Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
e_man - напреднал
Здравейте, купих си контактен термостат, но не мога да свържа правилно жиците. Ефекта е че работи на обратно, изключва когато достигне определена температура. Схемата преставлява следното нещо
Където + С предполагам че е температурния източник.
Вътре има 3 крачета за включване С 1 и 2 аз съм го вързал предполагаемо на 1 и С или обратно, пробвах и двата варианта, но във всички случаи изключва когато достигне температурата вместо да включи :?
Идеи?

Прикачен файл

elshema.jpg
elshema.jpg (4.28 KиБ) Видяна 9630 пъти
Johny - майстор
e_man написа:
Здравейте, купих си контактен термостат, но не мога да свържа правилно жиците. Ефекта е че работи на обратно, изключва когато достигне определена температура. Схемата преставлява следното нещо
Вътре има 3 крачета за включване С 1 и 2 аз съм го вързал предполагаемо на 1 и С или обратно, пробвах и двата варианта, но във всички случаи изключва когато достигне температурата вместо да включи :?
Идеи?
Виж си картинката - затворено е С и 1. Включи на С и 2 и ще ти тръгне.
pavelari - майстор
1 и С - охлаждане
2 и С - затопляне
това е превключващ контакт защото двата процеса са противоположни :idea:
e_man - напреднал
Johny написа:
Виж си картинката - затворено е С и 1. Включи на С и 2 и ще ти тръгне.
pavelari написа:
1 и С - охлаждане
2 и С - затопляне
това е превключващ контакт защото двата процеса са противоположни

Много благодаря за бързите отговори, в момента помпата работи за това ще го пробвам утре.
gorgidanchev - специалист
Може и веднага.Самоче по бързичко .Правил съм го не е проблем.
e_man - напреднал
gorgidanchev написа:
Може и веднага.Самоче по бързичко .Правил съм го не е проблем.
Страх лозе пази :lol:
Иначе стана, най-сетне спокойствие за това дали е пусната или не е помпата, дали топлиме бойлера или той ни топли :-D
sez_djebel - специалист
e_man написа:
Идеи?
1. Контактния терморегулатор го слагаш на 0 градуса ,
2. С пробна лампа ( работеща с две батерии по 1.5 v) или Омметър проверяваш между кои две от трите клеми има контакт ,
3. Връзваш фазата идваща от щепсела на единия от двата имащи контакт, а на другия фазата отиваща на помпата... :klatsch:
Виж и това :

Прикачен файл

ел.връзки -помпа -терморегулатор - контакт.JPG
ел.връзки -помпа -терморегулатор - контакт.JPG (78.03 KиБ) Видяна 9432 пъти
PCL82 - майстор
Картинката е съвсем вярна, но да вметна едно уточнение.
Жълто зеленият проводник трябва да има единствено защитна роля. В случая кабелът до термостата е трижилен и жълто-зеленият е нула за глимката.

Правилното е ако има на разположение да се вземе трижилен кабел синьо черно кафяво или поне жълто зеленото жило да се премаркира с изолирбанд или шлаух за да не стане грешка.

Термостатите, които съм виждал имат и защитна клема, така че най-добре е кабелът към термостата да е четирижилен синьо черно черно кафяво жълто зелено.

Тема "Проблем с монтажа на контактен термостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: