Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
daniel1976 - помощник
Здравейте,

Искам да попитам за нещо малко, което ми се налага да направя в къщи, но е възможно евентуална издънка да ми „запали къщата”.
Живея в стандартен панелен апартамент около 100 м2. Разположението – стандартно – две спални, хол, сервизни помещения и трапезария с кухня!
Въпросните трапезария и кухня ми останаха без осветление. След като бяха работили около 15 години в рамките на 1 седмица и двете лампи изгоряха.
Първо едната – тази в трапезарията даде на късо. Свали бушона един-два пъти преди да разберем от къде е проблема. Когато я свалихме цялата беше нагоряла, за това разделих кабелите, докато купя ново тяло! Обаче няколко дни след това и другата лампа (тази в кухнята) спря да работи.
Двете се светват от един ключ и за това предположих, че късото е повредило ключа. Смених го, но не видях нищо съмнително в стария. За съжаление и лампата на започна да работи.
Сега взех два спота за да ги сложа на двете места, но когато огледах кабелите не знам кой с кой да хвана! Ще почна с трапезарията защото там няма нищо – само кабелите стърчат. В инсталацията има три кабела – два черни и един зелен. С фазомера проверих различните положения на ключа като ток се появява в зеления и единия черен (при черния мисля че става когато дам контакт на лампата в кухнята).

Кабелите на спота са син и кафяв (и маса към тялото на спота)!

Моля Ви да ми помогнете защото ме е срам за една лампа да търся електротехници, а не ми побира главата как да направя свързването!

Предварително благодаря и пожелавам Весела Коледа на всички!
mladkal - майстор
От спота ползваш син и кафяш , а тези, които са ти от тавана ползваш зеления, по който идва ток и единия черен, по- който нямаш ток в нито едно положение на ключа. С други думи: зелен на таван ти е фаза, а едия черен ти е нула. Кабела, който ти остава го изолираш с ПВЦ лента (изолирбанд) и ....спи града от Тончо Русев!

Весела Коледа!
daniel1976 - помощник
mladkal написа:
От спота ползваш син и кафяш , а тези, които са ти от тавана ползваш зеления, по който идва ток и единия черен, по- който нямаш ток в нито едно положение на ключа. С други думи: зелен на таван ти е фаза, а едия черен ти е нула. Кабела, който ти остава го изолираш с ПВЦ лента (изолирбанд) и ....спи града от Тончо Русев!

Весела Коледа!
Благодаря ти за отговора!
Утре - вдругиден ще седна да го направя!
mladkal - майстор
щом "седнеш" да го направиш и не стане пробвай да легнеш...виж, може и да се получи! :lol:

Честита Коледа и успехи!
daniel1976 - помощник
Преди седмица "свърших" половината работа, като свързах спота в Трапезарията! Както каза зелен за фаза и черния на който не тече ток и всичко бе добре!!!

Обаче днес ми остана време да свържа и Спота в кухнята и се появи ПРОБЛЕМ!!! Когато с фазомера меря зеления кабел там тече ток!
Но когато свържа спота не свети!
Притеснявам се третия кабел в трапезарията, който "скрих" да не върши някаква работа и да предава електричеството към кухнята!!!
илко илиев - специалист
на тия панелки кабелите вървят долу по пода и разклонителнине кутии са в самите ключове на стените ,,тоест там където е ключа за светване са направени връзките, и може ида взема от там за другата стая.. обикновенно са така.трябва да извикаш ел.техник който му е ясно
kuti_es - напреднал
Имаш ли пробна лампа!Ако не си направи.Според мен е възможно 0та да си я взимал от др лампа.Спомняш ли си преди това дали не бяха свързани 2та 4ерни! :?
daniel1976 - помощник
kuti_es написа:
Имаш ли пробна лампа!Ако не си направи.Според мен е възможно 0та да си я взимал от др лампа.Спомняш ли си преди това дали не бяха свързани 2та 4ерни! :?
За съжаление когато изгоря приложих малко по-груба сила, за да го сваля (даваше на късо и ми сваляше бушона).

Чудя се дали не са били свързани двете фази на едното място (т.е. зелен и черен кабел), а нулата на другото.

Така или иначе трябва фазата за кухнята да я свържа някъде към спота в трапезарията!!!

Въпроса е ... къде??? :? :? :?
kuti_es - напреднал
При проблемната лампа кое се губи.Фаза или 0.Замери с фазомера при различните положения на ключа и пиши.
estrogen - специалист
Трапезарията и кухнята ти са в едно помещение разделено на две осветлението от един ключ ли се управлява . Лесно можеш да прозвъниш кабелите и да разбереш дали са свързани , но преди това свали предпазителя .

Тема "Свръзване на СПОТ в панелен апартамент ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: