Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Стефан - майстор
Дойде ред и аз да попитам. Преди месец на моя строеж ми откриха партида, и ми поставиха трифазен електромер в уличното табло. Главния предпазител е 63А, а изходящия е 25А. Щастлив, започнах заварочни работи с моя електрожен, пернишки, заводски, в пластмасова кутия. Работих с електроди Вежен, Ф2,5 мм, на 100А. До този момент никога не съм имал никави проблеми при тоя режим на заваряване. Но, тук започнаха. При всяко включване на електрожена, или при всяко превключване чрез ключа от 100А на 75А, автоматичния трифазен предпазител 25А изключваше. И се налагаше при всяко изключване отново да го включвам. При работа нямаше никакви проблеми.

Въпроса ми е към електроспециалистите, това нормално ли е? Има ли проблем, и къде е той?
stefan_gb - специалист
Какъв е по точно електрожена и колко KW? Каква марка е предпазителя?
Милен - майстор
Пада защото електрожена има по-голям пусков ток. Както сам казваш че при работа няма проблем.
Ако въпросния предпазител 25А не е някое менте е хубаво да си намериш такъв с характеристика тип D. Маркират ги като например D25.
А и не си казал мощноста на електрожена. Може да му се окаже че 25А са малко а него. Друг вариант е да сложиш временно на един контакт обикновен стопяем бушон 25А захранен директно от главния прдпазител.
Стефан - майстор
За предпазителя не мога да отговора в момента, защото ми е на 330 км. А за електрожена съм казал, че е пернишки, заводски, в пластмасома кутия, модел 1984. В гаража ми е, ако представлява интерес марката, утре ще докладвам. Но, според мен, знаещите лесно ще се ориентират в проблема.
stefan_gb - специалист
Едва ли можем да познем консумацията на електрожена но както ти каза колегата слагаи с крива D ,за по сигорно 32 А.
Стефан - майстор
Милене,
очаквах да се включиш. Благодаря. Електрожена е до 160А, не знам каква е мощността му. Лошото в случая е, че таблото е заключено от EVN, и нямам достъп. Иначе, лесно ще сложа автоматичен предпазител 50А като изходящ след електромера.
Милен - майстор
Предпазител се избира по мошноста на консуматора а не по кутията му. На елжена трябва да има табелка с консумираната мощност от мрежата и евентуално тока.
Виждал съм пернишки пластмасови кутии с 160А и 180А вторичен ток. Което означава че и консумирания от мрежата ще е различна.
Стефан - майстор
Утре ще видя дали още има табелка. Ами, че електрожена ми служи вярно повече години, отколкото целия жизнен пат на някои съфорумци. Лошо няма, затова питам.
lubomirlz - специалист
Да кажа и аз две приказки, напоследък забелязвам, че евн масово слагат предпазители с "крива B" в таблата , ако предпазителя на човека е такъв нищо чудно че пада като включва електрожена.
Милен - майстор
На табелката трябва да пише пълната му мощност например 5kVA е типична мощност за 160А електрожен но все пак си виж и твоя.

После правиш една проста сметка като делиш тази мощност на напрежението и получаваш тока който консумира електрожена например:

5000/220=22.7А което ще рече че може да работи такъв електрожен с автоматичен прекъсвач 25А но с характеристика тип D и то ако е качествен, боклуците ще изключват. За по сигурно както ти казаха може и с 32А.

Правиш си сметката за твоя електрожен по мощноста написана върху него и ще разбереш какво става.

Инересно не откривам сайт на производителя на тия пернишки електрожени Кракра, може и завода да е фалирал, кой знае, а по магазините все още се срещат в нови електрожени.

Тема "Какъв е проблема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: