Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
Става дума за вентилаторен конвектор свързан към термопомпа - за охлаждане и отопление. Управляват се с едни устройства, които се наричат климарегулатори.
Мотора е с няколко намотки, предполагам, за да се задават различни скорости.... Та

Въпроса е някой има ли схема на намотките в един такъв трискоростен двигател и пускал ли е такива двигатели в паралел с едно командно устройство /с помощта на релета за пресвързване на отделните секции/.
romanpm - майстор
Имам 10 Квт конвектор на Silpa свързан към отопление в момента , с перспектива за сондажно охлаждане има три скорости с контролер , предполагам че не е проблем да се удвои , но налична схема нямам :)
zoro1 - специалист
снимай мотора и клемореда /ако има такъв/,табелки нещо такова...
rulom - модератор
Самото управление си има малки релета, мисля че още едно няма да натовари.Ето снимки на моя мотор, не знам дали ще свършат работа:

Прикачен файл

IMG_5014 [800x600].JPG
IMG_5014 [800x600].JPG (54.17 KиБ) Видяна 3092 пъти

Прикачен файл

IMG_5021 [800x600].JPG
IMG_5021 [800x600].JPG (98.11 KиБ) Видяна 3092 пъти

Прикачен файл

IMG_5022 [800x600].JPG
кабелите в шлаухката са от мотора, оттук отиват на управлението
IMG_5022 [800x600].JPG (103.07 KиБ) Видяна 3093 пъти
zoro1 - специалист
клемореда който е в долната страна отива към командното табло и после в електромотора.За да вършеш нещо в паралел ти трябва само сигнал който да прекараш през оптрон с високо съперотивление и след него да си сложиш транзистор и реле.Ако ти трябва схема юе постна ,самода се пробера в нас.
pavelari - майстор
Да. Това е конвектора за който питам.
Мотора има една изведена нула, а фазата се подава по отделно на останалите три извода за да се зададе съответната скорост. Въпроса е за самия двигател - колко намотки има и в каква схема се свързват при отделните скорости.
На схемата на управляващото устройство е означено, че когато подам фаза на извод 3 - задавам трета скорост, когато подам на извод 2 - втора скорост а първа скорост се задава при подаване на фаза на извод 1 и 2 едновременно ?!?!? Ето за това питам какво става вътре в мотора /ако някой знае и има повече опит с тези двигатели/.

Забелязах, че когато подам напрежение на нулата и една от секциите, другите работят като генератор - дори спрямо нула генерират до 330 волта напрежение - което означава, че паралелната работа на такива мотори трябва да се съпровожда с отцепване /разединяване/ на неработните намотки /секции/.
zoro1 - специалист
почти съм сигурен че е така,но за всеки случай измери с мултицет,но само мотора.възможно е да има и кондензатор

Прикачен файл

untitled.GIF
untitled.GIF (2.79 KиБ) Видяна 3026 пъти
pavelari - майстор
е и аз бях сигурен за това, което виждам в горния пост, но едновременното подаване на фаза на първа и втора намотка ме ДЕПРЕСИРА :? и хвърли в размисли. При измерване на тока, забелязах, че консумацията на намотка 2 /при подаване фаза на 1 и 2/е мнооооого малка и си мисля, че това обединяване се прави с цел елеминиране на високо генерирано напрежение за да не пробие изолацията на намотките.... Ако някой има други идеи ще ми е интересно да сподели...
Иначе и регулаторите, които масово се предлагат /универсалните/ на пазара превят именно това превключване на 1, 2 или 3 - демек ток тече само по една от намотките.

Прикачен файл

3.JPG
регулатора на конвектора който имаме
3.JPG (12.5 KиБ) Видяна 3013 пъти

Прикачен файл

2.JPG
универсален регулатор
2.JPG (7.46 KиБ) Видяна 3020 пъти
rulom - модератор
Утре ще отворя таванния, че при него всичко е по-видимо и ще давам пояснения.Мисля че за всяка намотка си е отделна фаза.Три отелни релета са.Няма логика иначе.Мотора на вентилацията ми е двускоростен и когато полагах кабелите за вентилацията пуснах за 1+1 фаза, а се оказа че работи на отделни фази за отделна скорост.

Тема "Вентилаторен конвектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: