Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ditronix - специалист
Колеги,препоръчайте някакъв превключвател за електрожен.4-5 степени,да се намира на пазара и да е горе-долу надежден.
mirk - майстор
Шпилки, медна шина и крилчати гайки :lol: по надеждно няма.
lubomirlz - специалист
Мирк това се прави когато превключването е на вторичната страна, при повечето фабрични електрожени комутацията е на първичната намотка и токовете не са толкова големи. Колегата да каже какъв е електрожена има колеги във форума които се занимават с такава техника и може да му препоръчат оригиналния или по-добър.
mirk - майстор
Съгласен ако е на високото напрежение си е опасно да имаш добре оголени части под напрежение.
ditronix - специалист
А бе дърта саморъчно направена кошница е.Превключването е на вторичната намотка.Правили са някакъв превключвател от медна шина и пъпки,ама всичко се е опъпчило....На мой познат е,взехме да правим едни неща-тръгва,спира,побутваме го-циганска история.Та затова питам-ако може да се купи нещо надеждно,да вземам и да го правим.Защото има идеи да се слага и изправител,въобще стремежите са да вървим напред към 19 век :-D
mirk - майстор
Едва ли ще намериш стандартен превключвател който да ти издържи заваръчния ток и да е на поносима цена за да си струва упражнението с самоделката. Просто си възтановете старото шпилките и шината стегната с гайки.
Johny - майстор
Братята руси съм виждал как регулират тока много лесно. Арматура Ф6 намотана на спирала. Единият край е вързан неподвижно за електрожена, а ръкохватката с парче кабел и кука на края се мести по спиралата и така се регулира тока - имаш активно и индуктивно съпротивление.. Може да се ползват и баластни съпротивления от някой кран. Те също са спирални.
joe007 - специалист
Johny написа:
Братята руси съм виждал как регулират тока много лесно. Арматура Ф6 намотана на спирала. Единият край е вързан неподвижно за електрожена, а ръкохватката с парче кабел и кука на края се мести по спиралата и така се регулира тока - имаш активно и индуктивно съпротивление.. Може да се ползват и баластни съпротивления от някой кран. Те също са спирални.
Aми няма да е баш арматура.Съпротивлението на стоманата не е толкова голямо и за да се усети разликата в ампеража сигурно трябва да е дълга десетина метра поне.Дори и навита на спирала пак си е много.Виж ако е от кантал работата е друга.Има реотани от електропещи които вършат добра работа за тази цел.
Johny - майстор
joe007 написа:
Aми няма да е баш арматура.Съпротивлението на стоманата не е толкова голямо и за да се усети разликата в ампеража сигурно трябва да е дълга десетина метра поне.Дори и навита на спирала пак си е много.Виж ако е от кантал работата е друга.Има реотани от електропещи които вършат добра работа за тази цел.
Твоето е теория, а аз ти говоря за практика. Майката беше 1000А DC. Имаше и фабрични регулатори с 6 секции ножови прекъсвачи, но не стигаха за всички желаещи. Не отчиташ и индуктивното съпротивление.
А ти виждал ли си печка направена от намотана на спирала поцинкована тел върху азбестова тръба? Нарича се козел. За киловатите не ща и да мисля.

Тема "Превключвател за електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: