Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitko_rupite - специалист
Здравейте ... Много често се спори ,че при по ниско напрежение електромера - "ВЪРТИ ПОВЕЧЕ "
Съвсем грубо разглеждаме ситуациата

1.
Дисков Електромер - консуматор КОТЛОН 3000 вата напрежение 220 волта - за 1 час работа на котлона -- колко Кил вата ще се навърти на ел мера ??

2.
Дисков Електромер - консуматор КОТЛОН 3000 вата напрежение 180 волта - за 1 час работа на котлона -- колко Кил вата ще се навърти на ел мера ??

3 .
Електронен Електромер - консуматор КОТЛОН 3000 вата напрежение 220 волта - за 1 час работа на котлона -- колко Кил вата ще се навърти на ел мера ??

4.
Електронен Електромер - консуматор КОТЛОН 3000 вата напрежение 180 волта - за 1 час работа на котлона -- колко Кил вата ще се навърти на ел мера ??
---------------------------------------------------------------
Ето и моите разсъждения /но незнам дали са верни /
Р/ватове/=U/волтове/ * I /ампери/

3000 =220 * 13.6

демек ако в случея ВАЖИ тази формулка -- винаги би требвало при ПО НИСКО НАПРЕЖЕНИЕ числото 3000 ще намалява --- а Електромера е ВАТМЕР -- и той ще намали своето показание :?

нещо - не ми харесва тва решение :cry:

Чакам с нетърпение истинското обиаснение ............

-
shotik - майстор
Няма да смятам и да пиша колко ще са ватовете,защото са ми казвали че ако и честотата/херци/бъде изменена пак се получавало навъртане на ватове/киловати при по големи консуматори/.
Бих помолил който наистина се занимава с електродоставка да си напише мнението.
romanpm - майстор
Аз мисля че на самата плоча-нагревателната след като е написано че мощноста е 3квт при 220 В , то на 180 В тя няма да е същата , според закона на ом ли беше :? :shock: и съответно показанията на електромера - какъвто и ще да е ще се различават , до какъвто извод си стигнал :)
galin.com - специалист
romanpm написа:
Аз мисля че на самата плоча-нагревателната след като е написано че мощноста е 3квт при 220 В , то на 180 В тя няма да е същата , според закона на ом ли беше :? :shock: и съответно показанията на електромера ще се различават :)
Баш така е. Съпротивлението й остава толкова колкото е при производството. Ако искаш й пусни и 24 волта пак ще грее ама колкото да не е студена. При 180 волта ще отдава по-малко топлина и времето за стопляне ще е повече. Тоест за да заври водата (примерно) ще е нужно повече време. През това време ще харчи по-малко ватове, но пък няма да си свършил работата. При 400 волта ще отдели толкова топлина за 1 минута, че ще е свършила (плочата, не работата :) ).
Master_Kenobi - V.I.P.
Абе, хора! Човекът пита съвсем друго, но сам е повел темата в невярна посока. Естествено, че на теория, по Ом, колкото по-ниско е напрежението, толкова по-ниска ще е и потребената мощност при равни други условия.

Съмнението е дали измервателните уреди (електромерите) работят коректно при по-ниско напрежение и дали тогава не отчитат повече. Така че, зарежете формулите на Ом в случая.

Това, което мога да кажа със сигурност е, че електронните електромери работят доста по-коректно и точно. Преди време, когато електромерите бяха все още собственост на потребителя, някои си смениха старите ел.мери с електронни. Познавам двама, които тогава твърдяха, че "инвестицията" им се изплатила доста бързо. Въртяха някакъв бизнес в забутани райони, където се предполага, че напрежението "играе" и това е възможна причина за намалелите сметки.

Електромеханичните (дискови) електромери едва ли са толкова коректни към падовете на напрежението в мрежата, ама дали отчета скача или намалява при намалено напрежение?!... :? Първосигналният отговор е, че не би следвало да скача, а да се намалява. Ама в момента не съм в състояние да се задълбочавам по въпроса. :-D Утре, на свежо. :-D Пък може и някой патил да се появи и да каже. :)
Master_Kenobi - V.I.P.
Ами и "на свежо" твърдението ми е същото. Не виждам как при по-ниско напрежение електромерът ще върти повече. Дори обратно, би следвало да върти по-бавно.
Роторът (дискът) на ел.мера се завърта от ел.магнитно поле създадено от токова и напреженова намотка. Колкото по-голям ток тече, толкова по-бързо се върти. При намалено напрежение би следвало полето да отслабне и роторът да се върти по-бавно. Така че в чисто електричарски смисъл електромерът НЕ върти повече (в смисъл на по-бързо) при ниско напрежение.

Но има един друг момент.
Пример: При 220 V напрежение, едно канче с вода завира на един котлон за 20 мин. При напрежение 200 V (около 10% по-ниско), за колко време ще заври водата в същото канче на същия котлон?
Според мен едва ли ще заври за около 10% повече време. По-дълго ще да е... Това е чисто интуитивен извод и не ми се задълбава да обясня защо мисля така... Помислете само - по-бавно загрява и има повече време отдадената във водата топлина да се разсее.
Сигурен съм, че във втория случай водата няма да заври за 22 мин. (+10% време), а за по-дълго.
В скоби да кажа само: Представете си някакъв граничен случай - напрежението е толкова ниско, че котлона не може да загрее повече от 80 градуса. Котлона работи, а водата не кипва. Ел.енертия се отчита, а ефект от нея няма. Затварям скобата.

В този слисъл вече - ДА, ел.мерът върти повече (време) за да се свърши същата работа.
Така че, наблюденията на потребителите, че при по-ниско захранване плащат повече са напълно реални и обясними.
shotik - майстор
Цитат: Роторът (дискът) на ел.мера се завърта от ел.магнитно поле създадено от токова и напреженова намотка. Колкото по-голям ток тече, толкова по-бързо се върти. При намалено напрежение би следвало полето да отслабне и роторът да се върти по-бавно. Така че в чисто електричарски смисъл електромерът НЕ върти повече (в смисъл на по-бързо) при ниско напрежение.

Според размишленията и според формулите би трябвало при по - ниско напрежение тока да е по висок:
W : V = A

3000 : 220 =13.63 A

3000: 180= 16.66 A

и от това електромера ще върти по бързо от по- голямото магн.поле.

Мастер,веднъж пишеш ток,веднъж напрежение и като че ли малко се объркваш.
Master_Kenobi - V.I.P.
shotik написа:
Мастер,веднъж пишеш ток,веднъж напрежение и като че ли малко се объркваш.
Пич, пиша ток или напрежение точно където и когато трябва, защото са различни неща все пак!

Ел.мера мери и двете и показва разхода на ел.енергия, а не изчислява моментната мощност!
Предлагам ти да си изясниш понятията. Самият ти пример показва, че не си прав. Я сметни според твоите сметки, колко е съпротивлението на консуматора в първия и във втория случай. В пръвия излиза - 16,14 ома, а във втория - 10,80 ома.
Възможно ли е според теб котлона да си мени съпротивлението в зависимост от напрежението? :)
Не разбира се! Съпротивлението е константа и в зависимост от подаденото напрежение през него тече и съответния ток. Така че, във втория случай, при 180 V, през консуматора ще тече 11,15 А и респективно мощността му ще е 2007 вата. Да, изчислен е за 3000 вата, ама при захранване 220 V. При захранване 180 V, естествено че няма да достигне проектната си мощност.
Това е коректната сметка. :)
galin.com - специалист
По мои наблюдения старите (дискови) електромери особено нискооборотните имат доста голям толеранс в отчитане на ниските стойности. За какво говоря. Ако имаме консуматор с 5-10 вата и е включен само той, може и да не врътне. Новите отчитат всичко. Даже зарядното за телефона ще отчете. Ако се замислим има немалко уреди, които са standby в едно домакинство. И те си връткат връткат.
При по-голяма сумарна консумация мисля че е все едно дали е електронен или обикновен.
Master_Kenobi - V.I.P.
Прав си. :)
Ел.мерите имат изисквания за чувствителност - 0,4% от номиналния ток. При тази стойност на тока трява да стартират.
Тоест, за един ел.мер от старите 10/40А примерно, номиналният ток е 10А и трябва да стартира при 40 mA ток.

Освен това има и изисквания за претоварване, които достигат до 4-8 пъти по-големи от номиналния ток. Тоест, електромера трява да отчита нормално и при непродължителни претоварния до 800%

Един от основните пролеми на старите ел.мери обаче е лагеруването на ротора. Той се върти между две рубинени лагерчета, които след 20-30-40 години вярна служа се износват и ротора върти по-бавно. Това е полза на потребителя, разбира се. Не случайно енергоразпределителните дружества подменят ел.мерите за своя сметка и станаха тяхна собственост.

Тема "Електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: