Знае се, че плавното запалване на лампите с нажежаема жичка увеличава до към 50% живота им. Учудва ме факта, че на пазара няма такива готови устройства, мънички, в кутийка така, че да могат да се поберат в конзолата зад ключа. А защо пък и да не се вгради схемата в самия ключ от производителя!? На пазара има само ДИМЕРИ. А там където няма нужда от димиране (кухня, баня, тоалетна) не значи, че няма да е полезно луничките да се запалят плавно с включването на ключа. Даже е и по красиво така, а и за очите е по полезно когато не се осветяват рязко. Освен това с луничките в гипсокартона пробема с минитюризацията не стои изобщо, там място върху картона колкото искаш....Въпроса е обаче някой има ли такава схема която плавно да покачва напрежението примерно от 60 V нагоре докато стигне стойността на собственото си напрежение от което тя самата се захранва на входа си след ключа (~220V)? Хубаво ще е да може да носи поне 1 ампер.
- 1
- 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Antonini
- специалист
16 мнения в "ПЛАВЕН СТАРТ ЗА ЛУНИЧКИ"
hygro
- майстор
Нямам представа дали в момента има на пазара такива устройства, но в хола имам доста стар латвийски сензорен димер, който след докосване плавно увеличава мощността до настроеното ниво и плавно изключва осветлението. Понякога обаче това театрално забавяне досажда — може би това е причината да не са популярни...
Antonini
- специалист
hygro написа:Нямам представа дали в момента има на пазара такива устройства, но в хола имам доста стар латвийски сензорен димер, който след докосване плавно увеличава мощността до настроеното ниво и плавно изключва осветлението. Понякога обаче това театрално забавяне досажда — може би това е причината да не са популярни...Ами оказва се, че няма такива устройства на пазара

Antonini
- специалист
hygro написа:Преди седмица изгоря първата от три 12V/20W крушки Paulmann, които купих с едно осветително тяло в Германия през 1992г. Изгоря след удар с играчката на кучето. През цялото време крушките са светили поне по 4-5 часа дневно, което означава над 20000 часа, при обявени от производителя 1500!!! Две от крушките продължават да светят, при това по-силно от новата 12V/20W Sylvania, която поставих в замяна на изгорялата.В хола ти ли са въпросните крушки?
Имам предвид дали през цялото това време са управлявани с този ключ с плавния старт?
hygro
- майстор
Antonini написа:В хола ти ли са въпросните крушки?Не. Използвам ги като работно осветление над бюрото.
Имам предвид дали през цялото това време са управлявани с този ключ с плавния старт?
При всички положения ограничението на пусковия ток на крушките, би трябвало да увеличи значително живота им. Току що премерих съпротивлението на една студена 230V/75W крушка Aro и бях леко изненадан, че е само 52Ω.
В времето на ламповата техника използвахме във веригата на катодното отопление баретор. Наличието му имаше огромен ефект върху срока на работа на лампите.
Въпреки, че всичко сочи, че ограничението на пусковия ток би трябвало да помага значително, нямам усещането, че лампите в хола горят по-рядко

Antonini
- специалист
hygro написа:Със сигурност това съпротивление 52Ω е някакво индуктивно в схемата вътре, което лъже мултицета защото няма товар. Измери тока с Ампермер и го раздели на напрежението да видиме колко ще излезе съпротивлението. Трябва да излезе, че съпротивлението е някъде околу 670Ω.Antonini написа:В хола ти ли са въпросните крушки?
Току що премерих съпротивлението на една студена 230V/75W крушка Aro и бях леко изненадан, че е само 52Ω.
hygro
- майстор
Antonini написа:Със сигурност това съпротивление 52Ω е някакво индуктивно в схемата вътре, което лъже мултицета защото няма товар. Измери тока с Ампермер и го раздели на напрежението да видиме колко ще излезе съпротивлението. Трябва да излезе, че съпротивлението е някъде околу 670Ω.При постояннотоково измерване реактивните елементи са от значение само с активната компонента на импеданса си, а и в крушката няма допълнителни индуктивности, освен собствената й, която е пренебрежима.
По формулата:
- R = U² / P или 230² / 75
ELEMENTAL
- специалист
Продават се такива устройства в някои магазини.Независимо, че ги дават за управление на обикновенни лампи с нажежаема жичка, те могат да се използват и за управление на халогенни лампи.Такива устройства има на
www.constructor.bg ( www.mladkonstruktor.bg ).
Подобна схема може да се направи и с помоща на 1 диод, грец схема, тиристор, 1 резистор и кондензатор.Ако искаш да си я направиш схемата мога да ти пратя чертежите и.
А, и още нещо.Готовите устойства се слагат в конзолата на ключа.
Късмет!
www.constructor.bg ( www.mladkonstruktor.bg ).
Подобна схема може да се направи и с помоща на 1 диод, грец схема, тиристор, 1 резистор и кондензатор.Ако искаш да си я направиш схемата мога да ти пратя чертежите и.
А, и още нещо.Готовите устойства се слагат в конзолата на ключа.
Късмет!
- 1
- 2
Тема "ПЛАВЕН СТАРТ ЗА ЛУНИЧКИ" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература