• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stevebradata - специалист
Привет искам да попитам дали ако не знаем с какъв кабел е присъединено дадено съоражение може да се разбере каква е квадратурата например както тука на снимката кабела може да е N2XSY 12/20kV или N2XS(F)2Y 12/20kV или някакъв друг ? но знае ли човек ??

става въпрос за отклонение от РОС 20 КV което е направено с такъв кабел и отива към трансформатора разстоянието е около 1,5 км някъде
въпроса ми е дали може да не намери някаква зависимост ако например пременя кабела с изолацията дали може да се определи какво е сечението примерно на тези кабели горе долу дават че екраниращата намотка е 16мм2 така ще съм благодарен ако някои има наблудения върху това :) Е и ако някои работи в такава фирма за ел материали и може да мерни няколко варианта на тези кабели с изолацията за да си направя връзка между тях Предварително Благодаря :?

Прикачен файл

gere.jpg
gere.jpg (145.71 KиБ) Видяна 4963 пъти
stefan_gb - специалист
Наи вероятно е:
САХЕкТ 12/20 kv 1 х 35/16 27 мм приблизително
САХЕкТ 12/20 kv 1 х 50/16 28 мм приблизително
САХЕкТ 12/20 kv 1 х 70/16 30 мм приблизително
Или подобен, може да го определиш ако имаш един метър и го измериш колко тежи :)
Каква ти е целта ???
ми 70 квадрата е малко според мен :? а иначе няма как да имам метър от него хехе той е положен както е на снимката и целта е да разбера ли квадратурата е същата както е по предписание , което е дадено от проектантите и за това ми е идеята а иначе кабела не е ли N2XSY 12/20kV този модел струва ми се :? а квадратурата е не по малко според мен от 95 а даже може да е и 180
stefan_gb - специалист
70 квадрата на 20 kV не са никак малко :) колко KvA e трафа? Не мисля че ще са поставени кабели с по малко сечение от необходимото, по проект , да не би да имаш някакви проблеми с напрежението след трафото от към ниската страна 380V и затова да имаш тези съмнения ??
Добавено: При 180 кв сечението на екрана е някуде 25 квадрата...
Милен - майстор
Ами като си толкова любопитен взимаш един шублер и мериш външния диаметър на кабела, ако ти стиска разбира се. Там трябва да е написан типа на кабела записваш си и него. После проверяваш ТУК за съответния кабел като му отвориш страницата има един PDF файл с подробна информация включително и външен диаметър. Това е начина и не се заблуждавай че някой ще ти даде конкретен отговор по една неясна снимка на която се вижда един червен кабел и нищо повече.
:shock: ми то не че снимката е много добра просто ми беше интересно ако някои се е занимавал с такива кабели и присъединявания да сподели :) какъв тип кабели по принцип се ползват за такива присъединявания а иначе Трафа е 25 КVA
stefan_gb написа:
Наи вероятно е:
САХЕкТ 12/20 kv 1 х 35/16 27 мм приблизително
САХЕкТ 12/20 kv 1 х 50/16 28 мм приблизително
САХЕкТ 12/20 kv 1 х 70/16 30 мм приблизително

това да поппитам 27 мм е замерен кабела заедно с изолацията така ли тоест премерен с шублер целия ? така ли ? :?
Принципно става въпрос за одит на един обект и за това ми е интересно ако нямаш например проекта и не може да се изключва и не се вижда маркировката на кабела да се определи поне вида и сечението :) не за друго :razz:

Прикачен файл

DSC01695.jpg
DSC01695.jpg (99.98 KиБ) Видяна 4845 пъти
Милен - майстор
stevebradata написа:
Принципно става въпрос за одит на един обект и за това ми е интересно ако нямаш например проекта и не може да се изключва и не се вижда маркировката на кабела да се определи поне вида и сечението :) не за друго :razz:
А ти разгледа ли линка който ти дадох и видя ли колко вида такива кабели има. Докъде стигнаха нещата щом одит на обект ще се прави наоко и наизуст по снимки.

Вида може и да го отгатнеш обаче сечението не можеш. Първо не знаеш меден или алуминиев е проводника. то масово се използват алуминиеви, обаче твоя ако е изключение по някакви си съображения на проектанта кво правиш.
stefan_gb - специалист
Трафа едва ли е 25 KVA ,да дебелината е заедно с изолацията, но ти знаеш ли каво означава 20КV :!: ?? - Разеденителя на снимката е включен и има напрежение :!:
хехе ми да знам какво е хехе :) а трафа си е толкова най-много да е 30 но мисля че беше 25 :-D ето и снимка на табелката иначе всичко е под напрежение и това е пречката да се провери точно какъв е кабела :) и за съжаление и под товар трябва да се направи това иначе мерси за информацията за кабела но аз се чудя дали е мед или алуминиев този дето ти си ми писал са алуминиеви , май за най сигурно трябва да поискам проекта ако може да ми дадат щото така на око хех :) нищо не става

Прикачен файл

DSC01630.jpg
DSC01630.jpg (149.77 KиБ) Видяна 4823 пъти
Милен - майстор
На табелката на трафа пише че номиналния му ток при напрежение 20kV е 0.7А. Но да не те заблуждава малкия ток сечението при високо напрежение се избира още по няколко параметъра освен допустимо нагряване (ток) например - термична устойчивост при късо съединение , допустима загуба на напрежение, още повече че казваш че кабела е с дължина 1.5км. Така че виж си поне по проекта какъв е кабела и при възможност и на място щото не се знае какво са сложили, може да са имали някакъв друг и да да го пласирали :-D
  • 1
  • 2

Тема "Може ли да се разбере какаъв е този кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: