• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stevebradata - специалист
имам следния проблем монтирах един електромер 3 х 10 /40 А такива които се предписват и от енергото при откриване на нов абонат (партида) за 15 кв някъде монтират такъв , и консумацията е някъде около 3 макс 5 кв , товара е около 5 А . и съм включил електромера след разпределителната шина и не съм единствен абонат хехе но останалите са с токови трансформатори и кръстосани електромери понеже са големи консуматори и въпроса ми е следния

тук ще постна и снимки на електромера да видите как е избушил :) но не мога да разбера от какво едно от предположенията ми е претоварване но като меря при пускане едновременно на целия товар макс имам 10 А на фаза което после пада до към 5 :) другото ми е пренапрежение за което евентуално може да сложа катодни отводители за ниско напрежение но ако е и това не би ли трябвало и останалите електромери също да заминат ??? а те не са :) и са 3 х ... / 5А с токово трансформатори и направо не знам знам ли хехе :)
Изображение

Изображение
Изображение
lz1wvm - специалист
На снимката виждам здрав и читав електромер.Не изгорял.Кажи какво те притеснява.
ми не е здрав двете бобини на първата снимка дето съм снимал са заминали и на втората и третата снимка има едни пластини дето са разкъсани :) и електромера не върти : )
lz1wvm - специалист
Това са токови намотки-те са малко по тъмни защото върху по-дебела тел се слага и по дебела изолация(и нагледно изглежда по тъмна но не и изгоряла.Накривените пластини за които говориш-това са ламели и предполагам са фабрично така за докарване на грубата индуктивност на намотките.А на снимките се виждат и два успоредни съпротивителни проводника с едно болче отгоре-това е финото регулиране на индукцията.Но защо не върти това незнам :)
да това за токовата намотка е ясно хехе :) замерих го намотката е наред но електромера не само че не отброява но и не върти диска които да отчита оборотите бобините които са на първата снимка в П образния магнитопровод са заминали и не индуктират за да подкарат диска :) замерих ги няма никои и си мирише на бакелит иначе електромера пропуска но не отчита хехе :)
lz1wvm - специалист
Бобините които са на първата снимка са НАПРЕЖЕНОВИ И СЕ МЕРЯТ С УРЕДА НА ОБХВАТ МИНИМУМ 5 КИЛООМА. :!:
ммм да :) утре схте доразкостя електромера и ще пусна още снимки но сега сложих 3х10/60 А и се надявам да нямам проблеми но този електромер е пътник за жалост бобините са аут :) а нямам обяснение защо и кое е причината силно се надявам този да не изгори хехе :) мерсаж за оказаното съдействие но както и да го гледам бобините са аут и тези малките ламели под бубините ( токовите ) са направо сцепени което не знам защо е да са там и да не са цели от другата страна са ок а от тази са пръснали хехе
утре ще имам още снимки от този труп хехе ще има карантия :)
lz1wvm - специалист
Ето и снимка на подобен(малко по-стар) електромер който работи.Това е българско производство и напреженовите намотки са 1 килоом.И по принцип електромерите няма какво да им изгори освен някоя механична повреда която довежда до различни показания и то най-вече от дисковете които лагеруват на оста.Има и ел.повреди но те са най-вече от постоянно над максимално претоварване по ток.
lz1wvm - специалист
Сега видях-на снимката ти се вижда,че горния диск е суркал на напреженовата намотка.Отдолу на оста на дисковете има едно болче с контрагайка за фиксиране(повдигане на оста) предполагам за това не върти електромера.
lz1wvm да те попитам това претоварване по ток има ли някаква защита която да може да се сложи :) дали имах нещо предвид , а относно изгаряне от пренапрежение има ли тази възможност тъй като съм монтирал електромера в трафопоста , но това което ми е чудно там има още 2 електромера от едното време и при тях няма проблеми ? и ме отвежда на мисълта че не може да е пренапрежение :? а иначе консуматора е около 10 А на фаза а електромера е 60А и направо не знам знам ли :)
  • 1
  • 2

Тема "проблем с които се сблъсках в работата си с електромер ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: