Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте на всички,значи проблема е следния ,правим нов апартамент и преместихме една крушка след което, като съм я връзвал съм мушнал от едната едната страна нулата и заземяването ,така свети от около 2 месеца.Онзи ден се качвам и какво да видя ,кабели се стопили и оголени,отварям таблото и фазовият кабел и там стопен , от температурата разтопил и някой други и по тях фазата се прехвърлила на нулата чак долу във входното табло и от там по другите апартаменти.Та някой може ли да ми каже само от това ли връзване е станала цялата беля и как предпазителя не е изключил като е станало късото съединение та чак да се стопят кабелите :?Забравих ,със дефектотокова защита сме
vankata - напреднал
Първо каква е тази ДТЗ,която не е сработила при това връзване :? Нали това й е задачата-да изключи при някаква утечка.А за да се прехвърли фазата по нулевия проводник,без да стане късо,запитай се откъде идва той
Милен - майстор
Първо човека не е казал че има или няма ДТЗ.

От една крушка може да се стопи само фасунката и', ама стопен фазов кабел в таблата е сериозна работа. По-скоро проблема ти е в някой по-мощен консуматор и някой подсилен с тел предпазител. Друг вариант е тънки проводници с преоразмерени автоматични предпазители.
Викайте специалист на място да прегледа ситуацията, задочно от тука няма да се оправят кабелите.
vankata - напреднал
Извиняваай,Милен,но точно това е казал,затова въпроса ми е има ли нула в апартамента,или ползвате заземителния проводник за такава
Милен - майстор
:datz: да приемам бележката, не съм прочел последния ред след чуденката.

Но това не променя останалото което съм писал. Даже може да се добави и още една хипотеза - Токов кръг да е защитен само с ДТЗ (чиста ДТЗ а не комбинирана с АП). Тогава дефакто няма максималнотокова защита и кабелите и консуматора се защитават от главния предпазител. В този случай при късо дори и във фасунка , дефектнотоковата няма да се задейства и като няма АП кабела ще се стопи и изгори. А това че от едната страна е мушнал нулата и земята и така работил 2 месеца, значи че ДТЗ-то не му е свързано както трябва или е някое менте.
vankata - напреднал
Със сигурност проблемът НЕ е вДТЗ,независимо дали е или не съчетана с АП.Разликата в потенциалите м/у земя и неутрала довежда до значителни токове,!Търсете специалист!
Trifun - специалист
Милене, дори и да няма АП на осветлението, а само ДТЗ и главен предпазител, при евентуално късо главният би трябвало да излючи според мен.
Моето предположение е това ДТЗ е вързано само на някои токови кръгове, а на осветлението да няма изобщо ДТЗ.
А проблема със стопените кабели е най-вероятно поради хлабава връзка някъде в таблото
Justy - майстор
I.V.G. написа:
Здравейте на всички,значи проблема е следния ,правим нов апартамент и преместихме една крушка след което, като съм я връзвал съм мушнал от едната едната страна нулата и заземяването ,така свети от около 2 месеца.Онзи ден се качвам и какво да видя ,кабели се стопили и оголени,отварям таблото и фазовият кабел и там стопен , от температурата разтопил и някой други и по тях фазата се прехвърлила на нулата чак долу във входното табло и от там по другите апартаменти.Та някой може ли да ми каже само от това ли връзване е станала цялата беля и как предпазителя не е изключил като е станало късото съединение та чак да се стопят кабелите :?Забравих ,със дефектотокова защита сме
Аз ли нещо не разбирам ? Фасунга с нула, фаза и земя ? Доколкото разбирам става дума за блок. Ако нула и земя не са свързани в главното табло картинката е такава:
- свързал си горе нула и земя
- имаш потенциал между нула и земя / изместена нула/
- този потенциал се гаси от връзката между двата кабела при теб, но участва цялата дължина до главното табло
- вкарваш в действие закона на Кулон - Q=c.I**2.R.t
- от тази топлина проводниците греят
- стига се до момент, когато стопилката се овъглеродява и става проводима
Какво да направиш:
- викай енергото да направи констативен протокол и с него съдете изпълнителя
- всички от входа дружно се напийте, защото е могло да има и жертви
- ако остане нещо от почерпката - донес тук - и ний сме хора :wink:
vankata - напреднал
Не само хлабава,а навярно несъществуваща,забравена ...в централното табло.Браво Justy!
sasooooooooo - "специалист"
Да добавя само, че ДТЗто явно не обхваща осветлението в апартаментите.

Тема "помагайте голям проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: