• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ack - напреднал
Здравейте,

донесох си от Щатите преди време една възглавница-масажор, която работи на 110 V. Пробвах я с онези евтините трансформатори 220>110, но изгоря варистора вътре. Един ТV техник ми каза, че тези трансформатори са електронни, а не с намотка. Както и да е, смених варистора, купих и един по-голям трансформатор и сега масажорът си работи.
Идеята ми е дали не мога да сменя някой от елементите вътре, за да го направя да работи директно на 220 волта.
Прилагам и снимки.

Изображение

Изображение

Изображение
dido_boi - специалист
ack написа:
Здравейте,

донесох си от Щатите
Не съм много сигурен ама май мрежата в щатите е на 60Hz а в България мрежата е на 50Hz. При това положение не трябва ли да се смени почти цялата електроника :?
ELEMENTAL - специалист
Снимай платката и от страната на пистите, и кажи какъв е модела на масажора.
ack - напреднал
Моделът е Homedics SP10H Therapist Select Shiatsu Pillow with Heat
На уреда пише, че е 25 W.

Снимка и на пистите от другата страна.

Изображение

A eто и снимка с означения на елементите, които успях да прочета.
Изображение
mirk - майстор
Тая платка трудно ще я преправиш на 220В. По-добре виж кво прави на изхода към масажистката и си прави ново захранване.
ELEMENTAL - специалист
За нагревателя решението е лесно - един диод вързан последователно.Мотора, обаче би изисквал или отделно променливо напрежение( или постоянно напрежение) или ШИМ регулиране.И в двата случая ще са необходими сериозни промени.
malkstor - специалист
Най-лесно става с трансформатор 220 -> 110 V. Ако не се използва честотата на мрежата, разбира се. Сестра ми ходи преди време в щатите и като се върна си беше донесла касетофон/цд и часовник с радио. Намерих и един трансформатор 220 -> 110 и касетофона заспа, все още бачка идеално вече 8-ма година. С часовника обаче не стана номера, защото явно е използвал за синхронизация честотата на мрежовото напрежение, и на всеки 5-6 часа изоставаше с един, не си спомням вече как беше точно.
naB4o - специалист
По-добрите трансфоматори, сменят и честотата, аз имам един на 60 вата, и 2 години вече никакви проблеми с безжичен рутер, лаптопи, псп, машинка за потстригване, зарядни на батерии и т.н.
Милен - майстор
Ако сменя честотата е някакъв електронен преобразувател на напрежение и честота.
Електромагнитен трансформатор е немислимо да си промени честотата.
naB4o - специалист
Милен написа:
Ако сменя честотата е някакъв електронен преобразувател на напрежение и честота.
Ами сигурно, значи е таков
  • 1
  • 2

Тема "модифициране на уред от 110 на 220 V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: