• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arxd129 - специалист
Здравейте!

Нова сграда. Нова, нова... колко нова? На 3-4 години.
Шина - 40/2 мм според мен (не знам дали има такъв стандарт за шина). Поцинковна. Едва ли алуминиева.
Видимата част на шината е около 30 см. Замазана в мазилката. Замазана недозамазана. Видимата - недозамазаната - част на шината е хоризонтална. На височина около 2 м от пода. И след тези около 30-40 см шината "потъва" в мазилката. Може да "потъва" и в зида - не знам.
Шината е свързана със Земята - някъде. Някога. Незнайно къде и незнайно кога. Но при окъсяването й през 100 ватова крушка с фаза L - лампата светва. Демек - шината е един добър PE проводник. Според мен, де.

Въпрос - какви са начините да проследя "накъде отива" тази шина? Или от къде "идва"?

При отговорите си, моля да имайте предвид, че не съм професионалист електричар. И че ми е писнало от набедени професионалисти.

А на истинските професионалисти - шапка им свалям. Чест и почитания за тях!

Благодаря за компетентните ви отговори.

PS.
Тъй като предполагам, че до тук не успях да обясня какво точно искам и какви очаквания имам, моля да зададете уточняващи въпроси. С удоволствие ще направя уточнения за питането ми и за обстоятелствата, които предоставих.
arxd129 - специалист
plamen6703 написа:
Техниката на безопасност изисква такива "проследявания" да се извършват от квалифицирани специалисти с необходимият опит и квалификация. Има лицензирани лаборатории, които се занимават с такива и други електрически измервания! :partyman:
Благодаря за компетентния ви съвет. Чест и почитания!

Обаче... да се опитаме да се справим с проблема, без да прибягваме до опита и професионализма на споменатите от Вас лаборатории.
В смисъл - питам за методи за проследяване, достъпни и за малограмотни и малокъдърни хора. Като мен - например.
shadow__01 - майстор
Аз не можах да разбера какъв е въпроса/проблема? Имаш си заземителен кол на таблото. Задължително е за всяко табло вече(не апартаментно). Използва се за защита ако "се изгуби" нулата по някаква причина?
Лабораториите единствено измерват съпротивлението му и издават протокол. Или както се прави на много места, протокола е напечатан предварително а измерване не винаги се прави.
arxd129 - специалист
shadow__01 написа:
Аз не можах да разбера какъв е въпроса/проблема?
Нямам в апартамента земно. Просто - НЯМА! Няма.

Видимата част - около 20 см - на една случайно намерена в етажната площадка шина /замазана в мазилката на стената/, ми навя мисълта, че тази замазана в мазилката шина е съпричастна към липсата на земно в моя апартамент /и в апартамента на съседа/.

Искам да проследя дали тази шина минава покрай моя апартамент. За да я ползвам по подходящ начин.
Не искам с къртене да проследявам трасето на шината. Защото предполагам, че има и по-тарикатски начини за проследяване на пътя й.

Благодаря за евентуалните ви идеи и съвети.
fox_vt - майстор
Детектор за метал по възможност по скъп ако трябва и под наем. Втори вариант подвързваш към шината консуматор поне два киловата и детектор за напрежение. Трети вариант подаванекъм шината на подходящ високочестотен сигнал и локализиране със съответния детектор. Кви лаборатории кви пет лева,няма да се търси нефт или злато я .
muhala - майстор
arxd129 написа:
shadow__01 написа:
Аз не можах да разбера какъв е въпроса/проблема?
Нямам в апартамента земно. Просто - НЯМА! Няма.

Видимата част - около 20 см - на една случайно намерена в етажната площадка шина /замазана в мазилката на стената/, ми навя мисълта, че тази замазана в мазилката шина е съпричастна към липсата на земно в моя апартамент /и в апартамента на съседа/.

Искам да проследя дали тази шина минава покрай моя апартамент. За да я ползвам по подходящ начин.
Не искам с къртене да проследявам трасето на шината. Защото предполагам, че има и по-тарикатски начини за проследяване на пътя й.

Благодаря за евентуалните ви идеи и съвети.
Имам един уред за откриване на кабели в стени. Бях го купил от Лидъл преди време. Ще се опитам да го намеря. Някъде в мазето е.
ben84 - специалист
muhala написа:
Имам един уред за откриване на кабели в стени. Бях го купил от Лидъл преди време. Ще се опитам да го намеря. Някъде в мазето е.
С малко упражнения и въображение даже и тоз боклук ще ти свърши перфектна работа.
То може и да го натовариш с киловати и да пробваш с термо камера, ама айде нема нужда :-D
Успех!
sts - специалист
Проследяване на шината може да се извърши ако предварително сте запознати с проекта.
Проекта може да намерите от строителната фирма или от архива на общината.
След това ще гадаете как е изпълнено заземлението на сградата.
krasi92 - майстор
sts написа:
Проследяване на шината може да се извърши ако предварително сте запознати с проекта.
Проекта може да намерите от строителната фирма или от архива на общината.
След това ще гадаете как е изпълнено заземлението на сградата.
+1
fbr - майстор
Добро утро.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Проследяване на зазидано "земно"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: