първо защото токовете са много големи и колкото е по-голямо съпротивлението на кабела толкова по-голям е пада на напрежение върху него, а това води до по-ниска мощност (няма да кърти миФки) и до отделяне на повече топлина от кабела, което пък може да е пожароопасно. При някои мощни аудио изпълнения се слагат допълнително алтернатор и/или акумолатор. Според мен е по-добре да не мести акумолатора а да сложи допълнителен, който да подкрепя аудиото. Ама много зависи какви са целите и параметрите на задачката

Тема "Сечение на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: