• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Сменях старото табло на апартамента и забелязах нещо странно. Апартаментът има 8 кръга, като разкача всички предпазители и измеря напрежението между входната фаза и някоя от изходните нули ми дава напрежение на някои кръгове около 30V, а на някои дори 230V. Не мога да си представя как е възможно това. Помислих си че нулите някъде след таблото са свързани със земя, но специално кръговете на осветлението не би трябвало да са вързани към земя. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем. Благодарен съм за всякакви съвети

Благодаря
rulom - модератор
Ако си в панелка, там само Господ може да ти каже, а иначе някой уред взима 0 от водопровода бойлер, пералня, миялна.Ако нулата е на осветлението е честа практика при полагане на кабели на таван да се прихфане кабела с някоя телчица за арматурата, после това си остава в мазилката, а за останалото има грижа ръждата.Щом е ту 30, ту 220 значи е нещо от тоя род и се допира едва, едва до нулата.Има начини за лечение, ама нека колегите кажат че моя е малко опасен и краен.
John - специалист
Ако,имаш включен,консуматор в момента на замерването ще получиш затваряне на веригата през него,и съответно 220V замерени между входяща фаза и замерваният извод.Тъй като веригата е"фаза-консуматор-нула при твоето замерване става "фаза-волтметър-консуматор-нула.
Ако,имаш включен,консуматор в момента на замерването ще получиш затваряне на веригата през него,и съответно 220V замерени между входяща фаза и замерваният извод
и аз си го мислих това, само че съм разкачил всички кабели и входната фаза и входната нула. Няма как да се затвори веригата или бъркам
В. Петров - специалист
книжки като "Физически основи на електротехниката", "Електродинамика", "Електрически измервания" и други такива. В тях се крие отговорът на въпроса ти. :lol:
lyki - специалист
и аз си го мислих това, само че съм разкачил всички кабели и входната фаза и входната нула. Няма как да се затвори веригата или бъркам

Колега ,как точно мвриш ти това напрежение при откачена захранваща нула?Или на мен нещо ми убягва или не съм ти разбрал въпроса,ти мериш напрежението между захранваща фаза и нула за всеки кръг като си откачил захранващата такава ли? :?
Justy - майстор
Направи измервания с пробна лампа и кажи резултата :wink:
hygro - майстор
Justy написа:
Направи измервания с пробна лампа и кажи резултата :wink:
Justy, трябваше да обясниш на младежите, защо пробната лампа е по-добър измервателен уред от волтметъра. Май имаше времена, когато други уреди нямаше :wink:

Justy искаше да каже, че свободен проводник в сграда придобива по капацитивен път доста неопределен потенциал. С помощта на по-нискоомен високотехнологичен уред, като например пробната лампа, грешката от високоимпедансната паразитна връзка се избягва.
filmatoplo - майстор
Това с пипането на обратно с пръста на проводника не става ли :?
lyki написа:
Колега ,как точно мвриш ти това напрежение при откачена захранваща нула?Или на мен нещо ми убягва или не съм ти разбрал въпроса,ти мериш напрежението между захранваща фаза и нула за всеки кръг като си откачил захранващата такава ли? :?
да, точно така меря. Идеята ми беше да сложа ДТЗ, която обаче на всеки кръг изключва (или по-скоро въобще не включва)

всъщност първо мерих с пробната лампа и навсякъде ми даваше напрежение и затова взех волтметъра
  • 1
  • 2

Тема "проблем с нулата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: