• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Колеги, работя по направата на самоделна косачка като за задвижване съм използвал 42В 3 фазен мотор (такъв от вибратор за бетон), искам да ви попитам възможно ли е вместо стандартния трижилен кабел(който никак не е лек) свързващ мотора с трафа да бъде заменен с трижилен кабел само че с по-малко сечение(примерно 3х1 или нещо от сорта).Какви позследици би имало сменянето на стандартния кабел с талъе с по-малко сечение?
Предварително благодаря!
В. Петров - специалист
ivan_radev написа:
Какви позследици би имало сменянето на стандартния кабел с талъе с по-малко сечение?
Кожни изгаряния и/или пожар. С кабел 1mm^2 можеш да пренесеш максимум около 800 вата при това напрежение.
Трябва да отчетеш и напрежителния пад, който зависи освен от сечението и от дължината на кабела.
Последна промяна от В. Петров на пет мар 13, 2009 5:05 pm, променено общо 1 път.
plamen6100 - специалист
Напиши колко вата е мотора за да можем да ти кажем - знаем само, 4е е трифазен на 42V
Милен - майстор
Първо напиши всички данни от табелката на мотора, включително и типа му :) . После кажи колко метра искаш да бъде кабела. За квадрат забрави, при по-ниско напрежение тока е по-голям.
bobykafe - специалист
Двигателя е 1,1 КВата от темата за косачката май ;)
последиците могат да са тежки- при прегряване на кабела късо съединение
По- лекия вариант е силно занижена мощност на двигателя.
Още по- лек няма :)
Милен - майстор
Сега я видях http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0

Възниква въпроса и какъв е трансформатора и защо говори за трижилен кабел за трифазен мотор ? Да не би тоя мотор да е някакъв с двойна изолация (нещо ме съмнява), а трафа да е за безопасно напрежение (също с двойна изолация) и си мисли че може да мине без защитен проводник.
stefan_gb - специалист
Да може , заради трансфорнатора :)
Милен - майстор
Трябва да е трижилен ако трафа е специален трифазен разделителен трансформатор за безопасно ниско напрежение. Заземен е корпуса, магнитопровода на трафа и екраните между намотките му.

Тогава не се заземява или занулява мотора свързан към него.
Johny - майстор
Обикновено са с алуминиеви намотки. Освен за вибратори, се използват и за осветление на ново строящи се сгради с лампи на 36V по време на довършителните работи.
http://www.elec.ru/doska/posts/r0/1225882834/
Та значи колеги на мотора пише:Елпром Троян 42V 3p~50Hz 1,1 kW 2850 rpm. Към трансформатора се подават три фази(поз.1) на трафа си има монтиран контакт като този на поз 2 към който се включва електродвигателя.В трансформатора има специлани места за предпазители, които са вързани на входа му.Трансформатора е фабрично производство.В понеделник ще се опитам да дам повече инфо :? :? :? :?

Прикачен файл

Контакти.jpg
Контакти.jpg (16.73 KиБ) Видяна 3727 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Въпросче за кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: