Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
BaiGrozdan - специалист
Предварително се извинявам, ако има такава тема, но от прегледа на първите няколко страници не открих подобна.
Става въпрос за стар модел аспиратор за кухня, който в момента използвам за извеждане на топлъл въздух от една стая в друга.Проблемът е ,че е доста шумен.Има ли начин да се намалят оборотите?Невеж съм в тази област, но първото, което ми хрумна е намаляването да стане с реостатен ключ.Възможно ли е, или решението не е чак толкова просто?
rebroto - специалист
възможное погледни преди да го свържеш този реостатен ключ за каква мощност е предвиден.трябва да има запаз от мощност да не го изгориш.
Johny - майстор
Няма да стане толкова лесно. На първо четене с реостата/ако намериш такъв с достатъчно мощност/ ще намалиш напрежението и ще изгориш мотора.
Това с реостата става за постояннотокови двигатели или за променливотокови, но с навит ротор. В твоят случай ротора е на късо и оборотите се регулират с превключване на чифтовите полюси/намотки на статора/. Ако мотора ти не е такъв, просто си потърси подходящ ел.двигател.
Antonii - майстор
Друг вариант е честотен модулатор на напрежението, но тук направи си сам е малко трудно, пък и скъпо.
Justy - майстор
Най простия честотен регулатор струва колкото 10 аспиратора. Параметрично регулиране на монофазен звигател - в такива тесни граници, че не си заслужава да се разглежда. От друга страна - ако намалиш сериозно оборотите, с това и мощността - каква работа ще ти върши :? Най евтин вариант - сваляш наличния, отиваш в магазин за резервни части и търсиш най подходящ по присъединителни размери :wink:
emil_v r - майстор
Маани , мани ги Гроздане :evil:
вклю'чи лампата в аспиратора последователно с мотора , об. ше панат веднага , и нишо нема да изгори .
Веднага ше падне шума , ако е клеясал му свали перката , капни масълце на втулките , и ако можеш балансирай перката с едно винт1че за дръво ,сещаш се как :-D
BaiGrozdan - специалист
Благодаря на отзовалите се.А последното предложение може да пробвам като си намеря лампа,че старата я счупих при почистването.

Тема "Намаляване оборотите на ел. мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: