• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, искам да задам следния въпрос към специалистите :)
Изходна постановка - купих си от Практикер комплект осветление(мисля че е Nice Price фирмата, немска май) - лунички 6 по 35W + тороидален траф 210W + метална проволка и пръчици за захващане на луничките към проволката и си ги инсталирах в стаята на тавана. Стана доста добре, да не кажа страхотно :) Трафа го монтирах на тавана в средата да си виси, той си е в кутия, пък и така си се монтира по инструкция де :). Сложих си и регулаторен ключ за да мога да контролирам силата на осветлението. Когато ключа е на максимум всичко работи идеално, но щом почна да намалявам и луничките да отслабват започва да се чува леко бръмчене от трафа, което сякаш се предава по проволката и самите лунички сякаш бръмчат и те. Бръмченето е с различна сила в зависимост от това колко е намалено осветлението, като само на максимум изчезва или е много трудно доловимо.
Въпросът ми е следният - това бръмчене от самият траф ли е, тоест не може да се оправи или може трафа да резонира с кутията или с някоя пластина вътре и е възможно да го отворя и да намеря каде е проблема и евентуално да уплътня съответното място ?
Благодаря предварително :)
masteradmin - майстор
А ключа какъв е ? За колко волта, вата и т.н. Според мене този ключ е за да управляваш лампа от 220в а не туроидален траф.
hygro - майстор
balkanski написа:
Въпросът ми е следният - това бръмчене от самият траф ли е, тоест не може да се оправи или може трафа да резонира с кутията или с някоя пластина вътре и е възможно да го отворя и да намеря каде е проблема и евентуално да уплътня съответното място ?
Регулаторите на осветление работят на принципа на широчинно-импулсната модулация. При пълна мощност пропускат цялата полувълна на мрежовото напрежение, а при регулиране само част от нея. Когато се пропуска само част от полувълната, в напрежението към консуматора се появяват нечетни хармонични - 150, 250, 350Hz... Трансформаторът изпълнява нормите за шум само за 50Hz. Когато е захранен с несинусоидално напрежение, шумът му става доловим. Най-тежко е положението при 50% мощност, когато енергията на хармоничните е максимална.

Предполагам, че трансформаторът е вакуумно импрегниран, но дори да не е, подпъхването на клечки и хартийки, пяна и т.н. е с временен ефект. Шумът може да се ограничи с поставяне на дросел последователно на ел. мрежа.

Също така, работата на халогенни лампи с напрежение малко по-ниско от номиналното намалява живота им. За правилното протичане на химическата реакция между волфрамовите пари и халогенния газ е необходимо спазването на сравнително тесен температурен интервал т.е. спазване на номиналното напрежение. При напрежение много по-ниско от номиналното животът им става и много по-продължителен, защото изпарението на волфрамовата нишка практически се прекратява.
8180 - майстор
hygro написа:
Също така, работата на халогенни лампи с напрежение малко по-ниско от номиналното намалява живота им. За правилното протичане на химическата реакция между волфрамовите пари и халогенния газ е необходимо спазването на сравнително тесен температурен интервал т.е. спазване на номиналното напрежение. При напрежение много по-ниско от номиналното животът им става и много по-продължителен, защото изпарението на волфрамовата нишка практически се прекратява.
Та колега, могат или не, вредно или да? За пониженото напрежение и халогенките ми е питането.
masteradmin - майстор
Според мене ключа трябва да е специален или в комплект с дросела. А и hygro е дал перфектен отговор и аз не бих могъл да го кажа по - добре.
hygro - майстор
8180 написа:
...могат или не, вредно или да?
Накратко за колегата: :wink:
  • 1) могат;
    2)
    • - при напрежения 75-90% Uн е вредно;
      - при по-ниско не е.
8180 - майстор
Аха, благодаря.
Примерно до 60% даже е полезно. После на мах. Трудно ще науча жените на това, ама ще опитам. :)
hygro - майстор
8180 написа:
Аха, благодаря.
Примерно до 60% даже е полезно. После на мах. Трудно ще науча жените на това, ама ще опитам. :)
Хм, по-лесно ще е да купуваш по-често крушки :-D

Извинете дами - пошегувах се :prost:
Благодаря много за отговорите, разбирам какъв е проблема. Има до нас един Конрад магазин за електроника и ще мина след работа да видя дали ще имат някакъв специален ключ за трансформатор или дросел, който да свържа преди трафа, хем да ми кажат с какви параметри да е :)
Препоръчвам Ви, да използвате старо компютърно захранване, като махнете всички кабели освен 12V+ и GND. Евтино, 300W и сравнително тихо!
  • 1
  • 2

Тема "Лунички 6x35W + тороидален траф 210W - вибрация/бръмчене ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: