Здравейте на всички,значи проблема е следния ,правим нов апартамент и преместихме една крушка след което, като съм я връзвал съм мушнал от едната едната страна нулата и заземяването ,така свети от около 2 месеца.Онзи ден се качвам и какво да видя ,кабели се стопили и оголени,отварям таблото и фазовият кабел и там стопен , от температурата разтопил и някой други и по тях фазата се прехвърлила на нулата чак долу във входното табло и от там по другите апартаменти.Та някой може ли да ми каже само от това ли връзване е станала цялата беля и как предпазителя не е изключил като е станало късото съединение та чак да се стопят кабелите
Забравих ,със дефектотокова защита сме
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
22 мнения в "помагайте голям проблем"
Милен
- майстор
Първо човека не е казал че има или няма ДТЗ.
От една крушка може да се стопи само фасунката и', ама стопен фазов кабел в таблата е сериозна работа. По-скоро проблема ти е в някой по-мощен консуматор и някой подсилен с тел предпазител. Друг вариант е тънки проводници с преоразмерени автоматични предпазители.
Викайте специалист на място да прегледа ситуацията, задочно от тука няма да се оправят кабелите.
От една крушка може да се стопи само фасунката и', ама стопен фазов кабел в таблата е сериозна работа. По-скоро проблема ти е в някой по-мощен консуматор и някой подсилен с тел предпазител. Друг вариант е тънки проводници с преоразмерени автоматични предпазители.
Викайте специалист на място да прегледа ситуацията, задочно от тука няма да се оправят кабелите.
Милен
- майстор
Но това не променя останалото което съм писал. Даже може да се добави и още една хипотеза - Токов кръг да е защитен само с ДТЗ (чиста ДТЗ а не комбинирана с АП). Тогава дефакто няма максималнотокова защита и кабелите и консуматора се защитават от главния предпазител. В този случай при късо дори и във фасунка , дефектнотоковата няма да се задейства и като няма АП кабела ще се стопи и изгори. А това че от едната страна е мушнал нулата и земята и така работил 2 месеца, значи че ДТЗ-то не му е свързано както трябва или е някое менте.
Trifun
- специалист
Милене, дори и да няма АП на осветлението, а само ДТЗ и главен предпазител, при евентуално късо главният би трябвало да излючи според мен.
Моето предположение е това ДТЗ е вързано само на някои токови кръгове, а на осветлението да няма изобщо ДТЗ.
А проблема със стопените кабели е най-вероятно поради хлабава връзка някъде в таблото
Моето предположение е това ДТЗ е вързано само на някои токови кръгове, а на осветлението да няма изобщо ДТЗ.
А проблема със стопените кабели е най-вероятно поради хлабава връзка някъде в таблото
Justy
- майстор
I.V.G. написа:Здравейте на всички,значи проблема е следния ,правим нов апартамент и преместихме една крушка след което, като съм я връзвал съм мушнал от едната едната страна нулата и заземяването ,така свети от около 2 месеца.Онзи ден се качвам и какво да видя ,кабели се стопили и оголени,отварям таблото и фазовият кабел и там стопен , от температурата разтопил и някой други и по тях фазата се прехвърлила на нулата чак долу във входното табло и от там по другите апартаменти.Та някой може ли да ми каже само от това ли връзване е станала цялата беля и как предпазителя не е изключил като е станало късото съединение та чак да се стопят кабелитеАз ли нещо не разбирам ? Фасунга с нула, фаза и земя ? Доколкото разбирам става дума за блок. Ако нула и земя не са свързани в главното табло картинката е такава:Забравих ,със дефектотокова защита сме
- свързал си горе нула и земя
- имаш потенциал между нула и земя / изместена нула/
- този потенциал се гаси от връзката между двата кабела при теб, но участва цялата дължина до главното табло
- вкарваш в действие закона на Кулон - Q=c.I**2.R.t
- от тази топлина проводниците греят
- стига се до момент, когато стопилката се овъглеродява и става проводима
Какво да направиш:
- викай енергото да направи констативен протокол и с него съдете изпълнителя
- всички от входа дружно се напийте, защото е могло да има и жертви
- ако остане нещо от почерпката - донес тук - и ний сме хора
sasooooooooo
- "специалист"
Да добавя само, че ДТЗто явно не обхваща осветлението в апартаментите.
Тема "помагайте голям проблем" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература