Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
topurov - специалист
Здравейте!

Строя къща и съм на етап изкопни работи.

Ще ми се да положа заземителната инсталация докато всичко е изкопано.

Мисля да забия два поцинковани заземителни кола (150 см) близо един до друг в нещо като отводнителна яма. Тази яма ще е попивна и ще служи за поемане на дъждовната вода от покрива. Ще се намира на около 6-7 метра от къщата. Идеята ми е коловете да са във влажна почва (когато вали и има мълнии) за да се достигне нужното съпротивление (апропо - колко е то?). Коловете ще са свързани с шина, минаваща под къщата, към гръмоотвода.

Някакви забележки, идеи, препоръки?
stefan_gb - специалист
Надявам се че разграничаваш заземител за мълниезащита от заземител за ел инсталацията на кущата :) , колко ома трябва да е зависи от типа и площа на построиката и от броя на заземителите а коло ома ще постигнеш с двата кола е абсолутно друг въпрос и трябва да се мери. Напиши как ти е изградена мълниезащитата на кущата. Според мен го направи с два отделни заземителя с изискване кум тях около 10 ома , също си направи отделен :!: заземител за ел инсталацията (тои не е по малко важен, ) и ако постигнеш 2 - 4 ома си ти човека :) :!:
topurov - специалист
Срам, не срам - не правя разлика.

Значи трябва да имам два отделни заземителя. Тъкмо имам два кола - единия ще бъде за гръмоотвода, другия за ел. инсталацията на къщата. Отделни шини за двата. И двата забити на дъното на ямата за дъждовна вода.

Забележки?
Милен - майстор
Не го слушай, да няма да правиш няколко заземителя един за мълнията един за къщата, един за тъщата :lol:

Прочети тук глава 7 http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi ... 1708-I.htm

ето например
Чл. 157. (1) В електрическите уредби с различни предназначения и напрежения, които се намират на една територия, като правило се използва обща заземителна уредба.

(2) Заземителната уредба по ал. 1 се избира така, че да удовлетворява всички изисквания към заземяването - защита срещу поражения от електрически ток, режими на работа на мрежите, защита на електрообзавеждането от пренапрежения и др. в течение на целия експлоатационен срок.

(3) Заземителните уредби за сгради или за външни съоръжения в общия случай се обединяват със заземителните уредби за мълниезащита при втора и трета категория на мълниезащита.
Отделни са само за първа категория на мълниезащита. А какво е това първа категория и как се прави мълниезащита пише тук http://elektrouslugi.com/outpages/nared ... edba_8.htm
stefan_gb - специалист
Миленски чл. 157. (1) никак не ми харесва :-D
Милен - майстор
То много работи не ни харесват ама са ги писали по-умни от нас. Отделни заземители са само за сгради първа категория а това според втория документ са
*** първа категория: сгради и външни съоръжения, в които има помещения с взривоопасни зони от клас В-I и В-II съгласно действащите норми за пожарна безопасност, ***
Смятам че къщата на човека не е взривоопасна :)
stefan_gb - специалист
А това актуално ли е ??? При нас и на невзриво опасни сгради и съоражения проектантите разделят двете уредби .... , според теб кое е по правилно и се обоснови :)
Милен - майстор
Актуално е колкото е актуално и министерството което ги е издало наредбите и държавния вестник в който са обнародвани. Виж им датите под заглавията, така че не само са актуални а и са задължителни.
Ето първоизточника на втория документ http://www.mrrb.government.bg/index.php ... e=7&id=164.

Според мен е правилно предписанията да се спазват, а не да се тълкуват, според всеки конкретен случай както ни отърва. А това че проектантите се презастраховат е друга работа.
stefan_gb - специалист
Ако имаше проект кум тази кущичка тези въпроси щяха да отпаднат .... но както казваш и ти (се презастраховат ) :) неуспорвам наредбите но ако отпадне заземителя по ред причини които се сещаш пускаме голямото напрежение в кущичката ....... :-D
rulom - модератор
Не мислех да пиша в темата, ама след последните постове и аз да си кажа моето мнение.
В бита все повече навлизат електроуреди изискващи заземление, а не ДТЗ, за пример мога да ви дам плазмените телевизори( в чиито докуметации излишно пише мрежата да е 3-проводна), както и многобройните теми за изгорели видеокарти след връзване на компютър към ТВ.Ясно е че нито енергодоставчика, нито кабелния оператор ще постави заземен кол пред вашето жилище, колкото и да е нищожен "кола" имайте напредвид че той ще защити скъпите ви уреди от вредни токове.
Затова моята препоръка е да има такъв.

Тема "ЗАЗЕМИТЕЛНА ИНСТАЛАЦИЯ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: