• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

от няколко месеца имам проблем с бойлера (дипломат 80 литров). Кабелите които вървят от ключа към нагревателя се топят. От сервиза човека ми казва, че проблема е в електрическата ми мрежа а не в бойлера! Електротехника който извиках по късно ми казва, че проблема е в бойлера!

Бойлера беше свързан към контактен ключ с цел да се изключва от там и да не се използва неговият стандартен ключ (пускане / спиране на напрежението). Така работи в продължение на 2 години! След този период ключа започна да се "прецаква" - не можеше да се превключва лесно и не подаваше напрежение към бойлера. Сменихме го 2 пъти - прецака се 2 пъти. Купих кабел 3х2.5 (трижилен, 2.5 квадратура) и го вързах директно към контакта - електротехника замери напрежението което тече по кабела в продължение на 30 мин и каза че е нормално. 4 дни по късно кабелите на бойлера се стопиха (пластмасата която захапва металните пластини и част от самият кабел). Човека от сервиза ги смени 3 пъти - ефекта беше един и същ - топят се след около 2-3-4 дни.

Конкретната ми молба към вас е как мога със сигурност да разбера от къде идва проблема? - от бойлера ли е, или е от моята ел. мрежа?

Аз лично реших да сменя бойлера но имам опасения че ще се случи същото!

Благодаря Ви за вниманието

Приятен ден

Явор
Takezo Sensey - модератор
Все си мисля че сечението на кабела трябва да е 4 квадрата :? поне .
rulom - модератор
Смени всички кабели със силиконови 2.5 mm2 .Доколкото разбирам от поста топенето тръгва от обувките,смени си и кабелните обувки с някакви хубави.Почисти с пила "мъжките" обувки на всички детайли по бойлера,най-вече накрайниците на нагревателя.
Не си мисли че в новите бойлери нещата са по-различни.
shotik - майстор
Купи кабел с 4 мм/кв сечение и ще се оправи положението.
Любо - специалист
най вероятно е от лоши контактни връзки.смянай всички както казва колегата със силиконови и нови обувки,а ако нямаш пила може и с шкурка да лъснат добре .успех
Аз мисля че в момента кабела от бойлера към контакта не нагрява много.
Да речем го сменя, той по какъв начин ще предпази тънките кабели в бойлера от това да се стопят? - питам защото не съм наясно.

Един от пътите в които техника сменяше кабелите в бойлера .. затърка с шкурка металните пластини.. сложи нови кабели различни от фабричните - малко по-дебели. Те са 2 кабела.. в момента са се стопили и двата.

При положение че бойлера е работил дълго време с по тънките кабели и не е дава дефек това не означава ли че има ефект в самият бойлер?
Тоест с времето случват ли се подобни неща? нормално ли е?

Благодаря
rulom - модератор
Бойлера е съд за вода, не е нормално да се износи и да почне да топи кабели :lol: (с това съм направо за "бисери", ама така ми дойде :wink: )
Намери си хубави кабелни обувки, не от тия масовите за няколко стотинки.Не слагай 4 mm2,трудно ще се хване за обувката.
----------------------------------
А ако наистина имаш излишни пари смени всичко-кабели, нагревател,терморегулатор,термозащита,ключ и ти гарантирам че няма да се топят повече кабелите.
При повече мерак може и едно контакторче на нагревателя да плеснеш и всичко ще бъде на 6.
gorgidanchev - специалист
Ако шуми силно като го включиш може да имаш лек пробив в реотана.Получава се ефекта на лъжичките за варене на кафе.И консумацията на ток е много голяма.
gorgidanchev - специалист
Забравих най важното.Щом е елтехник трябва да има ампер клещи.Те ще покажат най добре.
lyki - специалист
Най вероятно кабелните обувки от честото монтиране размонтиране са хлабави, това е повреда при много бойлери от 3кw старите от същия калибър бяха с винтове.На 3кw товар трудно издържат кабелните обувки.
Аз имам един прост начин за справяне със тези нагреватели на които изводите излизат със точкувани към тях мъжка част от кабелна обувка.
Вземаш клеми от 3-рифазен щепсел,разцепваш с тънък лист от ножовка по средата
широката част където се поставя кабела(перпендикулярнона болчето), в края на плоската част пробивяаш отвор ф-5мм. на който отвор с болче захващаш здраво захранващия кабел,процепа направен оттеб пъхаш в мъжката част на обувката и затягаш добре с болчето .

Забележка: Не прави много дълбоги разцепващите срезове,при по силно затягане крехкия бронз просто се чупи.
Успех
:2thumbs: :
Последна промяна от lyki на пет ное 28, 2008 3:23 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Нужда от компетентно мнение по един казус!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: