• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Добър ден на всички.Искам да Ви помоля за малко помощ и разяснения.

1.Интересуваме къде в София може да намеря магазини за ел.мотори(постоянно и променливо токови),редуктори и регулатори на оборотие? За сега научих само за фирма Александрис и още една-две,
но доколкото разбрах те не предлагат постояннотокови мотори.............та къде в София човек може да купи постояннотоков мотор с мощност в диапазона 0,25-1KW ?

2.според Вас кои от вариантите е по-удачен(като цена и ефективност),ако приемем,че ми трябва мотор(до 1KW), които да работи дълго(1-3ч), при постоянни (малки до средни) натоварвания, без опастност от прегряване или друга повреда.И да може да му се регулират плавно оборотите.
а)постояннотоков+редуктор+регулатор на оборотите.
б)променливотоков асинхронен монофазен+редуктор+регулатор на оборотите.
Ако не се бъркам плюсовете на тези мотори съответно са:
за постояннотоковите.
1.по-лесно и евтино регулиране на оборотите.
2.имат по-голям въртящ момент.

за променливотоковите.
1.малко по-евтини от постояннотоковите,при една и съща мощност.
2.по-лесни за намиране(по-разпространени).

ПС.съжелявам,че Ви занимавам, но които и познат да съм питал досега, все неможе да ми отговори нито за магазин, нито за по-удачния вариянт,пък и аз неразбирам много(почти нищо), та затова се обръщам към Вас.Благодаря предварително на отзовалите се.
moimoimoi - майстор
най вероятно ще искаш да управляваш някаква машина
при променливотоков двигател:
1 - трябва ти двигател
2 - трябва ти редуктор
3 - трябва ти честотен регулатор/инвертор/
и трите неща се намират лесно, всеки един средно-запознат електротехник може да ти го навърже и пусне и поддържа за в бъдеще

при постояннотоков мотор
1 - трябва ти мотор
2 - трябва ти захранване!!! за тоя мотор-преполагам ще е на по ниско напрежение 12-24 волта,трансформатор ,изправител,радиатори,вентилатори и т.н.
3 - трябва ти устроиство за регулиране на оборотите
и трите неща по трудно /по рядно се намират и ползват/ и определено няма да дойде по евтино с тех
да не говорим че ако ти се развали нещо по електрониката и управлението все тънки специалисти ще трябва да търсиш

т.е. по добре избери променливотоков двигател и управление
lubomirlz - специалист
Моимои го е казал, не казваш за каква машина е, но определено бих избрал трифазен асинхронен двигател и честотен инвертор (като зависи от оборотите и въртящия момент, дори може да минеш и без редуктор)

С постояннотоков определено ще ти дойде по-скъпо, има нужда и от по-често обслужване, трансформатори и др.

Ето ти един български производител
http://www.elprommotors.com/index.php?lang=bg&page=4
аз съм доволен от тях, качеството е добро на много разумни цени, имат представител в Пловдив, предполагам и в София ще имат.
Ето ти още едни производители при тях не знам какво е положението в момента http://elma.hit.bg/
Благодаря Ви за съветите и препоръките.Явно аз ъсм се объркал,защото мислех,че с постояннотоков мотор ще ми излезе по-евтино.Само искам да Ви попитам честотния регулатор,доколкото аз разбрах,почва на цени от около 1000лв,това вярно ли е и ако не е може ли да ми кажете ориентировачна цена като за мотор 0,25-1КВ(да съм подготвен психически като отида в магазина).
Пс. moimoimoi,lubomirlz, още веднъж Ви благодаря за помоща.
romanpm - майстор
Понеже питаш за най-удачния вариант те съветвам да потърсиш употребявани електроскутери които съм чувал за цени от 300 до ...лв в които има безчеткови мотори вградени в каплата /който може да се демонтира/ и прекрасни контролери работещи на висока честота :)
lubomirlz - специалист
Ето ти ценова листа на Шнайдер Електрик от Филкаб има и български производители с по-ниски цени, доколко е актуална ценовата листа не знам, звънкаш и питаш предполагам ще ти направят някаква отстъпка
Шнайдер
Ето и нискобюджетното решение на Сименс за малки мощности доста под 1000лв.
Сименс[/url]
Благодаря Ви много за линковете и съветите.
Johny - майстор
Не съм проверявал за цени, но мисля, че променливотоков двигател с навит ротор е най евтиния вариант. Такива са като започнеш от почти всички ръчни електроинструменти до крановите двигатели.
Последните няколко дена потърсих и разгледах доста материали относно предложенията Ви и стигнах до извода,че за мойте цели по би свършило работа ДС моторче с мощност 500-750В.Значи можеби аз съм Ви подвел,защото не споменах за какво точно ще го използвам... та ще задвижвам топкова мелница и едно малко подобие на струг,което ще правя.Стигнах до извода,че макар и да ми излезе малко по-скъпо ДС мотора е по-удачен поради няколко причини.
1.за "стругчето" и главно за мелницата ще ми трябва голям въртящ момент при ниски обороти(от 30).
2.по-малки размери и тегло на ДС мотора,което ще ме олесни при преместването му от мелницата на "стругчето"(просто,на този етап нямам възможност за два мотора с регулатори на скоростта).
3.характеристиките и предназначението на двете машини:
-мелницата е с два барабана,стоманен и пластмасов, с размери d=25 и h=60см, ще мели както леки,така и по-тежки материали.
-"стругчето" ще го ползвам за направа на ръкохватки за рибарски пръчки,поставяне на водачи,направа на плувки и други подобни дейности където се изискват много ниски и високи обороти.
Изхождайки от предложението на romanpm,разгледах няколко сайта за части за ел.скутери и попаднах на този http://www.electricscooterparts.com в които има мотори от 500-750В на доста прилични цени($90-140).
Та искам да Ви помоля, ако някой знае къде в София или България има фирма(магазин) занимаваща се с продажби на такива или други удачни ДС двигателчета да сподели.
Също така ще се радвам,ако кажете малко по-подробно какво ще ми е нужно за да пусна такова моторче към ел.мрежата,смисъл само един подходящ АС-ДС трансформатор или и още неща.
glupak - специалист
За около 500-600 лева общо можеш да си купиш нови мотор и инвертор около 075 kW.
На мотора - ремъчна шайба, на стругчето - две - малка и голяма.
За мен това е най-доброто решение. Освен ако не навиваш пружини...
Професионална и чиста работа!
Сваляш ремъка, местиш мотора и продължаваш.
Може да се наложи при много ниски обороти и голям момент да туриш вентилатор.
Мотор от скутер някак не ми звучи, но ако го направиш, непременно пиши, че овек не знае...
Успех!
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно AC и DC мотори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: