Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте. Искам да Ви попитам изпълним ли е следният замисъл.
Имам 2 броя фотоволтаични панела,които са на 62.5V DC и мощност 44W и имам намерението да ги свържа в паралел зареждайки акумулатор тип СОТ а от там светодиоди като постояно осветление на коридора в апартамента.
Въпроса ми е как да понижа напрежението на 12V за мога да го зареждам през деня и ползвам през ноща ?
Мога ли всичко това да свъжа в паралел за да работи постоянно или ми тябва допънителна електроника която да контролира да не се презареди акумулатора.

Предварително Ви благодаря за споделените мнения.
hygro - майстор
Свързването в паралел ще повреди акумулатора заради презареждане. Най-малкото ще ти е необходима автоматика, която да изключва заряда при достигане на 14,2V.

Ако енергията ти е в излишък, можеш да "угасиш" разликата в напреженията с импулсен стабилизатор за 13,8V. Можеш да използваш и обикновен стабилизатор, но ще се налага да сложиш големичък радиатор, защото по-голямата част от енергията ще отива в загряването му.

Ако гониш ефективност и търсиш максимална отдадена енергия, няма да минеш без специализиран контролер за соларни панели. Той осигурява едновременно максимално оползотворяване на добива от панелите и оптимален заряден режим. Ако трябва да бъдем максималисти, то и използвания акумулатор трябва да бъде от "соларен" тип, защото обикновените оловно-киселинни имат сериозни проблеми със "соларните" експлоатационни режими.
lecki - специалист
Наи-добрия вариант DC/DC инвертор които да работи и
значителен при спад на номиналното входно напрежение.
1. 60/14В при паралелно
2. 120/14в при последователно свърззване
С подходяща мощност, обикновенно с 20% по голяма от
мощноста на источника около 120Вт.

Ако намериш специален за зареждане на акумулатори наи добре.
torbalan - Дървен философ
а не може ли да се вържат три акумолатора последователно и да се работи без електроника?
осветлението също може да се преправи да работи на 44 волта...
Здравейте. Искам да ви попитам един такъв захранващ блок ще реши проблема?

http://elcodis.com/datasheet.php?c=2069 ... doc=237030

Благодаря ви за мненията.
lecki - специалист
Търси подобен но малко по мощен (>44Вт) и на изхода да дава
14....14,2В и да има ограничаване на тока - обикновенно 10% от капацитета на акумолатора.
ditronix - специалист
Панчев,намерил си решението.Просто направи си сметките,че ме мързи (по-точно-скапан съм от работа) и си вземи един подходящ блок от предложените.Всичко друго е та....ак.
piron45 - майстор
Е що ти трябва да правиш някакви гимнастики като си има готови контролери за фотоволтаични панели, с който ще си решиш проблема цивилизовано. Не са скъпи и хем ще ти контролира тока и напрежението на акумулатора без опастност от презареждане и разреждане под допустимия минимум.
piron45 написа:
Е що ти трябва да правиш някакви гимнастики като си има готови контролери за фотоволтаични панели, с който ще си решиш проблема цивилизовано. Не са скъпи и хем ще ти контролира тока и напрежението на акумулатора без опастност от презареждане и разреждане под допустимия минимум.
Благодаря ти за съвета,но търсейки в google тези контролери са за 12-24V а моя панел е на 62.5V

Тема "От 62V на 12V DC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: