Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mladkal - майстор
Здравейте, колеги съфорумци!
Като начало желая да подчертая, че не съм експерт, нито тесен специалист - електротехник, но поради субективни причини - предимно сиромашия и спортна злоба желая да спретна нещо, което поради една или друга причина ми се налага да сторя.
Обръщам се към вас с идеята да намеря най-правилното решение на това как да свържа две жици :) Ще прочета и дискутирам всички отговори от вас.
Казуса: Трябва да преместя 2 кабела тип СВТ (близки по вид), които идват от едни стълб- бетонен (direka.jpg) В основата на въпросният бетонен стълб има типово табло на ЕВН България(tipovo EVN. jpg), в което са разположени главните предпазители, както и електромерите ( в случая автоматичен 50 А - еднофазен) Едно време къщурата е била захранена с по-слаб кабел и от стълба към къщата прехода и снадката между двата кабела е ставал с керамични чащки и изкривена метална тръба (old scool.jpg).
Въпроса ми е дали да ползвам калибровани кабелни обувки за 6кв.мм кабел -кримкване (kabelni obuvki.jpg), като ги изолирам с БИШОП и обознача с различно на цвят ПВЦ изолир банд съответно за фаза и нула върху бишопа или да ползвам най-разпространения вид снадка - усукване на двата кабела 7-10 витки и обратно подкривяване с цел избягване на халтава връзка, следва отново Бишоп, ПВЦ изолираща лента.
В къщурата ще има няколко кръга като два от тях са си силови - бойлер и 2-ри готварска печка.
Снадката на двата кабела от стълба и този от апартаментното табло ще е външна - вероятно под сачака/стрехата на къщата!
Ако вие имате по-разумни и правилни идеи ще се радвам да ги споделите... Не жаля средства и труд-искам да стане качествено, надежднво и правилно издържано... С тока шега не бива!:)
Предварително благодаря!

Прикачен файл

direka.jpg
direka.jpg (36.92 KиБ) Видяна 3700 пъти

Прикачен файл

tipovo AVN.jpg
tipovo AVN.jpg (63.44 KиБ) Видяна 3700 пъти

Прикачен файл

old scool.jpg
old scool.jpg (43.46 KиБ) Видяна 3700 пъти

Прикачен файл

kabelni obuvki.jpg
kabelni obuvki.jpg (61.05 KиБ) Видяна 3700 пъти
lenko71 - специалист
Варианта с усуканите кабели за мен е най сигурен - навсякъде го прилагам. Само изчисти добре стария кабел от окисите (и не забравяй преди това да се обадиш на енергото да спрат тока!:)).
mladkal - майстор
lenko71 написа:
Варианта с усуканите кабели за мен е най сигурен - навсякъде го прилагам. Само изчисти добре стария кабел от окисите (и не забравяй преди това да се обадиш на енергото да спрат тока!:)).
ЗА СЕГА - понеже съм аматьор и съм правил само вътрешни - апартаментни инсталации винаги съм прилигал варианта "усукване" и на мен най-много ми допада, понеже контактната площ между двата проводника е най-голяма.... Но все пак това е крайното подвързване къде сумарната стойност на натоварването в пикови моменти ще е около 3-7 киловата (3КвЧ - бойлер+2-3КвЧ готварска печка+ 1 КвЧ-осветление, радио, телевизор) и ми се иса да е на сто процента сигурно....
Все пак хиляди благодарности!
Милен - майстор
И двата показани от теб варианта не са добри.
Първо усукването е най лошия вариант. Ако беше сигурно нямаше да произвеждат специални клеми и нямаше да е забранено. И как си мислиш че ще усучиш добре 6кв :lol: и не е определящо за една електрическа връзка контактната площ а контактния натиск.

Второ, показаните на снимката кабелни обувки са подходящи за кербоване или запояване към гъвкави многожилни кабели, а твоите са твърди и няма да стане качествена връзка между обувката и кабела.

Трето, какво значи "2 кабела тип СВТ (близки по вид)" Най вероятно жилата са подобни на жилата на СВТто т.е. от стълба идва рекордоман-ПВО
Обаче като гледам мътната снимка direka.jpg нещо ме съмнява. На снимката доколкото се виждат кабелите и крайните им клеми те са специални изолирани за въздушно окачване и са с алуминиеви жила например. А тези кабели се свързват със специални клеми .

Ако случая е такъв си купуваш една крайна опъвателна клема и с нея опъваш кабела например за старата конзола от снимката или ако не стига до нея закачаш клемата някъде другаде. После със специална отклонителна клема (виж последния линк) снаждаш кабела с друг до таблото. Ако кабела ти е ПВО си е задължително да го опънеш на керамични изолатори и после го снаждаш с друг към таблото пак с клема
mladkal - майстор
Милен, много благодаря за изчерпателният отговор и посочените от теб линкове. Вече си го представих доста по-ясно това, което ми предстои и сега вече ще е доста по-грамотно издържано...Мерси!!!
А що се отнася до това как да усуча два 6 квадратови кабела се получава със здрави ръце, здрави клещи и "мамата"...Доста други неща сме се бъхтили да усучем, така че бакъра нема да ми даде отпор! :)
Що се отнася до кабелните обувки и кербоването и на мен нещо не ми допадна този вариант още от самото начало - зор се кербова 6 квадрата за нещо такова, като показанатаот мен обувка.
Още веднъж БЛАГОДАРЯ и желая успехи във всяко едно начинание!
Милен написа:
И двата показани от теб варианта не са добри.
Първо усукването е най лошия вариант. Ако беше сигурно нямаше да произвеждат специални клеми и нямаше да е забранено. И как си мислиш че ще усучиш добре 6кв :lol: и не е определящо за една електрическа връзка контактната площ а контактния натиск.

Второ, показаните на снимката кабелни обувки са подходящи за кербоване или запояване към гъвкави многожилни кабели, а твоите са твърди и няма да стане качествена връзка между обувката и кабела.

Трето, какво значи "2 кабела тип СВТ (близки по вид)" Най вероятно жилата са подобни на жилата на СВТто т.е. от стълба идва рекордоман-ПВО
Обаче като гледам мътната снимка direka.jpg нещо ме съмнява. На снимката доколкото се виждат кабелите и крайните им клеми те са специални изолирани за въздушно окачване и са с алуминиеви жила например. А тези кабели се свързват със специални клеми .

Ако случая е такъв си купуваш една крайна опъвателна клема и с нея опъваш кабела например за старата конзола от снимката или ако не стига до нея закачаш клемата някъде другаде. После със специална отклонителна клема (виж последния линк) снаждаш кабела с друг до таблото. Ако кабела ти е ПВО си е задължително да го опънеш на керамични изолатори и после го снаждаш с друг към таблото пак с клема
Милен - майстор
То човек като бърза и му е спешно и 16кв ще усуче. Въпроса е че като има готови болтови клеми на цена от 10-20лв за двете не си струва да рискува да остави лоша връзка на главното си захранване. Да не говорим какво може да стане ако евентуално нулата се окаже по-лошо свързана и в един хубав ден най-ненадейно нагори и прекъсне - фаза през съпротивление на всичко де що е занулено.

Тема "Електрозахранване на стара къща- реновиране - помощ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: