• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
deianr - специалист
Здравейте!
Тъй като ужасната влага от банята явно сама не излиза през отдушника, ще и помогна с вентилатор/аспиратор за баня.
Въпросът ми е откъде да го захраня. Доста бях озадачен като свалих ключа, от който преди се е включвал общия вентилатор на входа горе (имало е бутони във всеки апартамент в коридорчето пред банята) и видях, че дупката на ключа директно излиза в отдушника. Там има два кабела, които се затварят през ключа. Но на нито един от двата няма фаза. По принцип тече ли нещо по тях или затварят нула или изобщо са ги отрязали някога?
Отворих и ключа за бойлера, който е до този за вентилатора и вътре има 3 кабела - 2 зелени и 1 сив. Двата в дупката на ключа за отдушника са като този сивия. Може ли оттам да е отивала фаза към ключа? А ключа за бойлера явно само затваря фаза към бойлера - прав ли съм?
Та идеята ми е да пусна захранване на вентилатора през тази дупка за ключа, но ако мога да взема фаза от сивия кабел при ключа за бойлера, то откъде да взема нулата? Другият ми вариант е да взема ток от самия бойлер като просто изнеса кабела към ключа (дупката) в антрето и там да сложа ключ, с който да включвам и изключвам вентилатора.
Но по принцип ми беше интересно как е самото свързване и какво има по този сивия кабел... Ето и снимкa:
Изображение
Последна промяна от deianr на съб дек 13, 2008 11:11 am, променено общо 1 път.
Trifun - специалист
@deianr, общата вентилация на входа на много малко места РАБОТИ ...
Аз съм един от малкото щастливци, при които този ел.двигател си е на мястото и ... работи :)
Та мога да ти кажа следното :
"ключа" от който се пуска, не е точно ключ, а е лихт-бутон - като тези на стълбищното осветление. И схемата е същата - при вентилацията също се използва реле за време. Затова там и няма фаза - схемата на стълбищното осветление (и на общата вентилация) комутира нулата.
Ако ще си монтираш собствен вентилатор в банята, може да използваш гнездото на ключа / бутона, но трябва да си пуснеш нови проводници. Може да вземеш ток и от ключа на бойлера - там би трябвало да има и фаза, и нула.
Master_Kenobi - V.I.P.
Като начало, намали размера на снимките. Надявам се не искаш да мъчиш хората, които питаш за помощ. Аз нещо не можах да се ориентирам какъв съвет да дам, щото все нещо трябваше да местя нагоре-надолу, наляво-надясно. :sad:
А по същество, за сега, огледай да го захраниш през осветлението. Имаше ключ и кабели, ама нещо не се ориентирах. Сори.
DStefanov - специалист
Аз съм използвал само гнездодто на ключа и съм пуснал нов кабел като фазата съм докарал от ключа за бойлера. Това е варянта. Успех! :wink:
deianr - специалист
ОК, оправих снимката. И аз ще ползвам само гнездото от ключа. Въпросът е как да вкарам там фаза? В таблото за бойлера има фаза и още 2 кабела, фазата се комутира през ключ към другия зелен кабел. Въпросът е за какво е този сивия? Може ли този сивия в таблото на бойлера да е свързан с някой от двата сиви в дупката за ключа или този сивия е нула? Най-вероятно този сивия да е нула за лампичката на таблото? Ако е така, то значи имам фаза и нула в таблото за бойлера и нищо или само нула в дупката за ключа. Ако има нула на някой от онези сивите в дупката за ключа, как да докарам фаза дотам?
PCL82 - майстор
Основно правило: фаза и нула се взимат от едно и също мясото, от един и същи кръг. Ако вземеш фаза от бойлера а нула от осветлението или обаратно рискуваш тебе или някой майстор да ви тресне тока когато работите по инсталацията. Друга причина е че ако допуснеш тази грешка създаваш електромагнитни смущения.

Огледай дали над ключа за осветлемие няма разклонителна кутия и вземи всичко от там. Бойлера на да си е сам и нищо друго да няма към него.
deianr - специалист
Няма да ги взимам от различни места. Предполагам, че ако този сивия в таблото на бойлера наистина е нула и е бил за лампичката на таблото, то тази нула е същата като тази на бойлера.
Мога ли да проверя дали е нула директно с някакъв слаб консуматор, примерно крушка? Фаза си има. Ако светне, значи има и нула, нали?:)
Разклонителна кутия има горе на стената, даже са 2 броя. Пада се точно от обратната стена на дупката, където ще е вентилатора. Но за да пусна кабели от нея, трябва да къртя, а не ми се иска.
Най-безболезнено ще е да пусна всичко от таблото на бойлера, което и без друго не се ползва. То постоянно стои "включено" и се използва ключа на самия бойлер.
deianr - специалист
Проверено, фаза и нула в таблото за бойлера - ОК. Сега остава някак да ги замъкна без къртене до съседното гнездо :) Отзад май е кухо и зад кутията на таблото, но ще видим.
DStefanov, като си го правил я кажи (ако е същия апартамент при теб) откъде пусна кабела? Т.е. аз ще пускам два - фаза и нула до дупката за ключа.

Малко като монолог стана, но прекарах кабели от таблото за бойлера до дупката за ключа. Всичко е ОК. Остава само да кажете толкова ли е зле да вържа това маломощно вентилаторче към тока на бойлера? :?
PCL82 - майстор
Че ще работи без проблеми ще работи, но не е хубаво от гледна точка на това, че разваляш структурата на инсталацията. Всеки кръг си има предназначение.
След като разклонителната кутия е точно срещу отдушника , защо не направиш една дупка през стената и да си го закачиш за осветлението като си е редно.
deianr - специалист
Тя горката инсталация така е направена, че бойлерът е на един кръг заедно с контактите на цяла стая! Ще видя ако може да пробия през кутията, но ме е страх да не засегна някой кабел.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване вентилатор отдушник и схема при панелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: