Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitko_rupite - специалист
извън БГ сам ползвам преводачка - извинявайте за неточностите...
--------------------------------------------

Днес бех в един хотел - та ми наптави впечатление че като се отвори вратата към терасата и ОСТАНЕ ОТВОРЕНА след около 40 сек(може и по малко да беха ) климатика СПИРА да работииии..

загледах се и видех на крилото на вратата и на касата - има некакво МАГНИТНО КОНТАКТОРчЕ до което води тънко двужилно кабелче -- от КЛЕМИ 3 и 4 на долната схема

Имах МУЛТИЗЕТ в мене ........ отворих таблото ...
кат се затвори вратата през това контакторче - се СВЪРЗВАТ клеми 3 и 4 ...
на 7 и 9 има постоянна фаза от предпазител
на 10 - нула
5 взима ФАЗА (при затворена ВРАТА ) и я откарва на А2 на КОНТАКТОРА
6 отива на 8 на контактора и оттам от 7 излиза към самия КЛИМАТИК

-------------------------------------------------------

Въпроса е

на 1 . 2 и 3 (на релето ) има тънки жички( некакви като от едноzилните телефонните ) които влизат под мазилката ..... и не се вижда къде отиват ...
По нагоре от таблото в стената - има една капачка с размери 20 на 20 см -- повдигнах я леко - но неуспех да вида тънките жички там ...
търсих ги също и към ВЪНшНОТО и ВЪТРЕшНОТО тяло на климатика но не се виждаше мн добре ..

1. Къде водат ЖИчКИТЕ и за какво са ?????
2. НА КОНТАКТОРА ми направи Впечатление че 1 и 3 контактуват а 7 и 8 не(когато на А2 нема ФАЗА) ??
Тва МОЖЕ БИ означава че КОНТАКТИ 1,2 и 3,4 се УПРАВЛЯВАТ от А1 ..... а контакти 5,6 и 7,8 от А2 ---правилноли МИСЛА ( два контактора в един корпус ) ??
3. Защо клема 8 на КОНТАКТОРА -- НЕ взима ФАЗА от ЗАХРАНВАНЕТО -- и да я прехвърля за към климатика --- а ВЗИМА от клема 6 на РЕЛЕТО ???

Благодаря на всички коити ше помогнат ...

Изображение

.
Последна промяна от mitko_rupite на нед ное 09, 2008 9:10 pm, променено общо 1 път.
Justy - майстор
Елементарно, Уотсън, хората нямат намерение да климатизират острова, а стаята :wink:
beos - напреднал
:-D Колега има управление със централен контролер и етажен контролер - съответно тия кабелчета които си видял и питаш за какво са - са за стайният контролер ..
Казвам ти го от опит - защото работя точно в този бранш - хотели .. вратата най-вероятно се отваря с електронен ключ (чип) който поставяш в вътрешно четящо устройство ..
Системата се управлява от централният контролер към етажните и стайни контролери чрез софтуер, който е инсталиран на PC и да бъде менажиран дистанционно и съответно да се слагат различни забрани или разрешения за всяка една стая и за следене на събитията в нея - влизане, излизане, включване на захранването, отваряне на балконска врата, повикване на обслужващ персонал, паник бутон(шнур) включване принудително на климатик и следене на температурата в стаята, оповестяване и засичане на пожар от датчици за целта.

Ако имаш някакви въпроси или желание да се сдобиеш с такава система - мога да ти дам телефон да се свържеш с хора които работят в цялата страна и инсталират такива системи.
тва хотелче го знам я мн добре !!!
нищо не се управлява от КОМПЮТРИ(шото нема убеден съм ) !!!
верно кат влезеш в стаята - има карта която се поставя в четящо - устройство.

невиждам връзката между -четящото - у-во и климатика ...
кат сложиш КАРТАТА -- се чува как се задейства КОНТАКТОРА .....и идва зелото напрежение ......

----------------------

ааа може би тези жички идват от чЕТЯЩоТО устройство на КАРТАТА и немат общо с КЛИМАТИКАААА ????

ми кой подава ФАЗА тогава на А1 (на контактора )за да дойде целото напрежение ???

Утре ше провераааа !!!

=
beos - напреднал
Що не питаш някой там .. случайно пък може да се окаже, че си попаднал на учтив човек и да ти обясни .. в горният си пост писах че има централен контролер - не е задължително компютъра да се намира до него - сиреч в хотела .. от външният четец стайният контролер разчита информацията от картата и те пуска или не в стаята .. с слагане на картата на мястото и вътре в стаята вътрешно четящо устройство и стайният контролер - казва на реле 1 да включи тока и реле 2 да пусне климатика, ако балконската врата е затворена ..съответно може през централният контролер да се направи така че климатика да не се изключва когата няма човек(карта - чип ) в стаята, но отвори ли се балконската врата да спира да работи климатика .. Съответно в таблото би трябвало да има и втори контактор който да спира работата на климатика отделно от тази на контакти и осветление ..

:wink:
beos написа:
..съответно може през централният контролер да се направи така че климатика да не се изключва когата няма човек(карта - чип ) в стаята, но отвори ли се балконската врата да спира да работи климатика .. Съответно в таблото би трябвало да има и втори контактор който да спира работата на климатика отделно от тази на контакти и осветление ..
:wink:
четеца и самата карта са ВЪТРЕ в СТАЯТА !!!
вратата се отваря с секретен ключ !!!
явно четеца се ползва само за да си пуснеш тока

мн ти благодара колега ....че ме насочи в правилната посока на мислене ...
тук некаде е ИСТИНАТА !!!
лошото е че тука нема от кой да тарса обяснение -- а и езика не ми е на техническо ниво ... така че съм ше се справям .....Разбира се със ВАша ПОМОш !!!

Утре Пак ше пиша след като провера
beos - напреднал
Ясно за какво става въпрос :) .. Това е по проста система .. преди 2 години събаряха съседен хотел до нас - Златни Пясъци и имаше разпродажба на работи от хотела .. та влязах в една стая която беше с механичен ( обикновен секретен ) ключ но самата му таблека на която беше изписан номера на стаята се пъхаше в едно устройство наподобяващо на четец за перфокарти, което пускаше тока в стаята..

Изпълнението за което говориш ти е такова най-вероятно с цел да се пести тока и работата на климатика .. просто има и още една допълнителна верига която се прекъсва от Магнититният Управляващ Ключ - МУК който пък управлява реле което от своя страна управлява климатика с таймер, ако случайно набързо само си надникнал какво е времето навън да не спира веднага климатика, защото му става лошо :cool:
Благодаря много на колегата от Варна - за НАСОКАТА !!!!

След като днес РОВИХ пак в таблото - си отговорих на въпроситеее...

трите тънки жички клеми 1 ,2 и 3 от релето отиват до чЕТЕЦА
като се сложи картата ФАЗАТА от КЛЕМА 9 на релето ИЗЛИЗА на клема 5

клема 5 подава фаза на А2 на КОНТАКТОРА (шото на контактора са му нужни ФАЗА и НУЛА за да рабитии... а иначе контактора е НОРМАЛНО отворен )
- на А1 има ПОСТОЯННА НУЛА !!!
в този момент се подава ФАЗА на клеми 2 , 4 и 6 които от своя стръва прехвърлят на 1. 3 и 5 и от тук тръгва НАПРЕЖЕНИЕТО за КРЪГОВЕТЕ в стаиатааа...

-------
а за климатика решението е оше по простооо

като се ЗАДЕЙСТВА МУК (клеми 3 и 4 на релето ) излиза ФАЗА на клема 6 на релето --- която ФАЗА отива на кл 8 на контактора (той се задейства от нея ) и прехвърля на клема 7 ........... и към климатикааа

--------------------------------------------------------

ЗАдачата ми беше интересна шото от ЕДНО РЕЛЕ и ЕДИН КОНТАКТОР по ПОЛВИНАТА се ползват ЗА чЕТЕЦА и КАРТАТА .... а др ПОЛВИНА за КЛИМАТИКА ...

съвместили са ги хората БРЕИИИ..... невервам да е имало ЕЛ. ПЛАН явно техника сам го е изобретил ..

-------

Тема "Спираш климатик ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: