Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trifun - специалист
Такааа ... Първо - малко въведение :
Това е действаща, оригинална схема за контрол на мигачно напрежение.
Означенията в схемата :
СР - Сигнално Реле
МР - Мигачно Реле
КМР - Контрол Мигачно Реле
В нормално състояние СР е задействано и подава напрежение на КМР - то също е задействано. Целта е когато СР отпадне и неговият контакт прекъсне едната верига на КМР (тогава МР започва да работи в мигачен режим ) - това мигачно напрежение да се контролира - т.е. ако МР работи в мигачен режим, реле КМР трябва да седи постоянно задействано, ако по някаква причина реле МР престане да работи в мигачен режим, реле КМР да отпадне.
Дотук - добре. Схемата работи. Въпросът ми е следния :
От математическа гледна точка двете групи кондензатори по 470 микрофарада могат да се заменят с два кондензатора от по 1000 микрофарада, нали ?
Но защо в схемата са начертани два по 470, а не един - 1000 ?
Какво се има предвид ??
На мен единственото нещо, което ми хрумва е, че може би два кондензатора с по-малък капацитет биха се зареждали по-бързо отколкото един с по-голям капацитет ...
На прав път ли съм ? :roll:

Прикачен файл

KMR.jpg
KMR.jpg (40.09 KиБ) Видяна 4946 пъти
Trifun - специалист
emil_v r написа:
Не си .
хахаха, Емо, мноооого си лаконичен тоя път - такова нещо не съм очаквал ! :razz: :lol:
Добре, сериозно - какво е обяснението за това изчертаване ? Защо са група от два, а не е един ?
emil_v r - майстор
По- късно ще ти отговоря , мн. е просту :evil:
Не ставай от компа , стой в напрежение , може всеки мом. да отговоря :evil:
Trifun - специалист
emil_v r написа:
Не ставай от компа , стой в напрежение , може всеки мом. да отговоря :evil:
хахаха, Сладур ! :-D :-D :lol:
Аз и без това не ставам от компа - дори вечерям пред него :razz:
Ама не съм и в напрежение - заземил съм се мнооого яко :wink: :evil:
emil_v r - майстор
:-D Ето . Освободи напрежението, презареди батерийте.

Предполагам , че за времеконстантата която са изчислили им трябва стойност 950 Мкф (примерно) , избрали са най близката стандартна стойност , която може да се конфигурира от 1, 2 или 3 конд. в случаят 2 по 470мкф.
Trifun - специалист
Мммм, дали ? :? Нещо ... не ми звучиш убедително, честно казано :roll: А ако се сложи един кондензатор 1000, вместо тия двата, какво ще се промени ? Реле КМР ще отпада ли докато прелита контакта на МР ?
emil_v r - майстор
Осезателно няма да има разлика .
Питай си Елементал най добре , той си е професоиналист .
Justy - майстор
Сдвоени са, защото са закъснителни вериги. Не е дадена цялата схема. Ако единият електролит фърли килимявката - да остане другия :wink:
Trifun - специалист
@Justy, това е цялата схема на това реле ! Останалото аз го описах как работи. Като отпадне СР, МР почва да работи в мигачен режим, а КМР трябва да стои задействано, ако има мигачно - това е всичко ... Ако КМР отпадне, цялата система минава в защИтен режим и сигнализира за повреда - тогава ние отиваме и оправяме нещата :wink:
Има нещо друго ми се струва, за да са два тия кондензатора, ама какво ??
Иска ми се наистина и @ELEMENTAL да се изкаже по въпроса :roll:

Тема "Момчета, давайте идеи ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: